CHP bir güne beş polemik sığdırdı
AİHM, ByLock ve Bank Asya suçlamalarıyla hakkında hapis cezası verile Yüksel Yalçınkaya'nın davasında karar verdi. Türkiye aleyhine olan kararın 8 bin 500 dava için emsal niteliğinde olduğu savunuluyor. Bakan Tunç ise karara tepki gösterdi, 'Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bir karar' dedi.
Kayseri’de 6 Eylül 2016’da yakalanan eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya FETÖ/PDY üyesi olmakla suçlanmış ve hakkında 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. Suçlamaya gerekçe olarak, “ByLock uygulaması kullanmak, Bank Asya’da hesap sahibi olmak (3 bin 110 TL), FETÖ-PDY bağlantılı dernek ve sendikalara üye olmak, OHAL döneminde yayınlanan Kamu Personeline İlişkin Önlemlerle İlgili 672 nolu KHK kapsamında işten çıkarılmak ve gizli tanık ifadeleri” gösterilmişti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) 2017 yılında başvuran Yalçınkaya hakkında karar verildi. euronews’in haberine göre; mahkeme, Yalçınkaya’nın başvurusuna ilişkin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 6,7 ve 11’inci maddelerine ilişkin hak ihlali kararı verdi. Manevi tazminat talebini geri çeviren AİHM, Türkiye’nin Yalçınkaya’ya mahkeme masrafı olarak 15 bin euro ödemesini istedi.
Öte yandan mahkeme kararında, Yalçınkaya’nın adil yargılama, kanunsuz ceza ve örgütlenme özgürlüğüyle ilgili maddelere aykırı şekilde yargılandığını da belirtti. AİHM’nin 17 yargıçlı Büyük Dairesi tarafından alınan karara itiraz hakkı bulunmuyor.
Bunlarla birlikte kararın AİHM’deki 8 bin 500 dava için emsal niteliğinde olduğu iddia ediliyor.
Adalet Bakanı Tunç’tan tepki
Kararın ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından açıklama yaptı ve tepki gösterdi. Bakan Tunç, AİHM’in bugün açıkladığı kararında, Türkiye mahkemeleri tarafından yapılan yargılama sonucunda “FETÖ” üyesi olduğu tespit edilen bir kişinin başvurusuna ilişkin ihlal kararı verdiğini söyledi.
Tunç, “AİHM açıkça delil değerlendirmesi yapmak suretiyle yetkisini aşmış ve ulusal mahkemelerin hukuk kurallarının uygulanması ve delil değerlendirme yetkisini inceleme konusu yapmıştır. AİHM kendi içtihatlarında defalarca delilleri değerlendirme yetkisi olmadığını belirttiği halde, konu FETÖ yargılamaları olunca delil değerlendirme yoluna gitmiştir. Hükümetimizce ayrıntılı bir şekilde bilgilendirildiği ve itiraz edildiği halde, hakkında Türk Yargısınca FETÖ üyeliği suçlamasından iki ayrı yakalama kararı bulunan bir kişiyi Büyük Daire duruşmasında başvuranın temsilcisi olarak kabul eden AİHM, tarafsız bir yargılama yapmayacağını en baştan belli ederek hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bir karar vermiştir” dedi.
AİHM bugün açıkladığı kararında Türk mahkemeleri tarafından yapılan yargılama sonucunda FETÖ terör örgütü üyesi olduğu tespit edilen bir kişinin yaptığı başvuruya ilişkin ihlal kararı vermiştir.
İlk derece mahkemesinden, istinafa, Yargıtay’dan Anayasa Mahkemesi’ne her derecedeki…
— Yılmaz TUNÇ (@yilmaztunc) September 26, 2023