Fenerbahçe AİHM’de kazandı: TFF’nin verdiği cezayı devlet geri ödeyecek

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Profesyonel Disiplin Kurulu'nun (PFDK) verdiği para cezalarına karşı Fenerbahçe’nin itirazını haklı buldu. Sarı-lacivertli kulübe kazandığı tazminatı devlet ödeyecek.

Spor 18 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe'nin cezaları AİHM'e göre ifade özgürlüğüne aykırı.

Fenerbahçe Spor Kulübü TFF’nin kestiği para cezaları haksız olduğu gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. AİHM de incelemenin ardından kulübü haklı buldu.

Başkan Ali Koç ve Alper Pirşen’in 2022’de açtığı davalardan da tazminat kazanan Fenerbahçe yine haklı bulundu. Sözcü’de yer alan habere göre sarı lacivertliler AİHM’de yöneticilerin para cezasına neden olan açıklamalarının ‘Bilgi ve düşünce paylaşma özgürlüğü’ doğrultusunda olduğunu, ‘Adil yargılanma hakkı’nın da ihlal edildiğini savunuyor. Daha önce de haklı bulunan kulübe 47 bin Euro yani 1 milyon 485 bin TL ödenmişti.

Fenerbahçe ligde kusursuz gidiyor: 15 olduFenerbahçe ligde kusursuz gidiyor: 15 oldu

AİHM Fenerbahçe’yi yine haklı buldu ancak bu son dava değil. Gelen haberlere göre Fenerbahçe’nin 4-5 davası daha sürüyor. Kulüp kesilen cezaları AİHM yoluyla devletten geri almak için adımlar atmayı sürdürüyor.

Bunu ilk yapan Fenerbahçe değil. Daha önce TFF’nin kestiği cezaların hukuksuz olduğu konusundaki ilk çalışma Galatasaray eski yöneticilerinden hukukçu Sedat Doğan tarafından yapılmıştı. Doğan TFF kurullarının bağımsız olmadığını AİHM’de kanıtlamış, Tahkim Kurulu’nun ‘tarafsız’ bir yargı mercii olmadığı da karara bağlanmıştı.
Yani AİHM Fenerbahçe lehine verdiği kararlarla PFDK’nın ve Tahkim Kurulu’nun anayasaya aykırılık taşıdığını kanıtlıyor.

Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş Avrupa’da hazine bulduGalatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş Avrupa’da hazine buldu

Ajansspor’da yer alan habere göreyse uzmanlar TFF’nin Futbol Disiplin Talimatnamesi’ni anayasaya uyumlu hale getirmediği takdirde açılacak benzer davalarda da sonucun değişmeyeceğini belirtiyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.