Not açıklaması öncesi sıfırcı hoca S&P’den uyarı: KKM, rezervleri baskılıyor

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global hazırladığı son raporunda yer verdiği Türkiye analizinde kur korumalı mevduat (KKM) programının Merkez Bankası sınırlı net rezervleri üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti.

Ekonomi 28 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
S&P Global yabancı sermayenin seçici olmaya devam ettiğini belirterek ""Türkiye'de finans ve kurumsal sektörlerde döviz cinsinden birkaç tahvil ihracı gördük'' dedi.

Yarın Türkiye’nin kredi notuyla ilgili açıklama yapması beklenen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, “Kredi Koşulları- Gelişmekte Olan Piyasalar 2023 4’ncü Çeyrek: Yüksek Faiz Oranları Ruh Halini Bozdu” başlıklı bir raporunda gelişmekte olan Avrupa, Orta Doğu, Afrika bölgesinde ekonomik beklentiler zayıfladıkça risklerin arttığını belirtti.

Raporda Türkiye’nin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası’ndaki yeni bir liderlikle birlikte bir başka reformist hikaye olduğunu ileri süren S&P, “Merkez Bankası hazirandan bu yana haftalık repo faiz oranını toplamda 2,150 puan arttırdı. Ancak, kur korumalı mevduat programının maliyetinin Merkez Bankası’na kayması sınırlı net rezervler üzerinde bir başka yük” dedi.

Merkez'in hamlesi işe yaradı: TL cinsi KKM'de faiz yüzde 30'dan 20'ye düştü ama dolar yukarı gittiMerkez’in hamlesi işe yaradı: TL cinsi KKM’de faiz yüzde 30’dan 20’ye düştü ama dolar yukarı gitti

Yetkililerin enflasyonu düşürmenin ve dolarizasyonu azaltmanın önemli bir süre ve çok daha yüksek faiz oranları gerektirdiğinin farkında olduklarını belirten S&P, “Ancak Mart 2024 yerel seçimleri göz önüne alındığında, mali reform yetkisine yönelik siyasi riskler önemli olmaya devam etmekte” değerlendirmesini yaptı.

‘Yabancı sermaye pahalı olmaya devam ediyor’

S&P doların gücü ve çok yüksek kısa vadeli ABD faiz oranları göz önüne alındığında, yabancı sermayenin gelişmekte olan ülkelere girişlerin pahalı ve oldukça seçici olmaya devam ettiğini belirterek şu görüşleri dile getirdi:

“Türkiye’de finans ve kurumsal sektörlerde döviz cinsinden birkaç tahvil ihracı gördük ve Orta Asya’daki yerel para birimi cinsinden devlet borçlanma piyasalarına bazı girişler oldu” .

S&P Global’a göre yüksek petrol fiyatları EMEA (Avrupa, Orta Doğu, Afrika) bölgesindeki gelişmekte olan ülkelerden kredi derecelendirme kapsamındaki 52’sini zorlayacak. Orta ve Doğu Avrupa ile Türkiye gibi üst-orta gelirli ekonomileri de bu gelişmeler nedeniyle olumsuz etkilenecek. Rapora göre petrol fiyatlarındaki artış çoğunluğu Körfez İşbirliği Konseyi’nin üyesi olan birkaç büyük ihracatçıya fayda sağlıyor.

Rapordaki bir başka önemli tespit de zayıflayan dış talep ve küresel büyüme beklentilerinin yalnızca Türkiye’yi değil Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya gibi üretime dayalı EMEA ekonomilerinin yanı sıra Güney Afrika da dahil olmak üzere Afrika’nın emtiaya dayalı ekonomilerini de etkilediği.

KKM yapışkan bant gibi: 4 haftada hacmi sadece 101 milyar TL azaldıKKM yapışkan bant gibi: 4 haftada hacmi sadece 101 milyar TL azaldı

EBRD Türkiye büyüme tahminini revize etti

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde hükümetin uyguladığı mali teşvikleri işaret ederek Türkiye için büyüme görünümünü yükseltti. EBRD ekonomik beklentilere ilişkin yayınladığı raporda, Türkiye için 2023 yılı büyüme beklentisini yüzde 2,5’ten yüzde 3,5’e yükseltti.

EBRD raporunda, Moğolistan’dan Kazakistan ve Özbekistan’a kadar Orta Asya ekonomilerinin, artan ticaret ve Rusya’dan gelen havale akışları sayesinde bu yıl ve gelecek yıl güçlü bir büyüme kaydedeceğini öngördü ve Bölge ekonomisinin 2023’te yüzde 5,7 ve 2024’te yüzde 5,9 büyümesini beklediğini açıkladı.

Rapora göre, yaklaşık 40 ekonomiyi kapsayan EBRD bölgesinin 2023 yılında yüzde 2,4, 2024 yılında ise yüzde 3,2 büyümesi bekleniyor. Orta Avrupa ve Baltık ülkelerinin ekonomilerinin ise 2023 yılında yüzde 0,5, 2024 yılında ise yüzde 2,5 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.

Merkez Bankası her derde ilaç yetiştiriyor: KKM'ye karşı bir adım dahaMerkez Bankası her derde ilaç yetiştiriyor: KKM’ye karşı bir adım daha

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.