KKM yapışkan bant gibi: 4 haftada hacmi sadece 101 milyar TL azaldı

Merkez Bankası'nın azaltmak için ardı ardına önlemler açıkladığı kur korumalı mevduat (KKM) hacmi ardı ardına dördüncü hafta azalarak son 6 haftanın en düşük seviyesi olan 3 trilyon 306 milyar 560 milyon TL'ye geriledi.

Ekonomi 22 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin "asrın buluşu" olarak tanımladığı KKM'den çıkış, Merkez Bankası'nın bankalara getirdiği tüm kısıtlamalara rağmen oldukça yavaş ilerliyor.

Merkez Bankası’nın (TCMB) kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarını azaltmaya yönelik adımları yavaş da olsa sonuç vermeye başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 15 Eylül haftasında KKM hesapları 26 milyar 46 milyon TL azaldı. Böylece KKM hesapları 3 trilyon 306 milyar 560 milyon lira ile son 6 haftanın en düşük seviyesine geriledi. 15 Eylül haftasındaki düşüşle birlikte 2022 Şubat ayında KKM hesaplarında ilk kez 4 hafta üst üste düşüş yaşanmış oldu. Son 4 haftadaki toplam düşüş 101 milyar 308 milyon lirayı buldu.

Azalma TCMB’nin 20 Ağustos’ta standart Türk Lirası (TL) mevduatları artıracak ve KKM’yi azaltacak düzenlemelere gitmesinin ardından başladı. Ancak KKM hesaplarının büyüklüğü göz önüne alındığında tasfiye operasyonunun hayli yavaş gittiği görülüyor.

KKM hacmi iki haftada 60 milyar lira düştü: Ha gayret, kaldı 3.2 trilyonKKM hacmi iki haftada 60 milyar lira düştü: Ha gayret, kaldı 3.2 trilyon

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara sosyal medya paylaşımında “yangına körükle giden” bir araca dönüştüğünü öne sürdüğü KKM ile ilgili şu görüşleri paylaştı:

Prof. Gürkaynak da tartışmaya girdi: KKM bir rezalettirProf. Gürkaynak da tartışmaya girdi: KKM bir rezalettir

Duyunca şaşırmayın! Müşteriye aylardır KKM öven bankacınız artık 'uzak dur' diyecekDuyunca şaşırmayın! Müşteriye aylardır KKM öven bankacınız artık ‘uzak dur’ diyecek

Merkez Bankası her derde ilaç yetiştiriyor: KKM'ye karşı bir adım dahaMerkez Bankası her derde ilaç yetiştiriyor: KKM’ye karşı bir adım daha

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.