Merkez’in hamlesi işe yaradı: TL cinsi KKM’de faiz yüzde 30’dan 20’ye düştü ama dolar yukarı gitti

Merkez'in KKM'de faiz alt sınırını kaldırması sonrası dün birçok banka faiz oranını yüzde 20-25'e indirerek, müşterilerini yıllık faizi yüzde 40-50'ye kadar çıkan TL mevduat hesabına geçmeye ikna çalışmalarını hızlandırdı. Bu arada dolar yukarı yönlü hareketlendi, 27,25'e yükseldi.

Ekonomi 27 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası'nın 3,3 trilyon liralık hacmiyle adeta bir bombalı saate dönüşen KKM için getirdiği zorunluluklar meyvelerini vermeye başladı.

Merkez Bankası’nın (TCMB) Türk Lirası (TL) cinsinden kur korumalı mevduatta (KKM) bankaların asgari faiz verme zorunluluğunu kaldırma hamlesi bankalara faizi düşürttü. Pazartesi günü yürürlüğü konulan uygulama, 3 ay vadeli TL KKM’ye politika faizi sınırı olan yüzde 30 faiz vermek zorunda olan ancak istemeyen bankaların yüzünü güldürdü. Dün birçok banka faiz oranını yüzde 30’dan yüzde 20-25’e kadar indirerek, müşterilerini yıllık faizi yüzde 40-50’ye kadar çıkan TL mevduat hesabına geçmeye ikna çalışmalarını daha da hızlandırdı. Ama bu hamlenin bir yan etkisi, doların fiyatının yükselmeye başlaması oldu, epeydir yatay seyreden dolar dün 27,25’i görerek rekor kırdı. Doların yükselmesiyle ilgili haberimizi buradan okuyabilirsiniz.

Uzmanlar, TCMB’nin aldığı kararın 25 Ağustos-15 Eylül tarihleri arasındaki 4 haftada 101 milyar lira inerek 3 trilyon 307 milyar liraya gerileyen KKM hacmindeki düşüşü hızlandıracağına dikkat çekerek, “KKM’den çözülecek para büyük olasılıkla yılbaşına kadar TL mevduata yönelir. Zira aylık yüzde 4 faiz şu anda oldukça cazip görünüyor. Doların yılbaşına kadar 30-31 liraya kadar yükseleceği öngörülürse bu, borsaya alternatif olarak oldukça iyi bir getiri sayılabilir. Ancak yılbaşından sonra döviz kurlarındaki yükseliş hızlanırsa KKM’den çözülen paranın buraya yönelmeyeceğinin garantisini kimse veremez” diyor.

Bankalar KKM'den çıkış için ikna odaları kurduBankalar KKM’den çıkış için ikna odaları kurdu

Kamu bankaları çalışanlarına baskı yapıyor

Bu arada 10Haber yazarı ve Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Babuşcu, X hesabından yaptığı paylaşımda birçok kamu bankasının müşterileri KKM’den TL mevduat geçişleri hızlandırması konusunda çalışanlarına yoğun baskı uyguladığını söyledi.

TCMB, TL mevduatının cazibesini artırmak için ağustos ayından itibaren bir dizi adım atmıştı. Ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında KKM’nin TL mevduata dahil olduğu TL payı rasyosu yürürlükten kaldırılarak yerine KKM’yi TL mevduat olarak dikkate almayan ve standart yerel para olan TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu getirilmişti. Eylül ayında ise TL’ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi yüzde 2,5’e yükseltilmişti.  Bu kararların ardından cep telefonu uygulamalarında KKM başvurularını kapatan birçok banka, konuyu sormak için kendilerini arayan müşterilerini de bankaya davet ederek paralarını TL mevduat hesabına yatırmaya ikna etmeye başlamıştı.

Kur korumalıda faiz alt sınırı kalktı, bakalım bankalar nasıl uygulayacak?Kur korumalıda faiz alt sınırı kalktı, bakalım bankalar nasıl uygulayacak?

Duyunca şaşırmayın! Müşteriye aylardır KKM öven bankacınız artık 'uzak dur' diyecekDuyunca şaşırmayın! Müşteriye aylardır KKM öven bankacınız artık ‘uzak dur’ diyecek

Merkez Bankası her derde ilaç yetiştiriyor: KKM'ye karşı bir adım dahaMerkez Bankası her derde ilaç yetiştiriyor: KKM’ye karşı bir adım daha

Bankalar maliyeti azaltmak için KKM’de kur riski aldıBankalar maliyeti azaltmak için KKM’de kur riski aldı

KKM yapışkan bant gibi: 4 haftada hacmi sadece 101 milyar TL azaldıKKM yapışkan bant gibi: 4 haftada hacmi sadece 101 milyar TL azaldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.