Bilim insanları asteroit örneğinin bulunduğu kapsülün kapağını açtı

Geçen hafta atmosferden saatte yaklaşık 27 bin mil hızla geçerek oldukça nadir bir paketi bilim insanlarına getiren OSIRIS-Rex'in kapsülü yedi yıl sonra ilk kez salı günü açıldı.

Bilim Teknoloji 2 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Kapsülün kapağı açılırken. Fotoğraf: NASA/Robert Markowiz

NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’ndeki (JSC) bilim insanları, OSIRIS-REX’in dönüş kapsülünün Kuzey Utah Çölü’ne inişinden iki gün sonra 26 Eylül Salı günü kutunun dış kapağını açtı.

Merkez’deki Astromateryal Araştırma ve Keşif Bilimi (ARES) bölümü, salı günü X’te yayınladığı bir yazıda, “Kapak kaldırıldığında bilim insanlarının nefesi kesildi” dedi. İşlem sonucunda kapağın iç kısmında koyu renkli toz ve kum büyüklüğündeki parçacıklar’ ortaya çıktı.

Bu toz bir zamanlar OSIRIS-REX görevinin odak noktası olan Bennu adındaki asteroidin yüzeyinde bulunuyordu. OSIRIS-REX, Eylül 2016’da 1650 fit genişliğindeki Bennu’ya doğru fırlatıldı, Aralık 2018’de hedefine ulaştı ve Ekim 2020’de dokunup örnek alma mekanizması TAGSAM’ı kullanarak uzay kayasından örnek aldı.

Asteroit materyali 24 Eylül Pazar günü OSIRIS-REX’in kapsülünün içinde Utah’a indi, ertesi gün de uçakla Houston’a doğru yola çıktı. Alınan örnekler JSC’de saklanacak ve buradaki ekip dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarına numune dağıtımlarını gerçekleştirecek.

Araştırmacılar Güneş Sistemi’nin oluşumu ve erken evrimin yanı sıra Bennu gibi karbon zengini asteroitlerin Dünya’ya yaşamın yapı taşlarını aşılamada oynamış olabileceği rol hakkında bilgi edinmek için önümüzdeki 10 yıllar boyunca numuneyi inceleyecek. Bununla birlikte OSIRIS-REx’in tam olarak ne kadar kaya toplamayı başardığını ya da daha büyük örnekler de toplayıp toplamadığını hâlâ bilmiyoruz.

Ne var ki çalışma henüz başlamaya hazır değil. Ekip henüz esas asteroit örneğine erişmiş değil. Bunun için TAGSAM aygıtının sökülmesi gerekiyor. Bilim insanları numunenin büyük bir kısmının TAGSAM cihazının içinde bulunduğunu düşünüyor. Tabii bu fazlasıyla zaman alacak karmaşık bir işlem. JSC yetkilileri salı günü yayınladıkları bir blog yazısında, “Ekip oldukça odaklanmış durumda. Numune, içindeki numuneyle temas etmemek üzere inanılmaz bir hassasiyetle dışarı çıkarılacak” dedi.

Yine de geri alınan kapsülden çıkarılan tozun analizi bile araştırmacılara neyin ne olduğuna dair bir ilk bakış sunabilir.

Görev tamam: 4,6 milyar yıllık uzay taşlarını taşıyan kapsül güvenli iniş yaptıGörev tamam: 4,6 milyar yıllık uzay taşlarını taşıyan kapsül güvenli iniş yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.