Erdoğan kentsel dönüşüm için tarih verdi: ‘Bu bir beka meselesi’
AK Parti’nin bu hafta Meclis’e sunacağı kanun teklifine göre, kentsel dönüşümde kat maliklerinin anlaşma oranı değişecek. Yeni yasayla birlikte, anlaşma oranı üçte ikiden, salt çoğunluğa çekilecek. Yani kat maliklerinin yarısından bir fazlası ile karar alınabilecek.
Yapı stokunun önemli bir bölümü depreme dayanıksız olan Türkiye’de, kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla yasada bir kez daha değişikliğe gidiliyor. AK Parti’nin bu hafta Meclis’e sunacağı kanun teklifine göre, kentsel dönüşümde kat maliklerinin anlaşma oranı yeniden değişecek. Yeni yasayla birlikte, bir apartmanda ortak karar almak için gereken oy oranı üçte ikiden, salt çoğunluğa indirilecek. Böylece kat maliklerinin yarısından bir fazlası ile kentsel dönüşüm kararı alınabilecek. Aslında birkaç yıl öncesine kadar kat maliklerinin tamamının böyle önemli kararları kabul etmesi şartı geçerliydi. Ak Parti iktidarı kentsel dönüşümü hızlandırmak için bu tam uzlaşma kuralını 2/3’e indirmişti. Ama şimdi bu oranda bile uzlaşma sağlanamadığını düşünüyor olacaklar ki, yüzde 51’e çekiyorlar.
AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bu hafta meclisin gündemine sunulması beklenen Kentsel Dönüşüm Yasası ile kentsel dönüşümlerde kat malikleri arasında yaşanan anlaşmazlıklardan kaynaklanan uzayan süreçlerin kısaltılması planlanıyor.
Mevcut yasaya göre, kentsel dönüşüm kararı için üçte iki çoğunluk aranıyor. Teklifle bu oran salt çoğunluğa düşürülecek; kat maliklerinin yarısından bir fazlası ile karar alınabilecek. Teklifin komisyondaki görüşmelerinde, ortaya çıkacak olumlu ve olumsuz durumların etki analizi ele alınacak. Teklifle, ulaşılamayan kat malikleri sebebiyle uzayan kentsel dönüşüm süreçlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Tebligat Kanunu’ndan kaynaklı gecikmeleri engelleyecek düzenlemelerin de yer aldığı teklifle kentsel dönüşümde hızlı sonuç alınması planlanıyor.
TMMOB verilerine göre, Türkiye’deki mevcut yapı stokunun yüzde 60’ı mimarlık ve mühendislik hizmeti almamış durumda. TBMM’nin İzmir Depremi sonrası kurduğu Araştırma Komisyonun Temmuz 2021 tarihli raporuna göre Türkiye’de 10 milyon civarında olan yapı stokunun 6-7 milyon civarında olan kısmının riskli yapı statüsünde olduğu ifade edilirken, buna karşın; 2012 yılından bugüne kadar yalnızca 197 bin yapı (859 bin 114 bağımsız birim) için riskli yapı tespiti yapıldığı ve bunlardan 165 bin yapı (767 bin 349 bağımsız birim) yıkıldığı kaydedildi. Son 20 yılda 2,7 milyar metrekare alan için inşaat izni verilerek 2 milyon 144 bin 656 yeni yapı ruhsatı düzenlendiği; 13 milyon 348 bin 492 konut üretildiği belirtiliyor.