Özhaseki rezerv alan eleştirilerine gücendi: Kimsenin malında gözümüz yok

Çevre, Şehircilik Bakanı Özhaseki kentsel dönüşüm yasasındaki “rezerv yapı alanı” değişikliğine ilişkin konuştu. Değişikliğin mülkiyet hakkını ihlal ettiği eleştirilerine yanıt veren Özhaseki “Kimsenin malında mülkünde gözümüz yok” dedi.

Gündem 29 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Kentsel dönüşüm yasası kasım ayı başında TBMM’de kabul edildi. Riskli alanları dönüştürme sürecini hızlandırmayı amaçlayan yasanın rezerv alanlara ilişkin maddeleri “mülkiyet hakkının ihlali” gerekçesiyle eleştirildi, eleştiriliyor.

Rezerv yapı alanı bu yasadan önce yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere belirlenen alan olarak tanımlanıyordu. Yeni yasada ise yerleşim yerlerinde yer alan parseller de rezerv yapı alanı olarak belirlenebilecek. Uzmanlar, meslek odaları ve muhalefet bunun özel mülkiyetin el değiştirmesi anlamına geldiğini söylüyor.

Hızlı kentsel dönüşüm formülü yasalaştı: 50+1 'yıkın' derse bina yıkılacakHızlı kentsel dönüşüm formülü yasalaştı: 50+1 ‘yıkın’ derse bina yıkılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki katıldığı canlı yayında bu eleştirilere yanıt verdi.

Bakan Özhaseki “Milletin evlerine bakanlık elkoyup da ne yapacak? Türkiye’de bir cenah olayı ideolojik çerçeveden bakıp ısrarla muhalefet olsun diye bir şeyi yalan yanlış söylemeye devam ediyor. Kimsenin malında gözümüz yok. Rezerv alan olarak ilan ettiğimiz yerler boş ve kamu arazileri. Kamu alanı varsa burayı rezerv alan ilan edelim istiyoruz. Herhangi bir yerde karot örneği alıp depreme dayanıksız olduğunu kesinleştirmişseniz, burayı yönetelim diyorsa, vatandaş da yüzde 50’den fazlası istiyorsa işe başlıyorsunuz. Yüzde 50+1 şartı getirildi. Yarıdan bir fazlası konutları değiştirin diyorsa, kendine has prosedürü var, o işlem devam edecek” dedi.

Yasadaki değişiklikleri ve neler getirdiğini aşağıdaki haberimizden okuyabilirsiniz:

7 maddede kentsel dönüşüm yasası: Sağlıklı konut mu? Mülkiyetin el değiştirmesi mi?7 maddede kentsel dönüşüm yasası: Sağlıklı konut mu? Mülkiyetin el değiştirmesi mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.