Kerkük-Ceyhan’dan petrol akışı bu hafta başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, aylardır kapalı olan Irak-Türkiye Petrol Boru Hattının bu hafta içinde faaliyete geçeceğini açıkladı. Hattın açılması dünya piyasalarına günde 500 bin varil petrol girmesini sağlayacak.

Ekonomi 3 Ekim 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Türkiye, Kerkük- Ceyhan Boru Hattı'ndan petrol akışına izin vermek için Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Bağdat merkezi hükümetinin anlaşmasını istiyordu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkentinde düzenlenen Abu Dabi Uluslararası Petrol Fuarı ve Konferansı’nın açılış oturumunda yaptığı konuşmada uzun süredir kapalı olan Kerkük- Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın açılacağını söyledi.

Kuzey Irak petrolü kararı ortaya çıktı; Enerji Bakanlığı halkı yanılttı, Türkiye Irak'a 1,5 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum olmuşKuzey Irak petrolü kararı ortaya çıktı; Enerji Bakanlığı halkı yanılttı, Türkiye Irak’a 1,5 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum olmuş

Türkiye’nin petrol ve doğalgaz konusunda öteden beri güvenilir bir güzergah olduğunu belirten Bayraktar, bugün itibarıyla günlük 2 milyon varil petrolün Türkiye’nin boğazlarından geçtiğini ve yaklaşık 45 yıldır aktif olan Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı’nın da günlük 500 bin varil petrol kapasitesine sahip olduğunu belirtti.
Bayraktar, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler ile sel ve benzeri felaketler nedeniyle bakıma alındığını öne sürdüğü Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı’na yönelik, “Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı bugün itibarıyla operasyona hazır. Hattı bu hafta içinde faaliyete geçireceğiz. Boru hattı faaliyete geçtikten sonra küresel petrol piyasalarına 500 bin varil petrol tedarik edilebilecek.” dedi.

Yabancı yatırımcı Kuzey Irak'ta petrol üretimini durduruyorYabancı yatırımcı Kuzey Irak’ta petrol üretimini durduruyor

Petrol akışı neden durdurulmuştu?

Uzmanlara göre Bakan Bayraktar’ın, hattın kapanma nedenine ilişkin sözleri durumu idare etmeye yönelik bir söylem.  Çünki boru hattının kapanış gerekçesi olarak 6 Şubat Kahramanmaraş depreminden sonra felaketler nedeniyle bakıma alındığını açıklanmamıştı. Boru hattı, yetkililerin açıklamasına göre Irak’ın Türkiye’nin Kürt bölgesinden kendi onayı olmadan petrol ihracına izin verdiği iddiasıyla Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne açtığı davada yüklü bir tazminata mahkum edilmesi üzerine kapatılmıştı. Tahkim Mahkemesi davada bazı konularda da Türkiye’yi haklı bulmuştu. Petrol akışına izin vermeyen  Türkiye hattın yeniden devreye girebilmesi için Kuzey Orak Bölgesel Kürt yönetimi ile Badat hükümetinin anlaşması gerektiği konusunda ısrarcı olmuştu.

 

Kerkük-Ceyhan petrol boru hattında açılışa az kaldıKerkük-Ceyhan petrol boru hattında açılışa az kaldı

‘TANAP ile Avrupa’ya önemli miktarda gaz sevk ediyoruz’

Türkiye’nin Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile Avrupa’ya önemli miktarda gaz sevk ettiğini dile getiren Bayraktar, “Bugün itibarıyla Batı Balkan Boru Hattıyla Macaristan, Bulgaristan, Romanya ve Moldova’ya gaz gönderiyoruz. Doğal gazda giderek daha fazla merkez haline geliyoruz.” diye konuştu.

Bayraktar, ayrıca enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı hedefleyen Türkiye’nin petrol, gaz ve yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarına ağırlık verdiğini ve karbon emisyonları azaltmak için nükleer enerji yatırımlarını da önemli bir araç olarak gördüğünü anlattı. Bakan Bayraktar’ın forum kapsamında BAE hükümet yetkilileri ve dünyanın önde gelen enerji şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle görüşmesi bekleniyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.