Dizicinin Rehberi – Aile: Aslanlar ve filler

Geçen sezonun iddialı dizilerinden 'Aile', dün akşamki ilk bölümüyle yeni sezon açılışını yaptı. Sezon finalindeki büyük vuruşmada kimsenin hayatını kaybetmediğini ilk bölümde öğrendik. Lakin aile içi güç savaşları ve entrika kaldığı yerden devam ediyor...

Kültür Sanat 4 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Geçen sezonun ses getiren dizilerinden biri, ’The Sopranos’ uyarlaması ‘Aile’ olmuştu. Show TV’de yayınlanan başrollerini Serenay Sarıkaya ve Kıvanç Tatlıtuğ’un paylaştığı, kadrosunda dev isimlerin olduğu dizide karakterlerimizi geçen sezon nasıl bırakmıştık, önce onu hatırlayalım.

Sezon finalinde Soykanların öldüğünü sandığı İlyas (Musa Uzunlar) aslında kurtulmuştu. Cihan (Nejat İşler) evlatlık olduğunu, anne-babasını öldürenlerin de aile bildiği Soykanlar olduğunu öğrenmişti. Aslan’sa (Kıvanç Tatlıtuğ) bu işleri bırakıp eşi Devin’le (Serenay Sarıkaya) yeni bir hayata başlayacaktı. Aslan ve Cihan’ın tutuştukları kavgada Cihan Aslan’ı, Devin de Cihan’ı vurmuştu.

‘Aile’de tam her şey bitti derken…

Yeni sezona iki ay sonrasından başlıyoruz. Ağır yara almış Aslan, aslan gibi bir jön olduğu için elbette ölmez. Cihan da tıpkı Aslan ve İlyas gibi kurtulmuştur. Sülale ‘Avengers’ çıktı Rıza baba.

Cihan, Aslan ve Devin’in yaşadığı kanlı gecenin videosu internete sızar. Hülya (Nur Sürer), torunlarını almak için kızı Leyla’ya (Canan Ergüder) dava açınca Leyla, ‘Yasak Elma’ senaryosunun demirbaşı olan ‘açılış/davet konuşması sırasında kişiyi rezil etme’ yöntemiyle annesine yüklenir. ‘Aile’nin ailesi bu sezonda da hız kesmeden devam ettiği yaprak dökümüyle ‘Yaprak Dökümü’nden hallicedir yani.

Tünelin sonundaki ışık

Devin, herkese zarar veren bu ilişkiyi bitirmek için boşanmak ister. Aslan’sa hâlâ umutludur ve bilmem kaçıncı kez bir şans daha diler. Meşhur metafordaki gibi, tünelin sonundaki ışık muhtemelen size doğru gelen trenin ışığı, sevgili Aslan.

Bölümü İlyas’ın yaşadığının açığa çıkmasıyla, videoyu sızdıranın avukat Serap (Selin Şekerci) olduğunu, ayrıca onun İlyas’ın kızı olduğunu öğrenmemizle, Aslan’ın kendisini ve ailesini tutuklatmasıyla kapatırız.

Dizi yansıması:

* Selin Şekerci diziye yakışmış. Serap karakterinden de Feyza Altun aurası yayılmıyor değil.

* Serenay Sarıkaya Duru, Şahsu, Devin derken kendini büyük açmazlarda bulan, psikolojik sıkıntıların eksik olmadığı, bir noktada gözü karalıktan gözü dönmüşlüğe evrilen, süreç boyunca veya sürecin sonunda içsel yolculuğa çıkan karakterlerin oyuncusu oldu. Oynadığı karakterlerden Şahsu ve Devin arasındaki bir diğer paralellik, ikisinin de psikoloji bölümü çıkışlı olup kendi yaralarıyla boğuşmasıdır.

* Mafyatik bir ailede evliliğini sürdürmüş, katil olmaktan kıl payı kurtulmuş, bebeğini kaybetmiş Devin’in düşünmek, iyileşmek, yeniden doğmak için çıktığı yolculuğa Aslan ket vurur. Bir an önce dönmesi için onu ikna etmeye çalışması aslında Devin’in kişisel alanına saygı duymadığını gösterdi bize. Dizi dünyasında bir kadını kendi haline bırakamazdık değil mi, maazallah mantığını dinler, tehlikeli bir sosyal ortamdan uzaklaşması gerektiğini anlar falan.

* İlerleyen bölümlerde Devin’in bu psikolojik yükleriyle ve travmalarıyla baş etme sürecini uzun vadeli işlerlerse on numara olur. Cihan’la seans sahneleri bu şekilde dönüşüm geçirebilir. Hele Devin’in kendisi de psikologken terzinin kendi söküğü meselesi ayrı bir tat katacaktır.

* Cihan’ın hikâyesi dizinin bir diğer psikolojik damarı olarak devam etmelidir. Ancak Cihan karakter yazımı açısından biraz riskli gibidir bu sezon. Başa çıkmakta zorlandığı duygularını salt Soykanları mahvetmek için bir yakıt haline getirirse, kaliteli bir ‘motivasyonu olan kötü’ tiplemesi yerine klişe bir tipleme oluşabilir. Hülya’nın onu bir çırpıda silmesine karşılık onun da Hülya’ya öfkelenmesi, aslında üzüntüsünü ve muhtaç olduğu şefkati haykırmaktır. Hikâyede bu durum derinleşirse klişelik riski bertaraf edilebilir.

* Hülya’nın Cihan’a yönelik keskin tavır değişikliği bizi ikilemde bıraktı. Bu durum ya karakterin bu bölüm iyi yazılamamasından ya da Hülya’nın tam da böyle gaddar bir kişiliği olduğunu vurgulayarak çok iyi yazılmasından kaynaklanıyor.

* Konu hazır Hülya’nın gaddarlığıyken duayen Nur Sürer’i sezon açılışında övmeyi ihmal etmeyelim. ‘Camdaki Kız’daki rolünün üzerine bu rolüyle de ailesini korumak için kalbinin yerine taş koyan anne karakterini izleyerek oyunculuk dersi alıyoruz.

* Leyla, çocuklara yardım eden annesinin konu kendilerine gelince aynı şefkati göstermediğini açık etmesi üzerinden, sosyal sorumluluk projelerinde boy gösteren nüfuzlu kişilerin kendi ailelerinde ne kadar ikiyüzlü olduğu mesajını verir aslında.

* “Yeniden doğmam lazım” telkinini tekrar ettiği için Devin’in bölümdeki simgesi fil yerine anka kuşu da olabilirdi.

Gözden kaçmayan detaylar:

* Devin’in yeniden doğmak istemesi onun için bireysel bir istektir. Ancak bu aslında bölümün de temasıdır. Fil avcılarının yavru fili önce tuzağa düşürüp sonra kurtarması, önce ölmek sonra yeniden doğmak anlatısıyla paralel işlenmiştir aslında. Aslan, ailecek bu bataktan kurtulmaları için önce kendilerini yakar, siyahlara bürünür. Muhtemeldir ki sonra da beyazları çekip aileyi yeniden doğurtacaktır. (Anka kuşu simgesini tekrar önermiş olalım.) Bölümün en başında, marina açılışında konuşma yaparken Aslan’ın bembeyaz giyinmiş olması da sembolik miydi acaba?

* Babaannenin alakasız yerlerde tekrar ettiği “İyi bir temizlik her şeyi çözer” detayı da böylece mantığa oturur. Aslan, üstünkörü süpürmek yerine kirleri doğrudan yok etmekle iyi bir temizlik yapacaktır.

Künye

Kanal: Show TV
Yapım: Ay Yapım
Yapımcı: Kerem Çatay
Yönetmen: Ahmet Katıksız
Senaryo: Hakan Bonomo, Ali Kobanbay
Müzik: Toygar Işıklı
Oyuncular: Kıvanç Tatlıtuğ, Serenay Sarıkaya, Nur Sürer, Musa Uzunlar, Levent Ülgen, Emel Göksu, Nejat İşler, Canan Ergüder, Yüsra Geyik, Selin Şekerci, Umutcan Ütebay, Mert Denizmen

Dizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Yeni dengelerDizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Yeni dengeler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.