Günlük kiralamaya düzenleme geliyor: Ruhsatı olan evini kiralayabilecek

‘Günlük kiralık’ ev pazarına düzenleme geliyor. TBMM'ye bu ay içinde sunulması beklenen yasa teklifine göre günlük kiralama yapanlar kurallara uymadığı takdirde cezai yaptırımlara maruz kalacak. Daire başına yaklaşık 1 milyon TL'lik ceza uygulanması planlanıyor.

Ekonomi 5 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Bu ay içinde TBMM'ye sunulacak teklif yasalaştığında günlük kiralık evleri kiralayan da kiraya veren de sorumlu olacak.

Artan kiralar nedeniyle son yıllarda çok hızlı büyüme göstererek turizmden güvenliğe kadar pek çok soruna neden olmaya başlayan “günlük kiralık’ evlere düzenleme geliyor. TBMM’ye sunulması beklenen yasa teklifinin detayları ortaya çıktı. Kanun yasalaştıktan sonra günlük kiralama yapanlar kurallara uymadığı takdirde cezai yaptırımlara maruz kalacak. Daire başına yaklaşık 1 milyon TL’lik ceza uygulanması planlanıyor. Ayrıca belgelerin tamamlanmaması, kiralamanın da devam ettiğinin tespit edilmesi halinde ev mühürlenecek.

Yeni kazanç kapısı: Evini günlük kiralayan kiralayanaYeni kazanç kapısı: Evini günlük kiralayan kiralayana

Bu ay içinde meclise geliyor

Bu ay içinde TBMM’ye sunulacak teklif yasalaştığında günlük kiralık evleri kiralayan da kiraya veren de sorumlu olacak. Günlük kiralık evlerin düzenlenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “turizm konutu” ruhsatı alınması gerekecek. Bu ruhsat ev sahipleri tarafından kapı önünde asılacak. Ruhsatı olmayanlar evlerini günlük kiralayamayacak.

Komşulardan izin alınacak

Edinilen bilgiye göre, ruhsatın alınabilmesi için evini günlük kiraya verecek kişilerden  bazı şartları yerine getirmeleri istenecek. Günlük kiralama yapmak isteyenlerin, evlerinin içinde gerekli güvenlik ve yangın önlemlerini almaları, yangın raporu belgesi ve atıkların kontrolü belgesi gibi izinleri almak zorunda olacak. Evlerin içinde de bir otelde bulunması gereken zorunlu eşyaların (saç kurutma makinası, havlu, nevresim takımı vs) bulunması istenecek. Eğer kiralanacak konut, apartman içindeyse komşulardan muvafakatname istenecek. Bir kişi dahi onay vermezse ev sahibi günlük kiralama yapamayacak.

Kimlik bilgileri Emniyete bildirilecek

Günlük kiralamalarda, kiralamayı yapan kişilerin kimlik bilgilerinin ve konaklama sürelerinin Emniyet’e bildirilmesi gerekecek. Bunun için e-devlet üzerinden bir ara yüz açılacak. Bu bilgileri vermeyen ev sahipleri sorumlu olacak ve cezai yaptırıma maruz kalacak. Bununla ilgili denetim mekanizmaları hızlandırılacak.

Günlük ev kiralamaya düşünülen çözüm: Komşu onayıGünlük ev kiralamaya düşünülen çözüm: Komşu onayı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.