Teröre sert tepki: Irak’a hava operasyonu sürüyor, Suriye’ye de harekat yapılacak iması

Başkentte terör saldırısının ardından dün yoğun bir terörle mücadele trafiği vardı. Dışişleri Bakanı, artık Suriye ve Irak’ta her terör tesisinin hedef olduğunu söyledi ve ‘3.tarafların' uzak durmasını istedi. Güvenlik bürokrasisi Ankara’da zirve; MİT ve TSK, Irak’ta operasyonlar düzenledi.

Gündem 5 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Türkiye, pazar günü Ankara’da düzenlenen PKK saldırısından beri yeniden olağanüstü günler yaşıyor. Bir yandan Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklar Irak’ın Kuzeyinde üç gündür hedefleri bombalıyor, bir yandan da Ankara’daki saldırıda ölen iki teröristin Suriye’den Türkiye’ye geçtiğinin kesinleşmesiyle Suriye’deki PKK/YPG bölgelerine ve tesislerine saldırı hazırlıkları yapılıyor.

Kuzey Irak’ın yanısıra Suriye’deki hedeflere de saldırı yapılacağına dair en somut açıklamayı dün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan yaptı. Fidan, Irak’takilerin yanısıra Suriye’deki PKK/YPG tesislerinin artık meşru birer hedef olduğunu söyledi, “Üçüncü tarafların PKK’lı, YPG’li tesislerden ve şahıslardan uzak durmasını tavsiye ediyorum” dedi. Burada Fidan’ın sözünü ettiği ‘üçüncü taraf’ ABD’den başkası değil. Fidan’ın bu açıklamasının ardından Ankara’da üst düzey bir güvenlik zirvesi toplandı. Zirve sonrasında bu kez Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de benzer bir açıklama yaptı, Irak’takilerin yanısıra Suriye’deki PKK/YPG hedeflerinin de vurulacağını söyledi.

Suriye’ye harekat Rusya’nın iznine tabi

Irak’ın kuzeyinde bu ülkenin hava sahasını kontrol eden veya koruyan bir güç yok. Bu nedenle Türk savaş uçakları Irak her seferinde itiraz etse de yıllardır bu bölgede zaman zaman hava harekatları düzenliyor, hatta Türk SİHA’larıyla da burada çeşitli hedefler vuruluyor. Ancak Suriye öyle değil. Bu ülkenin hava sahası Rusya’nın kontrolunda ve ciddi silahlarla savunuluyor. Suriye’ye hava harekatlarını Türk uçakları ya sınırı geçmeden füze fırlatarak yapıyor ya da Rusya’dan alınan izinle icra ediyor.

O yüzden Suriye’ye harekat açıklamasını Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yapması önemli. Fidan’ın bu açıklama öncesi Rusya ile temas edip etmediği bilinmiyor.

Fidan ‘cevabımız net olacak’ dedi ve saatler sonra…

Ankara’da dün yaşanan olağanüstü günün ilk açıklaması Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan geldi. Fidan, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında “Irak ve Suriye’de PKK/YPG’ye ait bütün altyapı, üstyapı tesisleri, enerji tesisleri bundan sonra güvenlik güçlerimizin, topyekün meşru hedefidir” dedi.

Ankara’daki saldırıya ilişkin yapılan çalışmalar neticesinde iki teröristin Suriye’den geldikleri ve burada eğitim gördüklerini anlatan Fidan, Suriye’ye de harekat yapılacağını ima ettikten sonra “Üçüncü tarafların PKK’lı, YPG’li tesislerden ve şahıslardan uzak durmasını tavsiye ediyorum” diye konuştu. Hakan Fidan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Ankara’daki terör saldırısına cevabının çok net olacağını vurguladı.

Bakan Fidan, “Terör ile mücadelede Türkiye’nin tavrının ne kadar net olduğu bilinen bir husustur. Bu son olayda da 2 teröristin Suriye’den geldikleri burada eğitim gördükleri açıklığa kavuşmuştur. Silahlı Kuvvetlerimizin bu terör saldırısına cevabı son derece net olacak, böyle bir eylemi gerçekleştirdiklerine pişman olacaklar” dedi.

Hakan Fidan’ın açıklamasındaki “üçüncü taraflar” diye tanımladığı ülkenin bölgede üsleri bulunan ABD olduğu anlaşılıyor.

Akşener: Ak Parti cadı kazanında sıradaki şanslı kişi Hakan Fidan mı?Akşener: Ak Parti cadı kazanında sıradaki şanslı kişi Hakan Fidan mı?

Ankara’da kritik toplantı

Hakan Fidan’ın açıklamasının ardından dün Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ve MİT Başkanı İbrahim Kalın Milli Savunma Bakanlığı’nda güvenlik toplantısı için bir araya geldi.

Toplantıya ilişkin fotoğraflar sosyal medyadan paylaşıldı.

Sert açıklamaları yeni operasyonlar izledi

Bu sert açıklamaları yeni harekat ve operasyonlar izledi. Hem MİT, hem TSK, dün terörle mücadele konusunda atağa geçti.

MİT, geçen yıl 6 kişinin hayatını kaybettiği İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısının planlayıcılarından olduğu bildirilen PKK’lı Nabo Kele Hayri’yi dün sabah Suriye’nin Haseke kentinde düzenlediği operasyonla etkisiz hale getirdi. 13 Kasım 2022’de İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilen bombalı terör saldırısı sonucunda 6 kişi öldürülmüş, 81 kişi yaralanmıştı.

Irak’a yeni hava harekatları düzenlendi

Millî Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyine yeni bir hava harekâtı düzenlendiğini açıkladı. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Irak’ın kuzeyindeki Metina, Hakurk, Gara, Kandil ve Asos bölgelerinde bulunan terörist hedeflerine 4 Ekim 2023 saat 19.00’da hava harekâtları icra edilmiş, icra edilen hava harekâtlarıyla Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) tarafından kullanılan ve içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak ve depolardan oluşan toplam 22 hedef imha edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Bakan Güler: Mücadelemizin şiddeti artacak

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de dün İçişleri Bakanlığı’na düzenlenen terör eylemine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Bakan Güler, Ankara’daki terör saldırısı gerçekleştiren teröristlerin PKK/KCK PYD/YPG üyesi olduklarını ve Suriye’den geldiğini belirterek, “İlgili birimlerimizin yaptığı çalışmalar sonucunda 2 teröristin PKK/KCK, PYD/YPG üyesi oldukları ve Suriye’den gelerek bu eylemi yaptıkları tespit edildi” ifadelerine yer verdi.

Bakan Güler, Suriye ve Irak’ta PKK/KCK ve PYD/YPG’nin tesis ve faaliyetlerinin meşru hedef olduğunu vurgulayarak, “Öncelikle Suriye ve Irak’ta PKK/KCK, PYD/YPG’nin tüm tesis ve faaliyetlerinin, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da meşru hedefimiz olacağının herkes tarafından bilinmesini istiyoruz. Eli kanlı teröristler, bu coğrafyadan yok olup gidinceye kadar, artan bir şiddetle, azim ve kararlılıkla terörle mücadelemiz devam edecektir” dedi.

Başkentte ‘şüpheli paket’ uygulaması

Ankara Emniyet Müdürlüğü, Çankaya ilçesinde şüpheli paket uygulaması yapılacağını açıkladı. Emniyet vatandaşların paniğe kapılmaması gerektiğini ifade etti.

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün açıklaması şöyle:

“Çankaya Dikmen Pazaryeri çevresinde güvenlik önlemleri alınarak, bomba imha uzmanlarımız tarafından şüpheli paket uygulaması yapılacaktır. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmaması hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

MİT'ten PKK'nın Münbiç sorumlusuna operasyonMİT’ten PKK’nın Münbiç sorumlusuna operasyon

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.