Venedik Bienali’ndeki Türkiye Pavyonu en iyiler arasında
18. İstanbul Bienali'nde küratörün belirlenmesi sürecine yönelik yapılan şeffaflık eleştirilerinin ardından İKSV'den açıklama geldi. 2026 ve sonrasında düzenlenecek bienaller için yönetmelik değişikliğine gidildiğini duyuran İKSV, yeni sürece dair detayları da paylaştı.
18. İstanbul Bienali’nin ağustos ayında duyurulan küratörü tartışılmaya devam ediyor. Önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek 18. İstanbul Bienali küratörlüğüne sanat tarihçisi Iwona Blazwick’in seçilmesi İKSV süreçte şeffaf davranmadığı nedeniyle eleştirilmiş. İKSV’den, bu tutumuna yönelik eleştirilere ilk açıklama geldi.
14 Eylül-17 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek bienal küratörünün belirlenme sürecine yönelik eleştirilerin değerlendirildiği belirtilirken yapılan açıklamada; “İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) olarak, kültür-sanat alanındaki paydaşlarımızın çalışmalarımızla ilgili görüş ve yorumlarını her zaman dikkatle takip ediyoruz. 18. İstanbul Bienali küratörünün duyurulmasının ardından, sürece dair ifade edilen eleştirileri de tüm ayrıntılarıyla değerlendirdik” denildi.
Gelen eleştiriler doğrultusunda yönetmelikte bir takım değişikliklere gideceğini duyuran İKSV’nin konuya dair açıklaması ise şu şekilde: “Bienallerimizin küratör belirleme yöntemi, iyileştirilmesi için sürekli çaba gösterdiğimiz alanlardan biri. İstanbul Bienali’nde bu konuda yıllar içinde çeşitli değişiklikler yapıldı. Değişen ne olursa olsun küratör adayları, her zaman ve sadece İstanbul Bienali için geliştirdikleri sanatsal vizyon, önerdikleri yaklaşım ve bu yaklaşımın İKSV yönetiminin bienalden beklentileriyle uyumu çerçevesinde değerlendirildi. Bu sürecin şeffaflığını ve tarafsızlığını daha güçlü bir biçimde ortaya koyabilmek amacıyla bienalin Danışma Kurulu yönetmeliğinde son dönemde yaptığımız değişiklikleri bilginize sunmak isteriz.”
İstanbul Bienali’nin 2026 ve sonrasında düzenlenecek bienaller için geçerli olacak yeni Danışma Kurulu yönetmeliğine göre, İKSV yönetimi sadece Danışma Kurulu tarafından önerilen üç adaydan birini küratör olarak davet edebilecek. Bu aşamada sunulan yaklaşımlardan hiçbirinin vakfın bir sonraki İstanbul Bienali’ne dair vizyonuyla örtüşmemesi hâlinde İKSV yönetimi, Danışma Kurulu’nun yeniden toplanarak farklı adaylar önermesini talep edebilecek.
İKSV tarafından yapılan yönetmelik değişikliğiyle İstanbul Bienali Danışma Kurulu’nda görev yapan üyelerin, görev süreleri boyunca veya üyelikten istifa etmeleri durumunda o seneki küratör seçiminin sonuna kadar, küratör olarak davet edilemeyeceğine dair bir madde de yönetmeliğe eklendi.
18. İstanbul Bienali hakkında devam eden tartışmalara yönelik açıklama yapan İKSV’den sürece dair son olarak şu bilgiler paylaşıldı: “Bugüne dek bu görevi üstlenen tüm küratörler, İstanbul Bienali’nin gelişimine önemli katkılarda bulundu. Yapılan bu değişikliklerin de uzun vadede olumlu etkileri olacağına ve önümüzdeki dönemde bienali hep birlikte en iyi şekilde geleceğe taşıyacağımıza inanıyoruz. 1973’ten bu yana İKSV’yi, kamu yararına çalışan ve kâr amacı gütmeyen bir kültür kurumu olarak sanatçılarla, izleyicilerle, destekçilerle, tüm paydaşlarımızla birlikte yaşatıyoruz. Bu çokrenkli ve çoksesli birliktelik, İstanbul’un en kapsamlı uluslararası kültür-sanat etkinliklerini düzenleyen vakfımıza güç veriyor. Türkiye’de kültür-sanat alanının gelişimine emek veren, bu alana dair kamusal tartışmaları besleyen herkese ve devam eden ilgileri için izleyicilerimize teşekkür ediyoruz. 2024’te düzenlenecek 18. İstanbul Bienali için hazırlıklarımız devam ediyor. Bienalin kavramsal çerçevesi, katılımcıları ve Danışma Kurulu’nun yeni üyeleriyle ilgili bilgileri önümüzdeki aylarda kamuoyuyla paylaşacağız”