Para bulmak için Evliya Çelebi gibi dünyayı geziyorlar

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, göreve geldiği hazirandan bu yana gerçekleştirdiği uluslararası yatırımcılarla görüşmelerine Londra'yı da ekledi. Varlık büyüklüğü 75 trilyon doları aşan 85 kurumun 100'ü aşkın yöneticisiyle görüşen Şimşek, haftaya Erkan'la Fas'ta yatırımcılarla bir araya gelecek.

Ekonomi 7 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
evam ediyorlar. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Körfez ülkelerine gerçekleştirdikleri turun ardından para arayışlarına d

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, göreve geldiği hazirandan bu yana gerçekleştirdiği uluslararası yatırımcı görüşmelerine Londra durağını da ekledi. Toplam varlık büyüklüğü 75 trilyon doları aşan uluslararası varlık yönetim şirketleri, yatırım fonları, çok uluslu bankalar ve altyapı fonlarının yöneticileriyle bir araya gelen Şimşek’in ajandasında haftaya Fas var. Şimşek’e bu seyahatte Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da eşlik edecek.

Şimşek, Körfez ülkeleriyle başladığı “roadshow” yatırımcı görüşmelerine, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’ye giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde New York’ta devam etmişti. Ardından finansın önemli duraklarından Londra’ya hareket eden Şimşek, 4-6 Ekim’de uluslararası yatırımcılarla yoğun temaslarda bulundu.

Ziyaret kapsamında, toplam varlık büyüklüğü 75 trilyon doları aşan uluslararası varlık yönetim şirketleri, yatırım fonları, çok uluslu bankalar ve altyapı fonları yöneticileriyle bir araya gelen Şimşek, aralarında derecelendirme kuruluşlarının da bulunduğu yaklaşık 85 ayrı kurumdan 100’ün üzerinde üst düzey yöneticiyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmelerinde uluslararası yatırımcılara ve kredi derecelendirme kuruluşlarının temsilcilerine Türkiye’nin yeni ekonomi politikaları ve Orta Vadeli Program’daki hedef ve reform hazırlıklarını anlatan Şimşek, yatırımcıları Türkiye’deki fırsatları değerlendirmeye davet etti.

Morgan Stanley: Yeni ekip iyi ama ekonomi kötüMorgan Stanley: Yeni ekip iyi ama ekonomi kötü

Haftaya yeniden yollara düşecekler

Söz konusu ziyaretlerin ardından Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın 9-15 Ekim’de Marakeş’te gerçekleştirilecek yıllık toplantılarına da Türkiye’yi temsilen katılacak olan Şimşek’in, burada da çeşitli ülke mevkidaşları, fon yöneticileri, yatırım bankalarının temsilcileriyle ikili görüşmeler yapması planlanıyor. Şimşek’e bu toplantılarda Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan da eşlik edecek. Erkan’ın programında Blackrock, JPMorgan, Deutsche Bank yöneticileri ve diğer merkez bankası başkanları ile görüşmelerin yer aldığı belirtiliyor.

Hafize Gaye Erkan Fas'ta yatırımcılarla görüşecekHafize Gaye Erkan Fas’ta yatırımcılarla görüşecek

İklim finansmanı ve yüksek borç masaya yatırılacak

Bu yılki teması “Küresel Eylem, Küresel Etki” olan yıllık toplantılar, 1973’teki Nairobi toplantısından bu yana ilk kez bir Afrika ülkesinde gerçekleştirilecek. Fas Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, 14 bini aşkın kişinin katılması beklenen toplantılarda, küresel ekonominin karşısındaki zorluklar ile finansman politikalar masaya yatırılacak. Küresel ekonominin yanı sıra Afrika ekonomilerinin karşı karşıya olduğu zorluklar da toplantıların odak noktalarından biri olacak.

Finansal ve dijital katılım, sürdürülebilir kalkınma, uluslararası finans kurumlarına yönelik reformlar, girişimcilik ve inovasyon gibi konular toplantıların öne çıkan başlıkları arasında yer alacak.

İklim finansmanı ve yüksek borç seviyeleri de ele alınması beklenen öncelikli başlıklar arasında bulunurken, Kovid-19 salgını, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı, iklim felaketleri, hayat pahalılığı krizi ve siyasi istikrarsızlar gibi art arda şoklara maruz kalan dünya ekonomisinde son birkaç nesilde elde edilen kazanımları tehlikeye atabilecek jeoekonomik ayrışma riski de gündeme gelecek.

İklim değişikliğiyle mücadele, gıda güvensizliği ve salgınlara karşı hazırlıkların artırılması gibi ortak çıkar alanlarını geliştirmeye yönelik ortak çabalar ve küresel iş birliği fırsatlarının da değerlendirilmesi beklenen toplantılarda, son dönemde yaşanan krizlerin ülkelerin ekonomilerine etkisine karşı yapısal reformlara olan ihtiyaç da ele alınacak.

Ayrıca, dünyanın iki büyük ekonomisi ABD ile Çin arasındaki ticaret ve teknoloji alanlarında yaşanan gerilimlerin yansımaları da izlenecek. Yapay zeka ve Merkez Bankası Dijital Para Birimleri gibi küresel finansın geleceğini etkileyecek konularda da forumlar düzenlenecek.

Merkez Bankası'ndaki yeni ekip, farkını 5 puanlık faiz artırımıyla gösterebilirMerkez Bankası’ndaki yeni ekip, farkını 5 puanlık faiz artırımıyla gösterebilir

Para arayışı hızlandı: Şimşek 5 ayda 3. Körfez turuna çıkıyorPara arayışı hızlandı: Şimşek 5 ayda 3. Körfez turuna çıkıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.