Hamas dans eden 260 genci nasıl katletti, 100’ünü nasıl esir aldı?

Hamas'ın İsrail'i gafil avladığı saldırılarının ilk hedefi, Reim Kibbutz'unda gençlerin katıldığı Supernova müzik festivali oldu. Eğlenmek için toplanan gençlerin sonu 260'ının ölmesi ve 100'den fazlasının rehin alınması oldu. Aileler şimdi kayıp çocuklarını arıyor.

Dünya 10 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Supernova müzik festivaline Hamas'ın saldırısının ardından kaçan gençler. Fotoğraf: Instagram

Hamas, İsrail’e yönelik saldırılarını başlattığında sosyal medyaya yansıyan ilk görüntülerde bir partiye katılmış gibi giyinen insanların koşuşturduğunu gördük. Başta bu insanların nerede olduğunu anlayamasak da sonrasında Supernova müzik festivaline katılan insanlar olduğunu öğrendik. ‘Akıllara durgunluk veren ve nefes kesen içeriğiyle birlik ve sevgiye yolculuk’ diye sunulan ve Yahudilerin bayramlarından biri olan Sukot vesilesiyle düzenlenen bu festival, Hamas’ın saldırısı gerçekleştiğinde son gününü tamamlamak üzereydi.

Festivale sadece İsrailliler değil Japonya, İngiltere, Hindistan ve İtalya gibi pek çok ülkeden insan katıldı. Festivalin adresi Gazze sınırına yaklaşık 4 kilometre uzaktaki Reim Kibbutz’uydu. The Guardian’a konuşan Valentina Gysak, 21 yaşındaki kızı Margarita’nın festivale katılmayı planladığını söylediğinde önce biraz endişelenmiş. Valentina bu endişesini, “Uyuşturucu ve alkol olacağından şüphelendim ama kızım sadece eğlenip dans etmeye gittiğini, endişelenmemem gerektiğini söyledi” sözleriyle anlatıyor.

Eğlenceyle başlayan parti cumartesi gününe girdiğinde ve güneş doğmaya başladığında gökyüzünde birdenbire bir nokta belirdi. Bu görüntü partiye katılanlardan birinin de kamerasına yansıdı. Nokta yaklaştıkça bunun Gazze yönünden gelen microlight uçaklar olduğu anlaşıldı. Hamas savaşçıları festivaldeki gençlere saldırırken müziğin ritmi silah seslerine karıştı. Roket saldırısı için bir siren çaldı çalmasına ama bunun için geç kalınmıştı bile.

Festivale katılanlardan biri roket sesinin başta ‘müziğin bir parçasıymış gibi algılandığını’ söyledi. İsrail’in Kanal 12 televizyonuna konuşan başka bir parti katılımcısı daha sonra havada uçuşan mermileri fark ettiklerini anlatıyor.

Ortel adındaki bir genç, “Birdenbire çevremizi sarıp her yönden ateş açtılar. Askeri üniforma giymiş 50’ye yakın terörist minibüslerle festivale daldı” dedi. Gençler panik içinde arabalarına ulaşmaya çalışmış ancak Ortel, silahlı kişilerin arabalara ateş açtığını söylüyor. Çalılıkta saklandığını söyleyen Ortel, “İnsanları püskürtmeye başladılar. Etrafa savrulmuş bir sürü yaralı insan gördüm” dedi. İşte biz de zaten sosyal medyada bu anlara şahit olduk.

BBC’ye konuşan Gili Yoskovich ise bir meyve ağacının altına saklanmış ve üç saat boyunca ölü taklidi yapmış. Gili, “Etrafımdaki insanların öldüğünü gördüm. Sessizce bekledim. Ağlamadım, hiçbir şey yapmadım” diye anlatıyor. Gili şöyle devam ediyor sözlerine: “Nefes alıyordum ve diyordum ki, ‘Öleceğim işte. Sorun yok. Sadece nefes al, gözlerini kapat.”

İsrail’in arama ve kurtarma ajansı Zaka, resmi yayın kuruluşu KAN’a yaptığı açıklamada bu müzik festivaline katılan en az 260 kişinin Hamas’ın saldırılarında öldüğünü teyit etti. Kayıpların sayısını ise net olarak belirtmek mümkün değil ancak 100’den fazlasının Hamas tarafından rehin alındığını söylemek mümkün.

Bunlardan biri de festivalde güvenlik görevlisi olarak çalışan İngiliz vatandaşı Jack Marlowe. Jack’in rehin alınıp alınmadığı bilinmiyor. Sonra Alman turist Shani Louk var. Shani’nin annesi Ricarda, kızının Hamas tarafından kaçırılmasının ardından ‘arabada baygın halde’ olduğu bir video gördüğünü söylüyor. Shani’nin şu anda nerede olduğu bilinmiyor ancak kuzeni, Washington Post’a verdiği demeçte, onu videolarda ilk olarak dövmesinden ve rastalı saçından tanıdıklarını anlatıyor.

Savaşın 3. günü: İsrail Sderot'a asker yığıyor, Gazze'de artık ağır bombardıman varSavaşın 3. günü: İsrail Sderot’a asker yığıyor, Gazze’de artık ağır bombardıman var

İsrail, Hamas’ın yumuşadığına inanmaya başlamıştı, bedelini ağır ödediİsrail, Hamas’ın yumuşadığına inanmaya başlamıştı, bedelini ağır ödedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.