Marketlerden hükümetin tavsiyesine uyma kararı: İndirim yapacaklar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın önce marketler daha sonra tekstil ve beyaz eşya gibi birçok sektörü kapsayan indirim çağrısı yerini buldu. Marketler sayıları 15 bini bulan üründe yüzde 40’a varan indirim yapacaklarını duyurdu. Migros indirime 12 Ekim’de başlıyor.

Ekonomi 11 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Ankete yanıt verenler gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun kötüleşeceğinden endişe duyuyor.

Üyeleri arasında Migros, Metro, Carrefoursa, A101, Bim, Şok gibi sektörün önde gelen marketlerin yer aldığı Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu’dan Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın, Cumhuriyet’in 100. yılı nedeniyle marketlere indirim yapın çağrısına destek geldi. Gıda perakendecileri ve tedarikçilerinin buluştuğu 9’uncu Ortak Gıda Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan Alp Önder Özpamukçu, 10Haber’e özel açıklamalarda bulunarak, dernek üyesi olan marketlerin var olan indirime ek olarak yüzde 40’a varan indirime gideceğini söyledi. Ürün çeşidi fazla olan marketlerin sayısı 9 bin ila 10 bini bulan sayıda çeşitle indirime katılacağını, daha küçük olanların ise belki 1000 adetle dahil olacağını belirten Özpamukçu, “Yakında bu çalışmamızı açıklamaya başlayacağız. Kimi marketler bu ay sonuna kadar kimisi ise 2 aya kadar indirim yapacak. İndirime gıda ürünleri de dahil olacak” dedi. Özpamukçu, destek için bu noktada tedarikçilere de baskı uygulayacaklarını söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan marketlere indirim çağrısıTicaret Bakanı Ömer Bolat’tan marketlere indirim çağrısı

Haneler gelirlerinin yüzde 50’den fazlasını gıdaya harcıyor

Gıda perakendesinin mutfaklara dokunan bir sektör olduğunu belirten Özpamukçu, “Gıda yiyecek harcamaları hane harcamalarının yüzde 50’den fazlasını oluşturuyor” dedi. Türkiye gıda perakendesi pazar büyüklüğünün 2022’de 1.6 trilyon liraya ulaştığını, bunun içinde modern organizenin payının 550 milyar lira olduğunu aktaran Özpamukçu, “Böylece gıda perakendesinde payımız yüzde 45. Bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 70’lerde. Modern perakende enflasyonla mücadelede son derece önemli. Modern perakende ne kadar gelişirse o ülkenin enflasyonu da o kadar düşük, refahı yüksek olur. Çünkü modern perakende çarpan etkisinden dolayı ülke ekonomisinin büyümesine önemli katkılar sunar. Perakendedeki 1 birimlik büyüme ülke ekonomisine 1.5 -2 kat yansıyor. Kayıtdışılığı azaltıyor” diye konuştu.

GPD Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Türkiye gıda perakendesi pazar büyüklüğünün 2022’de 1.6 trilyon liraya ulaştığını, bunun içinde modern organizenin payının ise 550 milyar lira olduğunu söyledi.

6 bin tane yeni manav, kasap, bakkal açıldı

Ancak Türkiye’de mağaza sayılarında büyük çoğunluğun hala geleneksel kanalda olduğunu ifade eden Özpamukçu, “Manav, kasap, bakkal sayısı azalmış görünse de özellikle 50 metrekare üzeri büyüklüğe sahip olan bakkal, kasap manav sayısında 6 bin adetlik bir artış yaşandı” dedi. Diğer taraftan Türkiye’de organize tarımın gelişmesi için havzalar bazında planlı üretim olması gerektiğine de dikkat çeken Özpamukçu, “Büyük şirketler bu alana yatırım yapmalı ve kooperatifler daha hızlı marka olmalı. Bunlar hayata geçerse sektör enflasyonla mücadelede hedefe ulaşır” dedi.

‘Enflasyonun sorumlusu gibi gösteriliyoruz’

Diğer taraftan bazı medya kurumlarının enflasyonun sorumlusu olarak kendilerini gösterdiğini söyleyen Özpamukçu, “Halbuki organize perakendedeki firmaların önemli bir bölümü borsaya kote ve genel sürümden kazandıkları için yüzde 2.5 kârlılıkla çalışıyorlar. Bu noktada tüketicileri ve tüm paydaşlarımızı marklarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Migros’tan 15 bini aşkın üründe indirim

Migros indirim kampanyasına katılacağını açıkladı. Migros Perakende Genel Müdürü Mustafa Bartın, “Migros, temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinde uyguladığı en dip fiyatlarla tüketicilerin alım gücünü artırmak ve enflasyonla mücadele için 12 Ekim itibarıyla başlayarak kasım ayının sonuna kadar olan süreçte Migroskop ve aile indirimleri ile evin tüm temel ihtiyaçlarını karşılayacak yaklaşık 15 bini aşkın üründe yüzde 20’den yüzde 50’ye varan indirimler sunacak” dedi.

Perakendede 60 bin mağazanın indirime gitmesi bekleniyor

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın indirim çağrısına ilişkin olarak, BMD üyesi markaların 60 bin mağaza ile bu kampanyaya katılmasını beklediklerini söyledi. Öncel, 2018’de de benzer bir kampanyaya BMD markaları olarak canı gönülden katıldıklarını anımsatarak, “Yine aynı gönüllülükle bizim markalarımızın katılacağını, enflasyondaki artış beklentisinin kırılması adına herkesin yine çağrıya yanıt vereceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.
BMD’nin 505 üye markasına ait yurt içinde 60 bin mağazasının bulunduğunu dile getiren Öncel, bu mağazaların hepsinin yaptığı markalı satışla ekonomiye katkı verdiğini ve katma değer ürettiğini söyledi.

‘İndirimlerin yüzde 30’a çıkmasını bekliyorum’

Sinan Öncel, kasım ayında her yıl büyük indirimlerin yapıldığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: x“Ekim hemen hemen sezonun ilk ayı. Ekimde bu indirim oranları kasıma göre sınırlı kalır. Ama ben şunu öngörüyorum; yüzde 10 ile yüzde 30 arasında indirimler yapılır. Her sektörün kendi dinamiği içerisinde ve her ürünün kendi dinamiği içerisinde indirimler yapılır. Fakat bunu gördüğüm kadarıyla marketler yıl sonuna kadar devam ettirmek istiyorlar. Marketlerden beklenen bu daha doğrusu. Maliyet artışları buna engel olur mu orasını bilemiyorum. Burada özellikle ham madde ve enerji gibi konular var. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın burada bir rahatlatma durumu olursa, stopajından ve diğer kalemlere kadar, kira stopajları ve kiralamada KDV 2-3 aylığına indirilebilirse aynı şekilde buraya diğer paydaşların, ham madde üreticilerinin, AVM yönetimlerinin, kargo ve lojistik firmalarının katılması teşvik edilirse bu gerçek anlamda müthiş ve topyekün bir kampanya olur.”

‘Ekim ve kasımda satışlar adetsel bazda yüzde 20-30 artabilir’

BMD Başkanı Öncel, Cumhuriyet’in 100. yılına dair indirimlerin kasım kampanyalarıyla birlikte 2 ay sürebileceğini kaydederek, “Gıda dışı perakendede eylülde düşüşler başlamıştı. Ekim ve kasımda indirim kampanyalarını güzel bir şekilde kamuoyuna anlatabilirsek yüzde 20 ile yüzde 30 arasında adetsel artış yakalayabiliriz” şeklinde konuştu.

Lojistikçi ve dükkan sahibi de katılmalı

Kampanyanın başarılı olabilmesi için çağrının tüm taraflara yapılması ve bu indirime diğer paydaşların da katılması gerektiğini vurgulayan Öncel, “Sadece perakendecinin değil, Hazine ve Maliye Bakanı’mızın da nakliyecisinin de lojistikçisinin de dükkan sahibinin de AVM’cinin de hepsinin bu kampanyaya katkı vermesi gerekiyor. Çünkü bu tek başına perakendecinin kaldırabileceği bir yük değil” dedi.

Bakan Bolat çağrıyı genişletti, indirime tüm sektörleri davet etti

Marketlere yaptığı çağrıdan sonra Ticaret Bakanı Ömer Bolat bu sefer de, tekstil ve beyaz eşya gibi sektörleri başta olmak üzere tüm sektörleri, büyük indirim kampanyasına destek vermeye davet etti. Çağrının ardından Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel 60 bin mağazanın indirime gitmesini beklediklerini söyledi. Bakan Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşamki “Bakanlığımızın zincir marketlere yönelik indirim çağrısının giderek daha çok makes bulduğunu görüyoruz. Buradan zincir marketlerimiz başta olmak üzere tüm esnafımızı, işletmelerimizi, yapacakları indirimlerle enflasyonla ve hayat pahalılığıyla mücadelemize destek vermeye davet ediyorum” sözlerini hatırlatarak şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısından hareketle, sektörlerimizi, tedarik zincirinin her halkasını, enflasyonla mücadelede yanımızda görmekten mutluluk duyacağız. Yapılan açıklamalar, verilen destek mesajlarından sonra kar topu etkisiyle sektörlerimizin her birinden, oda temsilcilerinden, esnafımızdan, sanayicimizden ‘Türkiye Yüzyılı’na yakışacak indirim ve kampanya beyanları gelmeye başladı. Enflasyonla verilen mücadelenin ancak topyekun bir hareketle, üretim bandının en başından en sonuna kadar yapıldığında başarıya ulaşabileceği konusunda hemfikir kalınmıştı.”

Marketlere 176 milyon lira 'fahiş fiyat' cezasıMarketlere 176 milyon lira ‘fahiş fiyat’ cezası

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.