IŞİD’in para trafiği MASAK’a yakalandı: İşte terör hücresini fonlayan isim
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), haklarında kara para aklama ve vergi kaçırma gibi birçok iddia ortaya atılan ünlü fenomen Dilan Polat ve eşi Engin Polat'la ilgili rapor hazırladı. Öte yandan akşam saatlerinde Engin Polat'ın iş yerine silahlı saldırı düzenlendi.
Şatafatlı yaşamları ve tartışmalı söylemleri ile gündemden düşmeyen Dilan-Engin Polat çifti için dün olaylı geçti.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) kara para aklama, vergi kaçırma gibi iddialarla anılan Dilan Polat ve eşi Engin Polat hakkında rapor hazırladı. Rapora göre Polat’la bağlantılı şirketlerin mal aldığı şirketlerin büyük kısmı onlarla bağlantılı tedarikçilerden oluşuyor.
Sabah’tan Mustafa Sait Özkan’ın haberine göre MASAK bu tedarikçilerin aslında gerçek mal alımı olmayan, beyanname vermeyen, çalışanı, bankacılık hareketi olmayan ve hakkında sahte belge düzenleme kaydı olan şirketler olduğunu saptadı.
Sahteliğine dair kuvvetli şüphe içeren işlemlerin tutarının 200 milyon lirayı aşkın olduğu vurgulanırken, elde edilen hasılatın nakit olarak çekilip şahsi hesaplarla Engin Polat’a ait şirkete nakit yatırılarak lüks araç ve gayrimenkul alımı gerçekleştirildiği belirtildi.
MASAK bunun suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçunu oluşturabileceği değerlendirmesi yaptı. Savcılığa gönderilen raporda Polat ve eşinin banka, kripto varlık ve elektronik para kuruluşu işlemlerinin askıya alınması istendi.
İddialar arasında en çarpıcısı, Polat ve akrabalarının şirketlerinin tek elden yönetildiği ve bu şirketlere yönelik suç gelirlerinin aklandığı iddiası oldu. MASAK’ın mercek altına aldığı isimler arasında Dilan Polat, Polat’ın eşi Engin Polat, Engin Polat’ın babası Sezgin Polat, kardeşi Alper Kürşat Polat, anneannesi Zehra Yılmaz, dayısının eşi Nilgül Yılmaz, Dilan Polat’ın kardeşleri Can Doğu ve Sinem Sıla Doğu olmak üzere sekiz kişi yer aldı.
Araştırmaya göre Dilan Polat ve yedi kişinin sahip ve ortağı olduğu güzellik kozmetik sanayi, estetik ve sağlık hizmetleri, mühendislik, inşaat, mücevherat alanlarında toplam 16 şirket var.
Dilan Polat’ın güzellik merkezinin 46 ilde faaliyet gösterdiği vurgulanan raporda kozmetik ürünü satışlarının kendi internet siteleri ve online ticaret siteleri üzerinden yapıldığı kaydedildi.
İlişkili şirket hesaplarına gelen para transferlerinin 500 milyon liradan fazla kısmının bankaların ve İYZİCO adlı ödeme kuruluşunun pos ödemeleri ve internet satışından kaynaklı ödemeler olduğu belirlendi.
Raporda inceleme konusu şirket gelirlerinin çok büyük kısmının internet üzerinden mal satın alan kişilerin kredi kartıyla yaptığı harcamalardan oluştuğu belirtildi.
Tespitlere göre söz konusu şirketlerde toplanan tutarların büyük bir kısmı Polat ailesiyle akrabalık ve istihdam ilişkisi bulunan kişilerce nakit çekildi. Nakit çekilen tutarların neredeyse tamamı yine o kişilerce hemen hemen aynı gün içinde ya Dilan Polat’ın eşi Engin Polat’ın şahsi banka hesabına ya da Engin Polat’ın tek ortağı ve yöneticisi olduğu Milda Gayrimenkul Otomotiv Sanayi şirketinin banka hesaplarına nakit yatırıldı. Bu şekilde nakit yatırma ve çekmeye konu olan tutar yaklaşık 250 milyon lira.
Engin Polat ve Milda Gayrimenkul Otomotiv şirketinin çok sayıda lüks taşıt ve gayrimenkul alımı yaptığı, Polat ve şirketinin hesaplarında nakit yatırma ile biriken tutarın taşınmaz araç alımına yönlendirildiği belirtildi.
Raporda elektronik ticaret yoluyla satış yapıp gelir elde eden bu şirketlerin mal alımlarına bakıldığında, alımların büyük kısmının yine hedef kişilerle bir şekilde bağlantılı tedarikçilerden gerçekleştirildiğine dikkat çekiliyor.
Raporda bu tedarikçilerin aslında gerçek mal alımı olmayan, beyanname vermeyen, çalışanı ve bankacılık hareketi olmayan, hakkında sahte belge düzenleme kaydı bulunan kurumlar olduğu, kuvvetli sahtelik şüphesi içeren mal alımı toplamının da 200 milyondan yüksek olduğu vurgulandı.
Dilan Polat’ın ilişkili olduğu kişi ve kurumlarca özellikle internet üzerinden yapılan satışlardan elde edilen kurum gelirleri için vergi matrahını azaltma amaçlı sahte belgeler kullanılıyor olabileceği değerlendirildi.
Elde edilen hasılatın nakit olarak çekilip kurum hesaplarından uzaklaştırıldıktan sonra kendi şahsi hesapları ile Engin Polat’a ait Milda Gayrimenkul’e bağlı kurum hesaplarına nakit olarak yatırılıp lüks araç ve gayrimenkul alınmasının suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçunu oluşturabileceği kaydedildi.
MASAK Engin Polat ve Sezgin Polat’ın varlıklarına tedbir uygulanması kararını savcılığa bıraktı. Ancak Dilan Polat, Engin Polat, Sezgin Polat ile Milda Gayrimenkul Otomotiv Sanayi ve Ticaret’in bankalar, ödeme ve elektronik para kuruluşları ile kripto varlık hizmet sağlayıcılar nezdindeki işlemlerinin askıya alınmasının uygun olacağı değerlendirmesi yaptı.
Öte yandan Ataşehir’de Engin Polat’a ait işyerine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.
Olay saat 19.00 sıralarında Küçükbakkalköy Mahallesi, Kayışdağı Caddesi üzerinde meydana geldi. İddiaya göre Engin Polat’a ait işyerinin önüne gelen motosiklette bulunan iki kişiden biri, iş yerine defalarca ateş etti. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edilirken, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.