Menendez’e yeni suçlama: Mısır adına çalıştı

Amerikalı senatör Bob Menendez, rüşvet suçlamalarının yanısıra yeni bir şeyde daha suçlandı: İzin almadan Mısır adına çalışmak, bu ülkeden ücret kabul etmek. Menendez, Türkiye karşıtı tutumuyla tanınıyor.

Dünya 13 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Bob Menendez, suçlamalardan aklanacağına inandığını söylediği basın toplantısında söyleyeceklerini kağıttan okudu ve soru almadan toplantıyı bitirdi.

ABD hükümeti ve Temsilciler Meclisi çalkalanırken Senato’nun çok farklı olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Türkiye karşıtı söylemleri ve F-16’nın Türkiye’ye verilmesine katı bir şekilde karşı çıkan eski Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez yolsuzluk iddiasına ek olarak bu sefer Mısır’ın ajanı olarak hareket etmekle suçlanıyor.

Menendez geçen ay makamını kullanarak ‘yüz binlerce dolar rüşvet almak’la suçlanmıştı. Adalet Bakanlığı’ndan yetkililer Menendez ve eşi Nadine Arslanian Menendez’in üç iş insanından içinde 550 bin dolar nakit, külçe altın ve bir Mercedes Benz’in de bulunduğu yüz binlerce dolar rüşvet aldığını iddia ediyor. Savcılar rüşvetlerin altın, nakit para, mülk ve araç şeklinde Menendez’e verildiğini öne sürüyor. Hem Menendez hem de eşi suçsuz olduklarını savunsa da senatör, ABD yasaları uyarınca komite başkanlığından istifa etmek zorunda bırakıldı.

Şimdi yeni iddiaya göre Menendez, eşi ve New Jerseyli iş insanı Wael Hana 2019 yılında Senato’daki ofisinde Mısırlı bir istihbarat yetkilisiyle bir araya gelerek Mısır ve 2015 yılında hava saldırısında yaralanan bir ABD vatandaşı bağlamında insan hakları meselesini görüşmüş. Bazı kongre üyeleri Mısır’ın saldırıda yaralanan ABD’liye adil tazminat ödemediğine inanıyor. Bu nedenle Mısır’a askeri yardım sağlanmasına karşı çıkıyorlar.

Görüşmeden bir hafta sonra Mısırlı yetkili iş insanı Hana’ya mesaj göndererek ‘Menendez’in sorunu çözmeye yardım etmesi halinde rahatlayacağını’ söylemiş. Hana da ‘Emrinizi oldu bilin’ cevabı vermiş.

Savcılar Mart 2020’de Nadine Menendez’in Mısırlı yetkililerden birine ‘Ne zaman bir şeye ihtiyacınız olursa numaram sizde var, her şeyi halledebiliriz’ şeklinde bir mesaj attığını iddia ediyor. O dönemde de Mısır, Etiyopya ile Nil Nehri üzerinde inşa edilecek baraj konusunu müzakere ediyordu. Savcıların iddiasına göre barajın inşası Mısır için önemli bir dış politika meselesiydi ve Menendez bir ay içinde ABD Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’na mektup yazarak ‘baraj meselesinde müzakerelerin durması konusundaki endişelerini’ ifade etmiş ve bakanlıklardan müzakerelere müdahale etmesini istemiş.

ABD’de bir kongre üyesi ya da herhangi bir kamu görevlisinin önceden bildirmeden yabancı bir ülke adına çalışması ve para kabul etmesi yasa dışı. Menendez’in bu yasadan haberdar olduğunu belirten savcılar hem Menendez’in, hem de Nadine’in Mısır için çalışan ajanlar olarak kayıt yaptırmadıkları halde söz konusu ülkenin yararına çalıştığını öne sürüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.