Avrupa göçmen deposu olarak bu kez Mısır’ı seçti: 7.4 milyar euro’luk yardım anlaşması
İçişleri Bakanı Yerlikaya, düzensiz göçmenlerle ilgili verileri açıklarken "Organizatörler 'Türkiye’de artık sıkı denetim var, gitmeyin' diyorlar. 120 günde bu noktaya gelindi" dedi.
Türkiye’ye gelen göçmenler her dönem sıcak gündemde yerini alıyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da bugün kaçak göçmenlere ilişkin bir açıklama yaptı ve son verileri paylaştı. Buna göre Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 3 milyon 274 bin. İkamet izinli yabancı sayısı ise 1 milyon 150 bin. Ayrıca 281 bin 177 de uluslararası koruma altında olan yabancı var. 4 milyon 711 bin ise düzenli göçmenin olduğu belirtilen açıklamada yapılan operasyonlar da anlatıldı. Yerlikaya, “2 bin 937 operasyonda 3 bin 975 göçmen kaçakçısı yakalandı bin 225’i tutuklandı. 112 bin 404 düzensiz göçmen yakalandı. Bunlardan 48 bin 339’u ülkelerine gönderildi. İstanbul’da 304 operasyon yapıldı. Yakalanacağını anlayan ikamet süresi biten 120 bin 531 yabancı ülkemizden ayrıldı. Hudut birliklerimizin başarılı çalışmaları ile 120 günde 80 bin 946 göçmenin sınırdan girişi engellendi. İstanbul’da bugüne kadar düzensiz göçmenlere yönelik 304 operasyonlarda 94 şüpheli tutuklandı. Operasyonlarda 42 bin 257 göçmen yakalandı şimdiye kadar. 4 milyon 711 bin 622 düzenli göçmen bulunuyor” dedi.
Bakan Yerlikaya’nın açıklamasında selefine söylediği şekilde yorumlanan cümleler de vardı. Çünkü Yerlikaya, önceki dönemle kendi dönemini kıyasladı ve “Pilot şehir olan İstanbul’da 20 mobil göç noktasını çektik ve bunların yerine araç verdik. Ankara İzmir, Bursa ve Adana’da olmak üzere toplamda 50 mobil araç bulunuyor. Bu çalışmalarımız sonucunda düzensiz göçmenler artık yeni göç rotası arayışına girdi. Organizatörler ‘Türkiye’de artık sıkı denetim var, gitmeyin’ diyorlar. 120 günde bu noktaya gelindi. Algı çok önemli. Düzensiz göçle mücadeleye ara vermemek lazım. Eğer sahada bu şekilde basarsanız, hudutlarınızdan geri gönderilenler ‘gelmeyin’ diyorlar” diye konuştu. Bu sözlerin eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu işaret ettiği düşünüldü ancak bu yorumun nedeni sadece ‘kıyaslama’ değildi.
Yerlikaya ile Soylu arasında gerginlik olduğu daha önceki operasyonlarla da gündeme gelmişti. Ayhan Bora Kaplan’ın lideri olduğu suç örgütüne yönelik operasyon sırasında bu gerginlik kamuoyunda da yankı bulmuştu. Çünkü Ayhan Bora Kaplan’ın Soylu’ya yakın olduğu iddia ediliyordu. Nitekim Ayhan Bora Kaplan yakalandıktan sonra Soylu’nun kuzeni Sadık Soylu, “15 Temmuz’da TRT’ye gittik. Ayhan’ı ben aradım. 15 Temmuz bir savaştı. Savaşa beraber girdik. Biz Başbakanlık’taydık. Herkesin Başbakanlığa gelmesini istedik. Beni arayan herkes oraya geldi. Ayhan Bora Kaplan zaten oraya gelecekti” demişti. Bu da iddiaları alevlendiren bir başka açıklama olarak kayıtlara geçmişti. Öte yandan TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın iddiasına göre telefonları narkotik şube tarafından dinlenen Ayhan Bora Kaplan’ın Soylu ile yaptığı görüşmenin kayıtları Ankara Adliyesi emanetinde bulunuyordu.
Soylu ise Ayhan Bora Kaplan’a dair ‘Soylu’ya yakın çete lideri Kaplan gözaltına alındı’ başlıklı bir haberi sosyal medyada alıntılamış ve şöyle demişti:
“Operasyon çocukları devrede… Görev yaptığımız dönem boyunca iftiradan, itibar suikastından beslenenler paydaşlarıyla intikam süreci yönetiyorlar. Aynı ‘medya’, aynı ‘kaynaklar’… Bu istikrarlı iftira düşkünleri için suç duyurusunda bulunacağız.”
Sıradan bir operasyon mu, intikam mı? A’dan Z’ye Ayhan Bora Kaplan çetesi