İsmail Kartal: Bu sezon kimse bir yere gidemez

Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal Samandıra'da basın mensuplarıyla bir araya geldi ve soruları yanıtladı. Kartal, devre arası transfer döneminde kimsenin takımdan ayrılamayacağını belirtti.

Spor 16 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
İsmail Kartal sezonun şu ana kadarki kısmını ve geri kalan bölümdeki hedeflerini değerlendirdi.

Fenerbahçe sezona 16 resmi maçın tamamını kazanarak olağanüstü bir başlangıç yaptı. İkinci milli arayı 8’de 8 yaparak ligde lider geçen Kanarya Konferans Ligi’nde de iki grup maçının ikisini de kazanarak zirvede yer aldı.

Sarı-lacivertlilerin bu başarısının mimarı İsmail Kartal basın mensuplarını ağırladı ve soruları yanıtladı. Samandıra’da gerçekleşen buluşmada Kartal milli takımı tebrik ederek söze başladı. Hamas’ın İsrail’e yaptığı saldırı sonrası Ortadoğu’da başlayan savaş için derin üzüntü duyduğunu belirten Kartal, sezona yapılan iyi başlangıçla alakalı gelen soruya yanıt vererek başladı.

Öyle kolay olmadı! Montella'nın asıl sihrini Euro 2024'te göreceğizÖyle kolay olmadı! Montella’nın asıl sihrini Euro 2024’te göreceğiz

“4 kupaya da talibiz”

Kartal “Biz 4 kupaya da talibiz. Oyun gücümüz ve kadro kalitemizle 4 kupayı da kazanabilecek güce sahibiz. Her zaman oyuncularıma 10’da 10’u, 15’te 15’i unutacağız ve bir sonraki maça en iyi şekilde hazırlanacağımızı söyledim. Hepsi de bunun farkına vardı. Şu anda 16’da 16 yaptık ama bence yetmez. Antrenör olarak oyuncularınıza neyi ne kadar anlatabiliyorsanız, o kadar antrenörsünüzdür. Futbolcunuzu inandırmazsanız, tatlı rekabet olmazsa, adalet olmazsa, bu başarı zaten olmaz. Biz, şu ana kadar iyi çalışıp bugüne geldik. Bir şey başarmış değiliz ama inşallah kazanacağız” dedi.

“Süper Kupa’da karar federasyon ve kulüplerde”

Transferler konusunda son kararın hep kendinde olduğunu belirten Kartal yapılamayan hiçbir hamleden pişman olmadıklarını söyledi. Deneyimli isim Galatasaray’la oynanacak Süper Kupa maçının Suudi Arabistan’da organize edilecek olması hakkında “Herhangi bir değişiklik olur mu bilmiyorum. Sadece 30 Aralık’ta Suudi Arabistan’da oynanacağını biliyoruz. Önümüzdeki günlerde bir değişiklik olur mu bilmiyoruz. 24 Aralık’ta bir Galatasaray derbisi olacak, sonra 30 Aralık’ta bir kez daha oynanacak. Tabii bu benim için sorun oluşturmuyor. Bunun kararı federasyonla kulüp yönetimleri arasında olacak.” dedi.

TFF'nin Süper Kupa finali için Suudi Arabistan'ı istemesinin nedeni belli olduTFF’nin Süper Kupa finali için Suudi Arabistan’ı istemesinin nedeni belli oldu

Kış transfer dönemi hakkında…

İsmail Kartal kendisine gelen “Kış transfer döneminde gelmesi muhtemel transfer tekliflerinin oyucnuların kafalarını karıştırır mı?” sorusuna “Fenerbahçe’de hiçbir oyuncunun kafası karışmaz. Bu sene hiç kimse bir yere gidemez!” diyerek yanıt verdi.

“Tadic takımın abisi”

Sezona son derece etkileyici bir başlangıç yapan Dusan Tadic hakkında da konuşan Kartal oyuncunun takıma etkisini “Tadic çok kariyerli ve tecrübeli bir isim. Takımda bir abi devreye girecek derler ya, Tadic böyle bir oyuncu. Dışarıda da oturduğunuzda saatlerce konuşursunuz. Saha içinde bütün arkadaşlarını uyarıyor. Herkese bir dokunuş yapıp motive ediyor, bu da bizi mutlu ediyor.” sözleriyle anlattı.

İsmail Kartal Tadic’in takıma etkisinden bahsetti.

“İsmail’in hala 1-2 eksiği var”

Hırvatistan ve Letonya maçlarındaki performansıyla yükselen formunu zirveye taşıyan ve göz dolduran İsmail Yüksek’le alakalı da konuşan Kartal “İsmail Yüksek gelişti ama hala bir iki eksiği var. Bütün oyuncularla kendi analimizi yaparken istediklerimizi söylüyoruz. İsmail de iyi bir duruma geldi. Eksikleri de inşallah zaman içinde gidecek. Enerjisi yüksek, savaşçı ve gözü kara bir oyuncu.” dedi. Kartal Livakovic hakkında da “Livakovic iyi bir kaleci. Kale içinde müthiş bir patlayıcı gücü ve refleksleri var. Şu ana kadar savunmayla uyum içinde.” diye konuştu.

Batshuayi adapte oluyor

Sezona yaptığı başlangıçla kimileri tarafından eleştirilen ve uyumsuz olduğu söylenen Michy Batshuayi ile ilgili de konuşan Kartal “Michy Batshuayi ile görüştüm. Geçen sene sistem farklıydı, çift forvet oynanıyordu. Bu sene ise tek forvet oynuyoruz. Kolay değil, bazıları hemen bazıları ise geç adapte olabilir. Kendisi de adapte olmaya başladı.” dedi.

Kapıdan döndüler, Konferans Ligi'nde üç puan aldılar: Miguel Crespo ve Michy BatshuayiKapıdan döndüler, Konferans Ligi’nde üç puan aldılar: Miguel Crespo ve Michy Batshuayi

En zor transferler Fred ve Szymanski

İsmail Kartal kış transfer dönemiyle alakalı gelen soruya “Ocak ayında ne olacağına dair bir öngörümüz yok. Şu anda bizim oyuncu izlemelerimiz devam ediyor. Planlama yaparken antrenör olarak kafanızda bir oyun kurgusu olması lazım. Transferi de buna göre yapmak lazım. Çok ince eledik ve sık dokuduk. Sezon başında en çok zorlandığımız transferler Fred ve Szymanski oldu ama geri adım atmadık.” şeklinde yanıt verdi.

Önlerindeki Hatayspor maçıyla ilgili de konuşan Kartal “UEFA Avrupa Konferans Ligi’ni de kazanabiliriz ama ana hedef şampiyonluk. Hatayspor iyi bir takım. Şu anda milli takımda 3 oyuncuları var. Volkan hoca güzel işler yapıyor. Takımın namağlup olması tesadüf değil. Bizim en önemli maçımız Hatayspor maçı. Volkan Demirel bizim kardeşimiz. Başarılı bir isim. Allah yolunu açık etsin. Kendi evimizde oynayacağız ve hak eden kazansın.” dedi.

Yıldızlarla dolu bir kadroyla çalışan Kartal kariyeriyle doğru orantılı olarak egosu yüksek bir oyuncu grubunu nasıl ikna ettiğiyle alakalı olarak “Tamamen bilime dayalı antrenmanlar ve doğru iletişim kurmanız lazım. Futbolcular sizin ne kadar ekibinizle olaya hakim olduğunu gördükten sonra, ona inandıktan sonra size saygı duyuyorlar. Elimizden geldiği kadar adaletli olmaya ve herkese şans vermeye çalışıyoruz. Dengeleri korumak ve rekabeti artırmak için takım içinde oyunculara ve maçlara göre organizasyonlar yapıyoruz.” dedi.

Fenerbahçe yıldızlarla dolu kadrosuyla beraber sezona firesiz girdi.

Forma adaleti

Fenerbahçe’nin en göze batan özelliklerinden biri oyuna giren herkesin katkı verdiği. İsmail Kartal durum böyle olunca rotasyon yapmakta zorlanıyor. Birçok oyuncunun oynamayı hak ettiği, hak ettiği halde 11’in içine giremediği bir gerçek. Konu hakkında detaylı şekilde konuşan Kartal “Sezon başında oyuncularıma ‘hem takım hem oyuncular gelişecek’ demiştim. Çok şükür oralara doğru geliyoruz. Oyuncu kalitemiz gerçekten çok iyi. Oyuncularımız hem kalitelisi hem karakterli olmaları ekibimizi rahatlatıyor ve beni memnun ediyor. Mesela Fred ile oturup her şeyi konuşuyorum, çok uç noktalara kadar her şeyi konuşuyoruz. Teknik taktik konuşuyoruz mesela. Açık açık konuşuyorum, bir şey yaparken herkesin içine sinmesi lazım, herkesin kabul etmesi lazım. Onlar da çok memnun. Geriye bir tek takım içinde dengeyi sağlamak kalıyor. Açık söyleyeyim çok zorlanıyorum. Çünkü herkes çalışıyor, herkes oynamayı hak ediyor. Türkiye ligi statü gereği bir sürü matematik gerektiriyor, bunlar bizi çok zorluyor. Böyle olunca bazı oyuncuları oynatamıyorsun. Almadığım ya da alamayacağım oyuncularla konuşuyorum. 4 gün sonra maç var ilk 11 oynayacaksın ya da orada kadroda olacaksın diyorum. Onlar bakıyor hoca adaletli olmaya çalışıyor diyorlar. Açık net olacağız benim en büyük şeyim çok açık net olmam. Bunun nedenini anlatıyorum onlar da anlayışla karşılıyorlar.” şeklinde konuştu.

Fenerbahçe’de Melissa Vargas sorunu: Ligde oynayamayabilirFenerbahçe’de Melissa Vargas sorunu: Ligde oynayamayabilir

Sakatlık önleyici program açıklaması

Fenerbahçe’nin başarılı süreci aynı zamanda son derece yoğundu. Bu yoğunluk belli başlı sakatlık risklerini de içinde barındırıyordu. Konu hakkında konuşan Kartal “Sakatlık önleyici bir program kullanıyoruz. Bununla ilgili özel bir odamız var, oyuncuları orada yürütüyoruz, diz çek, hafif sıçra gibi kas grubunda nerede yorgunluk varsa bunları görüyoruz. Antrenmanı planlarken oyuncu bu antrenmanı kaldırabilir mi gibi durumları doktor ve fizikçilerimizle konuşuyoruz. Her antrenmanı 1 gün önceden ayarlıyoruz.” dedi. İsmail Kartal konuyla alakalı sözlerine “Geçen sene 12 ay futbol oynandı. Deprem ve seçimlerle aşırı bir yıpranmışlık vardı. Bir oyuncunun bu kadar yüksek yoğunlukla geçirdiği sezon sonrasında en az 4 hafta dinlenmesi lazım. Bizim oyuncularımız ise 12 gün dinlenebildi. Sezon başında sakatlıklarımız oldu ama işleri yoluna koyduk, düzene soktuk. Bunlarla ilgili çizelgemiz var. Geçen seneye göre yüzde 40 daha az sakat verdik. Geçmiş dönemde de geldiğimde az sakatlık veren yine bizim takımımızdı. Bu tempoda gidersek hemen hemen 55-60 maç oynayacak bir oyuncu ve bu çok yüksek. Avrupa’da dünya çapında hocalar da bundan şikayetçi.” diyerek nokta koydu.

İsmail Kartal basın mensuplarıyla birlikte yaptığı görüşmeyi Fenerbahçe’yle şampiyonluk yaşayıp kulüpte iz bırakmak istediğini söyleyerek sonlandırdı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.