Biden net: Netanyahu’yu kucakladı, karşı tarafı suçladı

Gazze'de yer alan Ehli Arap Hastanesi'ne yönelik saldırı, dünyanın gündeminden düşmüyor. Saldırıların odağındaki İsrail, İslami Cihad'ı sorumlu tutarken İsrail'e giden Biden, Netanyahu ile kucaklaştı ve saldırıdan 'karşı tarafın sorumlu' olduğunu söyledi.

Dünya 19 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Dünyanın gözü 12 gündür sıcak çatışmaların devam ettiği İsrail-Filistin hattında. Dün akşam saatlerinde gerçekleşen Gazze’nin Zeytun ilçesinde yer alan Ehli Arap Hastanesine yönelik saldırının ise yankıları sürüyor. 471 kişinin öldürüldüğü açıklanan saldırının sorumluluğu için taraflar birbirlerini suçlarken, Gazze’ye yönelik bombardıman aralıksız devam ediyor.

Bu arada Amerikan Başkanı Joe Biden dün Tel Aviv’e geldi, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ve Başbakanı Netanyahu ile kucaklaştı, Hamas’ın saldırılarını lanetledi, ‘Gazze’de yaşananlara da üzülüyoruz, hastanede yaşananları lanetliyoruz’ dedi. Biden, İsrail Başbakanından Gazze’ye yiyecek, su ve sağlık malzemesi ulaştırılması konusunda ‘izin aldığını’ da açıkladı ama Gazze’ye bu yardımın nasıl gideceği meçhul.

İsrail’in kesintisiz bombardımanı, Gazze’de hayat şartlarını yaşanmaz seviyeye getirmiş durumda. Saldırıların 12. gününde gelişmeler şöyle:

Önce savaşın insan canına olan maliyeti:

Gazze
Ölü Sayısı: 3,478
Yaralı sayısı: 12 bin 65 (yüzde 70’i kadın, çocuk ya da yaşlı)
Enkaz altındakilerin sayısı: 1,300 (600’ü çocuk)

Abluka altındaki Batı Şeria
Ölü Sayısı: 62
Yaralı sayısı: 1,250

İsrail
Ölü Sayısı: 1,403
Yaralı: 3,800

ABD Başkanı Netanyahu’ya sarıldı: Hastane saldırısını diğer taraf yapmış gibi görünüyor

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu / 18.10.2023 İsrail

ABD Başkanı Joe Biden, dünyada yankı uyandıran Ehli Arap Hastanesi saldırısı ardından İsrail’e gitti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Biden’ı havalimanında sarılarak karşıladı. Biden, havalimanında yaptığı açıklamada, İsrail’de olduğu için gurur duyduğunu söyledi ve Netanyahu’ya “Görünen kadarıyla hastaneye yapılan saldırıyı diğer taraf düzenledi siz değil. Ancak bir çok insan emin değil” dedi. Netanyahu ise Biden’a ve Amerikan halkına işbirliği ve destekleri için teşekkür ettiğini söyledi.

Öte yandan The Times of Israel’de yer alan habere göre Netanyahu, Biden’ın ‘medeniyetin güçleriyle barbarlığın güçleri arasında’ net bir çizgi çizdiğini belirtti.

Biden: Mısır üzerinden insani yardımda anlaşıldı

Gazze’deki hastane katliamının gölgesinde İsrail’i ziyaret eden ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’ye Mısır üzerinden insani yardım gönderilmesi üzerine anlaşma sağlandığını açıkladı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada da, Biden’ın sözleri doğrulanarak Gazze’nin güneyinde bulunan sivillere Mısır üzerinden gıda, su ve ilaç yardımına ‘Hamas’ın eline geçmemesi’ koşuluyla izin verileceği belirtildi. İsrail’in ortaya koyduğu bu şartın nasıl karşılanacağı belirsiz, çünkü Gazze esas olarak Hamas’ın kontrolu altında. Biden’ın sözünü ettiği insani yardım, yiyecek, su ve tıbbi malzemelerle ilaçlardan oluşuyor. Gazze’de içme suyu çokta tükenmiş durumda ve bölgeden gelen haberlerde insanların artık kirli suları içmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Gazze’de içme suyu sıkıntısı had safhada. Artık insanlar kirli suları içmeye ve kullanmaya başladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Tel Aviv’de Binyamin Netanyahu başkanlığındaki İsrail savaş kabinesi üyeleriyle bir araya geldi. İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Biden’ın katıldığı toplantıda konuşan Netanyahu, Gazze’ye yönelik saldırılarına ilişkin “bunun farklı türde bir savaş olacağını çünkü Hamas’ın farklı türde bir düşman olduğunu” söyledi.

Rehineleri Gazze Şeridi’nde çıkarmak için ABD’yle birlikte çalışmaya devam edeceklerini dile getiren Netanyahu, “Zafere giden yol uzun ve zorlu olacak” ifadesini kullandı. ABD Başkanı Biden ise toplantıda, “Yalnız olmadığınızı bilmenizi isterim. Siz halkınızı savunmaya çalışırken biz de İsrail’i desteklemeye devam edeceğiz” dedi. ABD Başkanı ayrıca, “Masum sivillerin daha fazla trajedi yaşamasını önlemek için İsrail’le ve bölgedeki ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam edeceklerini” belirtti.

Netanyahu: ABD savaşın devam etmesine yardımcı olacak

Tel Aviv’deki Kirya karargâhında konuşan Netanyahu, Biden’ın görüşme sırasında kendisine savaşın devam edeceğine dair güvence verdiğini söyledi. “Biden buraya sadece tüm ulusun kalbine dokunan rahatlatıcı ve dokunaklı sözlerle değil, eylemlerle de geldi. Bugünkü görüşmemizde haklı savaşımızın devamını sağlayacak eylemler üzerinde mutabık kaldık” diyen Netanyahu, “Tüm alanlarda dengeleri değiştirecek ve hedeflerimize ulaşmamızda bize yardımcı olacak işbirliği konusunda anlaştık” diye devam etti.

Biden daha önce ABD’nin İsrail’in Yahudiler için güvenli bir yer olarak kalmasını sağlamak için ‘elinden gelen her şeyi yapacağını’ söylemişti. ABD’li lider, İsrail’in savunması için kongreden benzeri görülmemiş bir destek paketi talep edeceğinin sözünü vermişti.

Ayrıca ABD’nin 6. filosu Blue Ridge sınıfı komuta ve kontrol gemisi USS Mount Whitney’nin, ABD’nin Doğu Akdeniz’deki operasyonlarına desteklemek için İtalya’nın Gaeta kentinden ayrıldığı bildirildi.

Washington daha önce de USS Ford ve Eisenhower uçak gemilerini Doğu Akdeniz’e göndermişti. Doğu Akdeniz’e yapılan bu çıkarmanın, Lübnan Hizbullahı ve İran’ın savaşa dahil olmasını engelleme çabasının bir parçası olduğu belirtiliyor.

ABD’den Gazze’ye 100 milyon dolarlık yardım

Beyaz Saray, ABD’nin Gazze ve Batı Şeria’daki Filistin halkına 100 milyon dolarlık insani yardım sağlayacağını açıkladı. Yapılan açıklamada yardımın Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları ile uluslararası sivil toplum kuruluşları dahil olmak üzere ‘güvenilir ortaklara’ verileceği belirtildi.

Sağlanacak finansmanın bir milyondan fazlası temiz su, gıda, hijyen ürünleri, tıbbi bakım ve diğer temel ihtiyaçların karşılanması için kullanılacağı belirtildi. Açıklamada, “Hamas’ın korkunç terörizminin suçlusu siviller değildir, bunun acısını onlar çekmemelidir. Sivillerin yaşamları korunmalı ve yardımlar acilen ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır” denildi.

‘İsrail olmasaydı onu icat etmemiz gerekirdi’

Toplantıya İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Ultra Ortodoks Yahudi Şas Partisi lideri Arya Deri, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi ve eski Savunma Bakanı Benny Gantz katıldı. Biden, İsrail’de temasları sonrası düzenlenen basın toplantısında İsrail devletinin dünyadaki Yahudi insanlar için güvenli bir yer olarak kurulduğunu söyleyerek, “Bunun için kuruldu, eğer İsrail olmasaydı, mevcut olmasaydı onu icat etmemiz gerekirdi.” dedi.

İsrail’in Yahudiler için yeniden güvenli bir yer haline gelmesi gerektiğini söyleyen Biden, “Ben size söz veriyorum bunun olması için elimizden gelen ne varsa onu yapacağız.” diye konuştu.

Biden, 75 yıl önce, kuruluşundan 11 dakika sonra ABD Başkanı Harry Truman’ın İsrail’i ilk tanıyan devlet olduğunu aktararak, “Onların yanında olduğumuzu o zaman göstermiştik şimdi de bunu göstereceğiz.” ifadesini kullandı.

ABD ve İsrail’in sadece güçleriyle ölçülen devletler olmadığını, örnek olmasıyla da güç sağlayan ülkeler ve devletler olduğunu belirten Biden, “Bir yolu takip ediyoruz, bir yol izliyoruz ki İsrail ve Filistin halkları bir arada onurlu bir şekilde yaşayabilsinler. Bunun için iki devletli çözüm konusunda uğraşmaya devam etmeliyiz ki komşularıyla yaşayabilsinler. Benim hedefim bu, amacım bu.” şeklinde konuştu.

Gazze’deki hastanede yaşanan patlama, Biden’ın Ürdün’de katılacağı dörtlü zirvenin iptaline yol açmıştı. Ürdün’ün başkentinde bugün, ABD, Mısır, Filistin ve Ürdün katılımıyla bir zirve düzenlenecekti ancak Ehli Arap Hastanesine yönelik saldırı ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, zirveye katılmayacağını açıklamıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve üst düzey sivil ve askeri yetkililerle Tel Aviv’de yapacağı görüşmelerin ardından Biden, doğrudan Washington’a dönecek.

Gazze’de bombardıman devam etti

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, ABD Başkanı Joe Biden’ın Tel Aviv ziyareti sürerken devam ediyor.  El Cezire muhabirlerinin haberine göre, dün akşam saatlerinde gerçekleşen hastane saldırısı ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik ağır bombardımanı sürüyor.

Dün akşam Gazze’deki Ehli Arap Hastanesi’nde en 500 kişinin ölümüne neden olan saldırıların ardından İsrail bugün de Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus kentini hedef alıyor.

Han Yunus Mülteci kampının hedef alındığını yazan El Cezire’ye göre, 7 kişi öldü, 40 kişi de ciddi şekilde yaralandı. Ölenlerin çoğunun Gazze’nin kuzeyinden tahliye edilen siviller olduğu belirtildi.

İsrail-Filistin çatışması

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e ‘Aksa Tufanı’ adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti. Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.

Generalden 'hastane' çıkışı: İsrail vurmasaydı BM'yi çağırırdıGeneralden ‘hastane’ çıkışı: İsrail vurmasaydı BM’yi çağırırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.