Konutta fiyat artışı yavaşladı: Ancak o şehirler geleneği bozuyor

Konut fiyatları ocak ayında yaşanan zirveden sonra hız kesmeyi sürdürüyor. Ocak ayında fiyatlar yüzde 153,1 artıp, yüzde 59,1 reel getiri sağlarken, ağustos ayında yüzde 90,3 oranında artıp, yüzde 21,9 reel getiri sağladı. Ancak Karadeniz ve Doğu illerindeki yükseliş ortalamanın üzerinde oldu.

Ekonomi 18 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Çankırı, Kastamonu, Sinop gibi illerde artışlar ortalamanın üzerinde yaşandı. Bu illerde yıllık fiyat artış 125.8 olarak gerçekleşti.

Konut fiyatlarında artış son 7 aydır gerilemeye devam ediyor. Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi ocak ayında yıllık bazda yüzde 153,1 artıp, yüzde 59,1 reel getiri sağlarken, sonraki dönemlerde artış hız kesti. Konut Fiyat Endeksi ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 90,3 oranında artarken, bu dönemde reel olarak yüzde 21,9 oldu. Ağustos ayında bir önceki aya göre Türkiye genelinde konut fiyatları yüzde 5,5 oranında artarken, Türkiye genelinde konutların metrekare satış fiyatları 27 bin 840 TL oldu.

Konut fiyatlarındaki artış ilk kez temmuzda enflasyona yenildiKonut fiyatlarındaki artış ilk kez temmuzda enflasyona yenildi

En büyük artış İzmir’de

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 5,4, 5,2 ve 5,5 oranlarında artış gözlemlenirken, yıllık bazda artışlar İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 78,4, 100,4 ve 90,3 oranlarında yükseldi. Böylece İstanbul’da konutların metrekare satış fiyatları 41 bin 766 TL olurken, Ankara’da 20 bin 931 TL, İzmir’de 31 bin 853 TL, Türkiye genelinde metrekare satış fiyatları 27 bin 840 TL oldu. İstanbul Gayrimenkul Değerleme Kurucu Oraklarından Celal Erdoğdu da  X hesabından yaptığı paylaşımla İstanbul’daki yavaşlamaya dikkat çekti.

Doğu illeri de yükseldi

Diğer yandan deprem ve uygun fiyatlı olduğu için Çankırı, Kastamonu, Sinop gibi illerde artışlar ortalamanın üzerinde yaşandı. Bu illerde yıllık fiyat artış 125.8 olurken, yine Zonguldak, Karabük ve Bartın’da da artışlar yüzde 118.5’lik artışla yüksek seyir izledi. Doğu illeri de yükseliş göstermeye devam ediyor. Ağrı, Kars, Ardahan’da yıllık fiyat artışı yüzde 122.2 ile Türkiye ortalamasının üzerindeki yüksek seyrini devam ettirdi.

Merkez Bankası Eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara da X hesabından yaptığı paylaşımda fiyatlardaki düşüşe dikkat çekti.

Konut Fiyat Endeksi ağustosta yüzde 8 arttıKonut Fiyat Endeksi ağustosta yüzde 8 arttı

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler