Elon Musk boykotçu reklamverenlere kızdı: S.ktirin gidin
ABD' milyarder Elon Musk geçen ay dile getirdiği 'platformu ücretli yapma' fikrinin şaka olmadığı kanıtlar bir şekilde Yeni Zelanda ve Filipinler'den yeni üyelik karşılığında 1 dolar almaya başladı.
ABD’li milyarder Elon Musk, X üzerinde genellikle çoğu insanın hoşlanmadığı denemelerine devam ediyor. Milyarderin uygulamaya getirdiği yeni özelliğin yine hoşnutsuzlukla karşılanacağı ortada: Yeni Zelanda ve Filipinler’deki yeni kullanıcılardan uygulamanın en temel özelliklerine erişebilmeleri için yılda 1 dolar ücret alınmaya başladı. Bu uygulama şimdilik Yeni Zelanda ve Filipinler ile sınırlı olsa da yakında tüm dünyada geçerli olabilir.
Bu en temel özellikler arasında tweet atma, retweet etme, gönderileri beğenme ve yanıt verme özellikleri bulunuyor. Yani uygulamanın olmazsa olmazları. Yeni hesapların telefon numaralarını da doğrulamaları gerekecek. Yine de Musk temel özelliklere sahip olmayan sadece okuyucu olarak hesaplar oluşturmanın ücretsiz olmaya devam edeceğinin altını çiziyor.
Ücreti ödemeyi reddedenler gönderileri okumakla yetinmek zorunda kalacak, videolu paylaşımları izleyebilecek ve başka hesapları takip edebilecek. X yetkililerine göre yeni özelliğin amacı, ‘spam, manipülasyon ve bot faaliyetlerini azaltmak’. Musk daha önceki açıklamasında bir botun yapımının, ‘bir kuruştan daha az tuttuğunu’ söylemişti. Bu mantığa göre bot yapmak için birkaç dolar harcanması caydırıcı bir etki yaratabilir.
Tesla ve SpaceX’in de CEO’su olan Musk, geçen ay İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşmesinde uygulamanın tüm kullanıcılara ücretli olması gerekebileceği konusunu dile getirmişti.
Musk uygulamayı değerinin çok üstünde 44 milyar dolara satın aldığından beri uygulamanın gelirleri düzenli bir şekilde düşüyor. Musk bu krizi azaltmak için Twitter Blue dediğimiz abonelik sistemini aktif hale getirmiş ve karşılığında aylık olarak ABD’de 8 dolar, Türkiye’de ise 150 TL ister olmuştu. Bu parayı verip de abonelik hizmetinden yararlananlar daha uzun gönderi paylaşabiliyor, görünürlükleri artıyor ve istedikleri kişiye karşı tarafın mesaj kutusu açık olduğu sürece mesaj yollayabiliyorlar.
Dolayısıyla bu yeni özelliğin şirketin yaşadığı mali krizle ilgisi olduğu bariz bir şekilde ortada. Ancak bu girişim ters tepebilir. Sonuçta platformun kullanıcıları yıllardır hiç para vermeden bu uygulamayı kullanıyorlardı. Yeni bir uygulama olsaydı ve üyelik gerekliliklerinden biri bu koşul olsaydı kabul etmek daha kolay olabilirdi ancak ücretsiz bir hizmetin birdenbire ücretlendirilmesi kullanıcıların öfkesini uyandırabilir.