Elon Musk sonunda duyurdu: ChatGPT’nin yeni rakibi Grok ile tanışın

ABD'li milyarder Elon Musk'ın yapay zeka girişimi xAI, ilk yapay zeka modeli Grok'u piyasaya sürdü. Böylelikle Musk, X'e entegre yapay zeka sohbet robotuyla OpenAI, Google ve Meta'ya yapay zeka alanında ilk kez meydan okudu.

Bilim Teknoloji 6 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Elon Musk'ın yapay zeka girişimi x.AI ilk modeli Grok'u geliştirdi.

Yapay zeka sektörü, teknolojinin önde gelen isimleri arasında endişe uyandıran bir konu olsa da ilerlemeye ve birçok teknoloji devinin ağzını sulandırmaya devam ediyor. SpaceX, Tesla ve X gibi teknolojinin neredeyse her alanına el atan ABD’li milyarder Elon Musk da çok farklı sayılmaz.

Musk, yapay zeka girişimi xAI’ın geliştirdiği ilk yapay zeka modelini takipçilerine tanıttı. Grok adı verilen bu modelin, X’ten gelen bilgilere “gerçek zamanlı erişime” sahip olduğunu söyleyen Musk, genel olarak eski internet verileriyle beslenen diğer modellere kıyasla Grok’un büyük avantaja sahip olduğunu söyledi.

Milyarder, Grok’un özelliklerini de biraz anlattı. Mesela sohbet robotu “alaycı bir üsluba sahip” ve internet kullanıcılarına “biraz da mizahla” yanıt verebiliyor. Musk’a göre rekabetin azılı bir hale geldiği yapay zeka sektöründe Grok’a kişilik kazandırmak piyasada öne çıkmasını sağlayabilir.

Saniyeler içinde insan elinden çıkmış gibi metin, kod ve görüntü yaratabilen üretken yapay zeka alanında çalışan şirket, teknolojiyi yeni bir seviyeye çıkaracağı düşüncesiyle yatırımcılardan bu yıl milyarlarca dolar topladı. Bazılarıysa yapay zeka teknolojisinin ticarileşmesi için daha çok erken bir aşamada olduğunu düşünerek esasında bu yeniliğin “balon” çıkacağından korkuyor.

Ama Musk bu sektöre uzak bir isim değil zaten. OpenAI ilk kurulduğu zamanlar şirkete desteğini veren milyarderlerden biri de Musk’tı. Bugünlerde en popüler yapay zeka sohbet robotu olan ChatGPT’nin ilk geliştirildiği zamanlarda Musk desteğini de esirgememişti ancak sonunda anlaşmazlığa düşerek yolları ayırma kararı aldılar. Musk her ne kadar yapay zekanın insanlık için tehlikeli bir teknoloji olabileceğini söylese de kendisi de bunu geliştiren şirketlerden biri haline geliyor.

Grok’un geliştirilmesi sadece birkaç ay sürdü. Ancak Meta’nın temmuz ayında piyasaya sürdüğü LLaMA 2 ve DeepMind’ın eski kurucu ortağı Mustafa Süleyman’ın kurduğu yapay zeka şirketi Inflection’ın son modeliyle bir kıyaslama testi yapılmış ve Musk’a göre Grok, her iki modele de rakip olabilecek seviyede.

xAI, Grok’un matematiksel sorulara yanıt verme ya da muhakeme gösterme yetisinin, ChatGPT’nin ilk sürümü GPT 3.5’a benzer olduğunu söyledi. Grok’un, Anthropic’in Macaristan’da lise düzeyinde matematik sınavını 70 puanla geçen Claude modeliyle eşdeğer olduğu da belirtildi.

Eğer ABD’de yaşıyorsanız Grok’u erken erişimle kullanma şansınız var. Bekleme listesine girmek için buradan kayıt yaptırabilirsiniz.

Bu arada Grok’un tam da Musk’ın perşembe günü kendi sosyal medya platformu X’te paylaştığı eleştirinin üzerine gelmesi dikkat çekici. Musk o paylaşımında İngiltere, Avrupa Birliği, ABD ve Çin’i temsilen kişi ve hayvanların, “Yapay zekanın insanlık için potansiyel olarak felaket getirebileceğini ilan ediyoruz” sözlerini dillendirdiğini ancak alttan alta, “Ve bunu ilk geliştiren olmak için sabırsızlanıyorum” diye düşündükleri bir fotoğraf paylaşmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.