İsrail basını: ABD Netanyahu’nun planını reddetti
Ehli Arap Hastanesine yönelik saldırının yankıları durulmazken, İsrail gün boyunca Gazze'yi hedef almayı sürdürdü. ABD ise BMGK'da oylanan ateşkes kararına veto kartını gösterdi. ABD'li yüzlerce Yahudi ise veto kararının geri çekilmesi için ABD Kongresi önünde oturma eylemine başladı.
İsrail, Gazze’ye havadan ve karadan bomba yağdırmayı sürdürürken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Gazze’ye insani yardım geçişini sağlamak için taraflara ateşkes çağrısı yapma girişimi Amerika’nın vetosuna uğradı. Bu vetoyu protesto etmek için Washington’da Amerikan Kongre binasının önünde protesto gösterisi yapmak isteyen anti-siyonist Amerikalı Yahudi örgütlerine mensup 500 kişi göz altına alındı, gösteri engellenmek istendi.
Bu arada bütün dünyayı ayağa kaldıran Gazze’deki Ehli Arap Hastanesi patlamasının yol açtığı can kaybı da netleşti. Filistin Sağlık Bakanlığı Ehli Arap Hastanesi’ndeki patlamaya ilişkin net veriler paylaştı. Buna göre sivillerin sığındığı belirtilen hastanedeki saldırı nedeniyle 471 kişi öldü, 314 kişi yaralandı, 28 kişinin ise durumu kritik.
Hastane saldırısının bilançosu artarken 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarda da gittikçe vahimleşen bir insani tablo söz konusu. Gazze’de saldırılar nedeniyle ölü sayısı 3,500’ün üzerine çıktı, yaralı sayısı ise 13 binden fazla. Ehli Arap Hastanesi saldırısı ardından tansiyonun yükseldiği abluka altındaki Batı Şeria’da ise 62 kişi ölürken 1,250 kişi de yaralandı.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ABD Başkanı Joe Biden’ın Tel Aviv ziyareti sürerken de devam etti. El Cezire muhabirlerinin haberine göre önceki gece gerçekleşen hastane saldırısı ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik ağır bombardımanı gün boyunca sürdü. Gazze’deki Ehli Arap Hastanesi’nde en 500 kişinin ölümüne neden olan saldırıların ardından İsrail dün de Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus kentini hedef aldı. Han Yunus Mülteci kampının yakınlarındaki bir konutun vurulduğu belirtildi. Saldırıda 12 kişi öldü, onlarca kişi ağır yaralandı. Ölenlerin çoğunun Gazze’nin kuzeyinden tahliye edilen siviller olduğu belirtildi.
Han Yunus kentindeki bir sağlık görevlisi Anadolu Ajansı’na verdiği demeçte “Han Yunus Valiliği’nin doğusunda Ebu İshak ailesine ait bir eve düzenlenen bombardımanda en az 12 Filistinli hayatını kaybetti, onlarca Filistinli de yaralandı” dedi.
İsrail güçleri dün Gazze’de Eski Şehir’in kuzeydoğusunda bulunan Tuffah kentini de hedef aldı.
Gazze’deki İçişleri Bakanlığı Nusayrat Mülteci Kampındaki bir camiye düzenlenen saldırıda ölü ve yaralılar olduğunu bildirdi.
Gazze’de yaşananlara tepki gösteren Filistinliler abluka altındaki Batı Şeria sokaklarında protesto gösterilerini sürdürüyor.
Filistin’in haber ajansı WAFA gösterilerin ardından Batı Şeria’da gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının arttığını kaydetti. WAFA İsrail güçlerinin dün 65 Filistinliyi daha gözaltına aldığını kaydederek bölgede gözaltına alınanların toplam sayısının 750’yi bulduğunu aktardı.
Filistinli Tutsaklar Derneğine göre dün 34 kişi El-Halil’den, 16 kişi Beytüllahim’den, geri kalanlar da Nablus ve Kudüs’ten gözaltına alındı. WAFA’ya göre 7 Ekim’den bu yana gözaltına alınan Filistinli sayısı 750’yi bulsa da bu sayı henüz doğrulanmış değil. Çünkü bu sayı Gazze’den Batı Şeria’ya gelenleri içermiyor.
ABD Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Gazze’ye insani yardım sağlanması için çatışmalara “ara verme” çağrısı yapan karar tasarısını veto etti. Brezilya’nın sunduğu karar tasarısı için 12 ‘evet’, iki ‘çekimser’ ve bir ‘hayır’ oyu kullanıldı. 15 üyeli BMGK’de daimi üye ABD’nin ‘hayır’ oyu verdiği tasarı için Rusya ve İngiltere çekimser oy kullandı.
Karar tasarısında BM ve insani yardım ortaklarının Gazze’ye erişimini sağlamak için “çatışmalara ara verilmesi” çağrısı yapılıyordu. Hamas’ın ‘terör saldırılarını’ kınayan tasarıda aynı zamanda sivillere yönelik her türlü şiddet de kınanıyordu.
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ülkesinin veto kararını şu şekilde açıkladı: “ABD karar tasarısında İsrail’in meşru müdafaa hakkına değinilmemesini hayal kırıklığıyla karşıladı.”
Thomas-Greenfield ABD’nin “sahada zor işi” yaptığını, bu nedenle diplomasiye fırsat verilmesi gerektiğini belirtti.
Karar tasarında önerdiği değişiklikler kabul edilmeyen Rusya Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise “Sivillere yönelik kınamayı kabul etmeyen delegasyonlar Ortadoğu’da akan kanın durmasını istemiyor” dedi. Nebenzia “Amerikalı arkadaşlarımızın iki yüzlülüğüne bir kez daha şahit olduk. BMGK’deki tasarıyı veto ederek çözüm istemediklerini gösterdiler” diye konuştu.
BMGK Rusya’nın 16 Ekim’de sunduğu ve Gazze’de ‘insani ateşkes’ talep eden tasarısını da reddetmişti. İsrail-Filistin sorununa ilişkin 2018’de de bir karar tasarıları oylanmıştı. Gazze’de süren gerginlik sonucu ABD ve Kuveyt tarafından sunulan karar tasarıları reddedilmişti.
BMGK’de İsrail-Filistin sorununa dair son karar tasarısı 2016’da onaylanmıştı. ABD’nin ‘çekimser’ oy kullandığı 2234 sayılı karar tasarısı 14 ‘evet’ oyuyla kabul edilmişti.
Gazze’de ateşkes çağrısında bulunan ilerici ABD’li Yahudi aktivistler, taleplerini milletvekillerini iletmek için ABD Kongre Binası’nda oturma eylemi düzenlemeye başladı. Sabah saatlerinde Washington DC’deki binanın dışında toplanan yüzlerce protestocu, İsrail’in Gazze’de devam eden faaliyetlerine son vermesi çağrısında bulundu.
Jewish Voice for Peace adındaki grup, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yüzlerce ABD’li Yahudi, ABD Kongresi’nde oturma eylemi yapıyor. Kongre, Gazze’de ateşkes çağrısı yapana kadar da buradan ayrılmayacağız” dedi. Binlerce ABD’li Yahudi’nin kongre binasının dışında protestolarına devam ettiği, aralarında 24 hahamın da bulunduğu 350 kişinin ise içeride direndiği belirtildi. Örgüt protestolar devam ederken 500 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
HAPPENING NOW: Hundreds of American Jews are holding a sit-in at Congress — and we won’t leave until Congress calls for a ceasefire in Gaza. As thousands of U.S. Jews protest outside, over 350 are inside, including two dozen rabbis, holding prayerful resistance. pic.twitter.com/H0b2ort6fa
— Jewish Voice for Peace (@jvplive) October 18, 2023
Fransız haber ajansı AFP’nin aktardığına göre İngiltere merkezli savaş gözlemcisi Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail hükümetinin Suriye’nin güneyinde Esad’ın ordusuna ait bir mevziyi vurduğunu söyledi. Saldırıdan sonra Kuneytra vilayetinde patlama sesleri duyuldu.
Örgüt, patlama seslerinin işgal altındaki Golan Tepeleri’nden de duyulduğunu söyledi. Saldırı henüz Suriye’nin resmi haber ajansında yer almasa da Kuneytra’da ciddi maddi hasar oluştuğu bildirildi. İsrail’in Suriye!ye yaptığı saldırıların ‘savaşa karışma’ mesajı verdiği düşünülüyor.