Kıvanç – Beril Talu çifti en yakınlarının milyonlarıyla kayıplara karıştı: Mağdurlar anlatıyor

‘Var Böyle Tipler’ skeçleriyle ünlenen Kıvanç Talu ve reklamcı eşi Beril Talu, aralarından en yakın dostlarının ve çalışanlarının da olduğu yüzden fazla kişiyi dolandırmakla suçlanıyor. Mağdurlar 10Haber'e konuştu.

Popüler 19 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Beril Kıvanç Talu

Fitili 17 Ekim günü öğle saatlerinde Twitter’da @hasanise kullanıcı adlı reklamcı Hasan Kavak ateşledi: “Bayaa ünlü karı-koca reklamcı bir çiftin, ponzi sistemiyle piyasayı tokatlayıp ortadan kaybolduğu söyleniyor. Erkek olanı bir instagram projesiyle epeyce ün yapıp tv’lerde de boy göstermeye başlamıştı. Konu hakkında bilgisi olan ya da tokatlanan varsa bana dm’den yazabilir mi?”

Mesajın altına yazılan yorumlardan söz konusu çiftin kim olduğu hemen anlaşıldı. Kavak, “Var Böyle Tipler” tiplemeleriyle ünlenen eski reklamcı Kıvanç Talu ve büyük reklam şirketlerinde prodüksiyon yapan eşi Beril Talu’dan söz ediyordu.

Söylenenlere göre çift bir ponzi sistemi kurmuş, aralarında en yakın arkadaşlarının, 4 yaşındaki çocuklarının bakıcısının ve evlerinde çalışanların da olduğu çok sayıda kişinin parasını reklam filmi çekip prodüksiyon karından pay verme sözüyle almıştı.

Derken WhatsApp gruplarında nasıl dolandırıldığını anlatan ses kayıtları dolaşmaya başladı. Bir ses kaydı ise Beril Talu’ya aitti. Talu’nun aralarında profesyonel reklamcıların da olduğu  dostlarından nasıl para istediğini anlatmadan önce, 20 yıldır görüştükleri reklamcı bir aile dostunun anlattıklarını dinleyelim. 

Kıvanç ve Beril olduğu için bir gram düşünmeden verdim

Reklam çevrelerinde tanınan biri olduğu ve son iki gündür bu konuyla ilgili çok yorulduğu için adının açıklanmasını istemeyen reklamcı 10Haber’e hikayesini şöyle anlattı: 

“Beril’le yaklaşık 20 yıl önce Alameti Farika reklam ajansında çalışırken tanıştık, benim çok yakın arkadaşımın kız arkadaşıydı. Kıvanç da o dönemde ajansta genç bir reklamcı olarak çalışmaya başlamıştı. Daha sonra Beril’le arkadaşım ayrıldı, Kıvanç’la beraber oldular. Biz bu sürede hep görüşmeye devam ettik. Evlerimize girdik çıktık, çocuklar arkadaş, birbirlerini çok seviyorlar…” 

Yaklaşık 500 bin lira dolandırılan mağdur reklamcı iki sebeple hiç şüphelenmediğini söylüyor: Beril’in ne için para istediğini anlayabiliyordum, ben de reklamcıyım, avansın zor alındığını ve prodüksiyonu hazırlık aşamasında zora soktuğunu biliyorum. Ama daha da önemlisi, onlar Beril ve Kıvançtı, tabii ki güvenecektim. Bir gram düşünmedim.”

İki gün önce ödeme gününde parasını alamayınca Beril Talu’yu arar. Talu kardeşinin motosiklet kazası geçirdiğini söyler, ödeme yapmaz: “Akşam Kıvanç’ı aradım, iyi misiniz diye, mesajlar iletilmedi. Dün ortak bir arkadaşımızı aradım, Beril’le Kıvanç’tan haberin var mı diye sordum. Abi parayla mı ilgili diye cevap verdi. Sen nereden biliyorsun dedim. Meğer ondan da almışlar para. Derken bir başka reklamcı arkadaşımız Hasan (Kavak) bey tweet attı. Bu şekilde ortaya çıktı.” 

Çocuğunun bakıcısından da para almış

Beril Talu’nun dolandırdıkları arasında yalnızca meslektaşları yok: “Yanlarında çalışan yabancı bir kadın vardı. Onu diş tedavisine başlatmış. Dişleri ağzında değil, pasaportu ellerinde. Böyle birine memleketinden bir şeyler sattırıp parasını almış. Kuaförünün yanında çalışan manikürcü kredi çekip para vermiş. Çocuklarının yüzme hocası da  aynı şekilde…”

10Haber’in konuştuğu reklamcı parasını iki hafta önce kaptırmış ancak bugün 100’den fazla mağdurun kurduğu WhatsApp grubunda konuşulanlardan anlaşılıyor ki bu iş Şubat ayından beri devam ediyor. 

Peki Beril Talu ne söylüyordu da reklam işlerini bilen insanlar bile parasını vermekte beis görmedi. İşte Beril Talu’nun Whatsapp gruplarında dolaşan ses kaydının geniş bir özeti:

Ponzi değil düz dolandırıcılık

“Şimdi sana ses kaydı atıyorum baby. Tabii ki bana güveniyorsundur ama ne olduğunu  bilmediğin bir şeye girmek ne demek yani. Onu idrak etmek lazım.”

Talu, bir reklam yapımcısı olarak prodüksiyon bütçesi hazırladığını, işi tamamlayıp teslim ettiğini anlattıktan sonra şöyle diyor:

“Benim çalıştığım şirketler global biliyorsun. Son zamanlarda Türkiye’ye ön ödemeleri çok fazla durdurdular. Bunların hiçbiri avans ödemiyor artık… Bir günlük bir çekim 1 milyon lira gibi düşün. Ben onun yüzde 30’unu sete girmeden hazırlıklarda harcıyorum zaten. Dekor yaptırıyorum, kostüm alınıyor… Ben de dedim ki satın almacılara, siz benimle çalışmak istiyorsanız, günün sonunda ben sizi finanse etmek zorunda değilim, benim bütçem 1 milyon ise ve bunun avansı için 300 bin liraya ihtiyacım varsa ben bütçemi 1.3 milyon geçerim. Satın almacıların motivasyonu da kurallara uymak, onlar her şeyi kitabına uygun yaparlarsa maaşlarına zam alıyor.” 

Beril Talu işiyle ilgili bu detayları verdikten sonra arkadaşlarından şöyle para istiyor:

“Ama aynı anda üç beş iş yaptığım için bazen kasam boşalıyor. Ben de etrafımdaki üç beş arkadaşıma söylüyorum. Benim zaten bütçenin üstüne eklediğim 300 bin var, günün sonunda sen beni finanse ediyorsan ben zaten fazla para alacağım için o 300’ü sana 600 olarak geri gönderebilirim. Çünkü o benim kazanmayı hedeflediğim bir para değil zaten, ben zaten paramı kazanıyorum.”

Araları bozuktu, ruh sağlıkları yerinde değildi

Önümüzdeki Pazartesi konuyla ilgili mahkemeyle başvuracağını söyleyen bir başka mağdur daha var. Onun da adı kendi isteği üzerine 10Haber’de saklı. İzmir’de yaşarken, Talu çiftinin “İstanbul’a gel sana iş bulalım” demesiyle gelmiş, evlerinde kalmaya başlamış.

Hatta şu anda eşyaları evde, onları almak istiyor: “Beril ortaokul arkadaşımın arkadaşı. Eskiden beri tanıyorum. Başlangıçta para konularından söz etmedi Beril, sonra ufak ufak açtı. 370 bin lira verdim toplamda. Başka arkadaşlarım olup olmadığını da sordu. Bu arada evlerinde kaldığım için özel hayatlarına da şahir oldum. Araları bozuktu, boşanmayı düşünüyorlardı. İkisinin de ruh sağlığı iyi değildi, ilaç kullanıyorlardı.”

Veda partisi! 

Talu çifti aylar boyunca en yakınlarından yaklaşık 100 milyon lira topladıktan sonra 29 Eylül’de Beylerbeyi’ndeki lükse evlerinde bir parti verirler. Partiye parasını aldıkları hemen herkesi çağırırlar. Bu çoğuyla son görüşmeleri oluyor. İzmir’den İstanbul’a taşınan mağdur bu partide Kıvanç Talu’nun “Bu bu evdeki son partimiz” dediğini söylüyor: “Boşanmayı kastettiğini düşünmüştüm, belki de kaçacaklarını söylüyordu.”

Kıvanç Talu’nun ünlü tiplemeleri

Bu konuyla direkt ilgili olmasa da reklam dünyasında Beril Talu ile ilgili bir de, VMLY&R reklam ajansında prodüksiyon işlerinin başında çalışırken bütçelerle oynayıp şirketi yaklaşık 20 milyon lira zarara uğrattığı iddiası anlatılıyor.

Bir başka iddia da Beril Talu’nun babasının da kızı ve damadıyla birlikte işin içinde olduğu. Reklamcı mağdur anlatıyor: “Sanırım bir sene önce kendi banka hesaplarına bir sebeple bloke konmuş. Onlar da Var Böyle Tipler şirketini Beril’in babasının üstüne yapmışlar. Zaten en son pazar günü;  Kıvanç, Beril, Beril’in babası ve dört yaşındaki oğulları evin önünden arabaya binip gitmiş. Bir daha da gören olmamış.”

Hesap zaman kazanmak için mi açıldı yoksa zahte mi?

İfşa hesapları açıldı

Bugün olayların duyulmasından birkaç saat sonra Var Böyle Tipler Instagram hesabı kapatıldı. Akşam saatlerindeyse @varboyleripler_aciklama  adlı bir hesap açıldı. Kıvanç Talu’nun logosunu kullanan hesabın açıklamasında “Ana hesap kapatıldı. Takipte kalın 1 Kasım 2023 Günü bu hesap üzerinden canlı yayında açıklama yapılacaktır ” deniyor.

Delidesigned adlı bir diğer Instagram hesabı da mağdurların anlatımlarından oluşuyor.

Şu anda çiftin ve çocuklarını nerede olduğu bilinmiyor. 10Haber Beril ve Kıvanç Talu’yu ayrı ayrı aradı, ulaşamadı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.