Gazze’de iki milyon abluka altında, Guterres 20 kamyon için kapıda

BM Genel Sekreter, Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah sınırından dünyaya seslendi; Gazze'ye yardımların acilen başlaması gerektiğini vurguladı. Hamas ise ilk etapta gidecek 20 kamyonluk yardıma tepki göstererek 'Amerikan güzellemesi' ifadelerini kullandı. Sınırda bekleyiş sürüyor.

Dünya 20 Ekim 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Gazzeliler Mısır’a açılan Refah Sınır Kapısı’nda insani yardım geçişi için bekleyişi sürdürürken Birleşmiş Milletler (BM) Geneli Sekreteri Antonio Guterres de sınırda yaptığı basın toplantısında dünyaya seslendi. Gazze’de yiyeceksiz, ilaçsız, yakıtsız ve ateş altında olan iki milyondan fazla insan olduğunu ifade eden Guterres “Yardımların en kısa zamanda Gazze’ye girişine izin verilmesi gerekiyor” derken Hamas tepki gösterdi. İsrail’in 20 tır kotası için açıklama yayınlayan Hamas bunu ‘göstermelik’ bulduğunu söyledi.

Yardım sevkiyatının başlaması ise ertelendi.

Guterres Refah’ta

BM Genel Sekreteri Guterres Gazze’nin dünyaya açılan tek kapısı olan Mısır’daki Refah Sınır Kapısı’nın önünde düzenlediği basın toplantısında Filistin halkına gönderilmesi planlanan yardımlara ilişkin konuştu. Gazze Şeridi’ndeki halkın gıda, elektrik ve su sıkıntısı yaşadığını dile getiren Guterres “Gazze’de susuz, yiyeceksiz, yakıtsız ve ilaçsız ateş altında acı çeken iki milyondan fazla insan var ve hayatta kalabilmek için her şeye ihtiyaçları var” dedi.

Filistin halkının savaş ve yardımların engellenmesiyle iki kez cezalandırılmaması gerektiğini vurgulayan Guterres “Gazze halkının ihtiyaç duyduğu tüm yardım malzemeleriyle dolu çok sayıda kamyonumuz var. Yardımların en kısa zamanda Gazze’ye girişine izin verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Ateşkes çağrısı

Guterres ayrıca taraflara ateşkes çağrısında bulunarak yardımların girişi için Mısır ile İsrail arasında anlaşma yapılmasının beklendiğini, ancak tarafların anlaşmayla ilgili bazı şartlarının bunu geciktirdiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yardımların olabildiğince en hızlı şekilde ve en çok miktarda bölgeye girişi için şartları açıklığa kavuşturmak ve bu kısıtlamaları azaltmak adına tüm taraflarla Mısır, İsrail ve ABD ile aktif olarak çalışıyoruz.”

Hamas’tan tepki açıklaması

Hamas tarafından yapılan açıklamada Birleşmiş Milletler, UNRWA ve Filistin Kızılayı’nın himayesinde, yaralıların tedavi için nakli ve Gazze Şeridi’nin kuzey ve güneyindeki tüm bölgelere yardım akışı için Refah sınır kapısının daimi ve sürekli olarak açılması çağrısında bulunuldu.  Gazze Şeridi’nin sadece güneyine 20 yardım kamyonu gönderilmesinin ‘faşist işgalin çirkin yüzünü iğrenç bir Amerikan örtüsü altında güzelleştirme’ çabası olarak yorumlayan örgüt bölgenin çok büyük ölçüde gıda ve tıbbi malzeme ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

Hamas’a bağlı haber ajansı Shehab Agency tarafından yayınlanan açıklamada “Burada on yedi yıldır devam eden haksız kuşatma altında Gazze Şeridi’ne günde yaklaşık 500 kamyonun girdiğine, bunun da gerekli asgari miktarın altında olduğuna dikkat çekiyoruz. Dolayısıyla sadece 20 kamyondan bahsetmek Gazze’deki feci insani krizin çözümü konusunda kamuoyunu aldatmaya ve yanıltmaya yönelik bir Amerikan-siyonist girişimidir ve faşist işgalin çirkin yüzünü iğrenç bir Amerikan örtüsü altında güzelleştirme çabasıdır” dendi.

Açıklamanın devamında, Gazze Şeridi’nin sadece güney bölgelerine yardım dağıtılmasının Gazze halkını zorunlu göçe zorladığına dikkat çeken Hamas, “Bu bombardıman altında insanları Mısır’a sürmeye ve İsrail’in güneydeki göç bölgelerinde sivilleri doğrudan hedef almaya devam etmesine olanak tanıyan bir adımdır. Bu eylem işgal güçleri ve onların Amerikan uçakları tarafından sık sık gerçekleştirilmektedir” denildi.

Gazze’de çeşmeden akan su içilemez durumda, İsrail içme suyu tedariğini ise kesti. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bir insanın içmek, çamaşır yıkamak, duş almak, yemek yapmak için günlük ortalama 100 litre suya ihtiyacı var. Çatışmalardan önce Gazze’de kişi başına 84 litre su düşüyordu, bu miktarın sadece 27 litresinin insan kullanımına uygun olduğu tahmin ediliyordu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün şu anki tahminlerine göre kişi başına ortalama su kullanımı 3 litreye düşmüş durumda.

Mısır’dan Batı medyasına Refah eleştirisi

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bir açıklama yaparak Refah Sınır Kapısı’nın açılmaması konusunda ülkesini hedef gösteren Batı medyasını eleştirdi.  X platformu üzerinden açıklama yapan Ahmed Ebu Zeyd, “Mevcut krizde Batı medyasının Mısır’ı hedef aldığı açık!” dedi.

Zeyd, İsrail’in hedefli saldırılarına ve yardım girişini reddetmesine rağmen geçişin kapatılmasından Mısır’ın sorumlu tutulmasını eleştirdi.

Mısır, geçidi kapatmadığını ancak İsrail bombardımanlarının sınır kapısını işleyemez hale getirdiğini belirtiyor.

İsrail-Filistin çatışması

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e ‘Aksa Tufanı’ adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti. Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı. Gazze’den düzenlenen saldırılarda 306’sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 4 bin 834 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 1524’ü çocuk, 4 bin 137 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu. İşgal altındaki Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 81 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti. İsrail’in saldırılarında 13 gazeteci yaşamını yitirmişti. Lübnan sınırında 8 Ekim’de İsrail ordusu ile Hizbullah arasında başlayan çatışmalarda ise 12 Hizbullah, 2 İslami Cihad üyesi, biri gazeteci 3 sivil hayatını kaybetmişti. Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 2 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirmişti. İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesine 17 Ekim’de düzenlediği saldırıda 471 kişi hayatını kaybetmiş, 28’i ağır 342 kişi yaralanmıştı.

Savaşta bugün: Batı Şeria'da çatışma, Gazze'de enkazlar, Lübnan sınırında tahliyeSavaşta bugün: Batı Şeria’da çatışma, Gazze’de enkazlar, Lübnan sınırında tahliye

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.