Hizbullah İsrail Savunma Bakanı’nın ziyaret ettiği askeri üssü hedef aldı

8 Ekim'den bu yana Lübnan sınır hattında İsrail ile çatışmayı sürdüren Hizbullah, Savunma Bakanı Gallant'ın ziyaret ettiği askeri üssü hedef aldı. Fakat İsrailli bakan saatler önce üsten ayrılmıştı.

Dünya 9 Mayıs 2024
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant. / Fotoğraf: AA

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında 34 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybederken İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tüm uluslararası tepkilere kulak tıkayarak bölge halkının tek sığınağı olan Refah’a resmen girdi. Savaşın başından bu yana Lübnan’ın güneyinde Hizbullah Hareketi ile de çatışmalar devam ediyor.

İsrail’in terör örgütü olarak tanıdığı Hizbullah son olarak çarşamba günü Lübnan’dan kuzey sınırındaki Malkia bölgesinde bir askeri üsse güdümlü tanksavar füzeleri ve havan topları fırlattı. IDF de Lübnan’dan Malkia bölgesine en az iki füze atıldığını doğruladı. Üsteki hasar veya kayıp durumuna ilişkin bilgi verilmedi.

Saldırıdan saatler önce üste bulunan Savunma Bakanı Yoav Gallant Hizbullah’ın saldırıları nedeniyle tahliye edilen on binlerce İsrailliyi evlerine geri döndürme sözü verdi ve kuzey sınırında gerilimin yükselmesi olasılığına işaret etti.

İsrail’in saldırısına misilleme

Bu saldırıdan önce İsrail savaş uçakları ve topçu birlikleri Lübnan’ın güneyindeki Ramyeh’te 20’den fazla Hizbullah hedefini vurduğunu açıklamıştı. Orduya göre hedefler arasında Hizbullah tarafından kullanılan binalar ve ek altyapı tesisleri de bulunuyordu.

IDF saldırıların ardından ikincil patlamalar tespit ettiklerini ve bunun da söz konusu bölgelerin mühimmat depolamak için kullanıldığını gösterdiğini söyledi. Ordu Marwahin ve Kafr Kila’daki diğer Hizbullah mevzilerinin de vurulduğunu bildirdi.

Günün ilerleyen saatlerinde IDF Lübnan’ın güneyindeki Cebel Rezlane’de Hizbullah’ın elit Radvan gücüne ait bir binayı vurduğunu açıkladı. Ordu aynı zamanda savaş uçaklarının Lübnan’ın birçok bölgesinde Hizbullah’a ait başka binaları da vurduğunu duyurdu.

Aynı gün Hizbullah bir üyesinin, Filistin İslami Cihad örgütü ise üç üyesinin İsrail’in güney Lübnan’da düzenlediği saldırılarda öldüğünü söyledi.

Gallant: Sıcak bir yaz olabilir

Savunma Bakanı Gallant ise üssü ziyaretinde 91. Tümen’in topçu birliklerine yaptığı konuşmada “Hizbullah’ı temas hatlarından önemli mesafelere kadar uzaklaştırdık ama bu ortadan kayboldukları anlamına gelmiyor. Bölge sakinlerinin güvenli bir şekilde geri dönmesi için bir anlaşma sürecine ya da operasyonel bir sürece ihtiyaç var. Bölge sakinlerini güvenli bir şekilde evlerine geri döndürmeye ve yıkılan şeyleri yeniden inşa etmeye kararlıyım” dedi.

İsrail’in Hizbullah’ı sınırdan uzaklaştırmak için savaşa girme olasılığına atıfta bulunan Gallant “Çok önemli, çok ağır ateş gücümüz var ve bir ihtiyaç ve neden olması halinde bunu harekete geçireceğimizden emin olun” diye konuştu.

İsrailli bakan “Bugüne kadar kendinizi etkileyici bir şekilde kanıtladığınızı düşünüyorum. Şimdi önümüzdeki görevler için hazırlanmanız gerekiyor. Bu yaz sıcak bir yaz olabilir” diye ekledi.

7 Ekim sonrası Lübnan sınırında yaşananlar

8 Ekim’den bu yana Hizbullah liderliğindeki güçler neredeyse her gün sınır boyunca İsrail’in askeri karakollarına saldırılar düzenliyor. Örgüt bunu Gazze’deki savaşa destek vermek için yaptığını söylüyor.

Sınırdaki çatışmalar şimdiye kadar İsrail tarafında dokuz sivilin ölümünün yanı sıra 13 İsrail askerinin ölümüyle sonuçlandı. Suriye’den de birkaç saldırı oldu ancak herhangi bir can kaybı veya yaralanma bildirilmedi.

Hizbullah ise devam eden çatışmalarda şimdiye kadar İsrail güçleri tarafından öldürülen, çoğu Lübnan’da ama bir kısmı da Suriye’de olmak üzere 291 üyesinin ismini verdi. Lübnan’da Direniş Ekseni’ne bağlı diğer gruplar ise savaş sürecinde 59 üyesini kaybetti. İsrail’in saldırılarında şimdiye kadar bir Lübnanlı asker ve üçü gazeteci olmak üzere en az 60 sivil yaşamını yitirdi.

İsrail ayrıca geri çekilmemesi halinde Hizbullah’ı sınırdan uzaklaştırmak için savaşa girme tehdidinde bulundu ve çatışmalardan kaçınmak için yaklaşık 70 bin kişiyi kuzey sınırından tahliye etti.

Bu arada IDF salı günü geç saatlerde doğu yönünden İsrail’e doğru ilerleyen ve insansız hava aracı (İHA) olduğu düşünülen “şüpheli bir hava hedefinin” İsrail hava sahası dışında, en güneydeki Eilat şehri yakınlarında hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

Olay İran destekli Irak İslami Direnişi’nin Eilat’a bir insansız hava aracı fırlattığını iddia ettiği sırada meydana geldi. Bu Irak’tan fırlatıldığı anlaşılan bir insansız hava aracının IDF tarafından düşürüldüğü üst üste üçüncü geceydi.

İsrail ile Hamas pazarlık yapacak diye dün en az 20 kişi daha öldüİsrail ile Hamas pazarlık yapacak diye dün en az 20 kişi daha öldü

İsrail ordusu Refah'ta, dünya teyakkuzda: Siyasi felaket, insani kabus olurİsrail ordusu Refah’ta, dünya teyakkuzda: Siyasi felaket, insani kabus olur

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.