ABD, Netanyahu’yu tutuklamasın diye UCM’ye yaptırım hazırlığında

İsrail Başbakanı Netanyahu ve önde gelen İsrailli yetkililere yönelik UCM'nin tutuklama kararı çıkartacağı yönündeki iddialar yankı bulmaya devam ediyor. ABD, UCM'ye yaptırım hazırlığı içinde.

Dünya 8 Mayıs 2024
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu / Fotoğraf: Shutterstock

İsrail’in Gazze işgali aylardır hazırlık yapılan Refah operasyonunun da başlamasıyla Filistinliler üzerindeki baskısını iyiden iyiye artırdı. Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan işgalde 34 bin 789 Filistinli öldürüldü, 78 bin 208’i yaralandı, 11 bini ise kayıp. Kayıpların birçoğunun enkazlar altından çıkarılamayan kişiler olduğuna inanılıyor. Yani ölü sayısı aslında açıklananın çok daha üzerinde. Gazze’nin genelinde durum buyken İsrail Hamas’ın ateşkes teklifini kabul ettiğini duyurmasının ardından Refah operasyonuna başladı.

İsrail’in saldırıları dünya çapında tepkileri neden olurken Güney Afrika Cumhuriyeti Uluslararası Adalet Divanı’na başvurarak İsrail’e soykırım davası açmıştı. Bu gelişmelerden birkaç ay sonra da İsrailli yetkililerde derin bir endişe yaratan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) iddiası gündeme geldi. İsrail’in “Walla” internet sitesindeki haberde İsrailli yetkililerin UCM’nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi hakkında tutuklama emri çıkartmaya hazırlandığı konusunda son iki haftadır daha fazla endişe duymaya başladığı belirtilmişti. İsrail Dışişleri Bakanlığı da UCM tarafından İsrailli yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarılması ihtimalinde oluşabilecek yansımalara karşı dünyadaki büyükelçiliklerinden hazırlıklı olmalarını istemişti.

Bunun üzerine Netanyahu da dünya liderlerinden UCM’ye tutuklama kararı nedeniyle baskı yapmaları çağrısında bulunmuştu. Ve İsrail’in en büyük müttefiki olan Amerika Birleşik Devletleri’nin Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyeleri UCM yetkilileriyle bu iddialar üzerine gizli bir toplantı yapmıştı. Şimdi ise ABD’nin UCM yetkililerine yönelik yaptırım hazırlığında olduğu konuşuluyor.

‘Önlem’ olarak yaptırım

Axios’un aktardığı habere göre Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler,İsrailli yetkililer hakkındaki olası tutuklama kararlarına karşı bir “önlem” olarak UCM yetkililerine yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısı hazırlıyor. Hem Demokratlardan hem de Cumhuriyetçilerden Kongre üyeleri UCM’nin tutuklama kararlarını uygulamaya koyması halinde ABD’nin tepkisini çekeceği konusunda defalarca uyarıda bulunmuştu.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul yasanın hazırlanmakta olduğunu doğruladı ve Axios’a kendisinin ve diğer Cumhuriyetçi milletvekillerinin UCM savcısı Karim Han ile temas halinde olduklarını söyledi. McCaul “Ona bu tutuklama emri yoluna gitmenin gerçekten kötü bir fikir olduğunu ve ilişkileri temelden sarsacağını vurgulamak istiyoruz” dedi.

McCaul “Tutuklama kararlarının yakın zamanda alınıp alınmayacağından emin değiliz. Eğer olursa, bu yasanın hazır olduğunu bilmelerini sağlamak için bir önlem aldık. Mecbur kalmadıkça gündeme getirmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Daha önce de Axios’a konuşan McCaul yaptırım konusundaki düşüncelerini “umarız iş o noktaya gelmez” sözleriyle dile getirmişti.

Axios’tan Barak Ravid ve Stephen Neukam’ın haberine göre iki partiden bir grup senatör geçen hafta UCM yetkilileriyle sanal bir toplantıda olası tutuklama kararlarına ilişkin endişelerini dile getirmişti. Savcı Han geçen cuma günü yaptığı açıklamada ofisinin “Tutarlı olduğu sürece tüm paydaşlarla yapıcı bir şekilde diyalog kurmaya çalıştığını” söylemişti. “Ancak” diye de eklemişti Han, “Mahkeme’ye ya da Mahkeme personeline karşı misilleme tehdidinde bulunmaları mahkemenin bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerini zedeliyor.”

ABD’nin yaptırım tehditleri ve İsrail’in dünya liderlerine yönelik çağrıları altında UCM’nin nihai kararının ne olacağı bekleniyor.

ABD'den yargıya müdahale: Netanyahu için UCM baskısı sürüyorABD’den yargıya müdahale: Netanyahu için UCM baskısı sürüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.