Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası 100 yaşında
Atatürk hakkında yazılmış referans kitaplardan biri nihayet Türkçede. Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu'nun, Princeton Ünviersitesi tarafından 2011 yılında yayınlanan 'Atatürk: Entelektüel Biyografi' adlı kitabı 12 yıl sonra Bağlam Yayıncılık tarafından Türkçeye kazandırıldı.
Mustafa Kemal Atatürk hakkında bugüne kadar çok sayıda biyografi kaleme alındı. Şevket Süreyya Aydemir’den Andrew Mango’ya, Zafer Toprak’tan Lord Kinross’a her biri farklı bakış açısı içeren kitaplar, bu alandaki külliyatın önemli parçaları. Bu külliyatın bir diğer önemli eseri olan Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu’nun ‘Atatürk: An Intellectual Biography’ kitabı, ‘Atatürk Entelektüel Biyografi’ adıyla nihayet Türkçede. Geç Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi konusunda önemli araştırmalara imza atan ve eserleri referans kabul edilen Hanioğlu’nun İngilizce yazdığı ve yurt dışında büyük ilgi gören kitabını Bağlam Yayınları, Türkçeye kazandırdı. 1024 sayfalık referans eserin satış fiyatı ise 750 Türk Lirası.
Prof. Dr. Hanioğlu’nun kaleme aldığı biyografisinde, Mustafa Kemal Paşa’nın düşünce dünyasına entelektüel ve akademik bir bakış sunarken ‘kurucu ideoloji’nin ana hatlarını da çiziyor. Başta Atatürk’ün tuttuğu notlar, okuduğu eserlere koyduğu işaretler ve düştüğü notlar, konuşmaları, mülâkatları ve kaleme aldığı kitaplar olmak üzere değişik yerli ve yabancı arşiv belgeleri ile dönem yayınlarına dayanan çalışma ilk olarak 2011 yılında ABD’deki Princeton Üniversitesi Yayınları tarafından basılmıştı.
Atatürk’ün Çankaya Köşkü’ndeki kitaplığının fotoğrafını çeken bir metinle başlayan kitap, Cumhuriyetin kurucu düşüncesinin köklerine iniyor. Ardından da 19. yüzyılın sonlarında Osmanlı’nın en büyük ikinci kenti olan Selanik’in portresini çiziyor. Kitap için Türkçe bir önsöz kaleme alan Şükrü Hanioğlu, “Beş yıllık araştırma sonrasında elinizde bulunan ve yeni bir çalışma niteliği taşıyan kitap kaleme alınmıştır. Bu yapılırken, değişik arşivlerden yararlanılmış, gazete ve dergi koleksiyonları yeniden taranmış ve temel eserler analiz edilmiştir. Son üç yılı salgın koşullarında gerçekleşen hazırlık, mevcut kısıtlamalar nedeniyle sunulan yardımlarla mümkün olabilmiştir” sözleriyle eserinin ortaya çıkış sürecini okurla paylaştı.