İstiklal’de sahte dolar dağıtanlar halkı aşağılamaktan hakim karşısına çıktı

İstiklal Caddesi'nde sahte dolar dağıtıp "Taksim'de muhtaçlara dolar dağıtalım dersek" yazısı ile çektikleri videoyu sosyal medya üzerinden paylaştıkları ileri sürülen 14 sanık hakim karşısına çıktı. Sanıklar bunun sosyal deney olduğunu söyledi.

Gündem 21 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

6 Ağustos 2023 günü yüzü maskeli bir grup İstiklal Caddesi’nde dolar dağıtmış ve çektikleri o görüntüleri sosyal medyada paylaşmıştı. Konuyla ilgili inceleme başlatılmasının ardından şüphelilerin Büyükçekmece Alkent Mahallesi’nde kiraladığı bir villada sosyal medya hesabı için videolar çektikleri belirlenmiş, adrese yapılan operasyonda beş kişi gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen beş şüpheli “Halkın bir kesimini alenen aşağılama” suçundan adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Diğerleri ise savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı.

Olaya ilişkin ilk duruşma İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan 10 sanık gelirken diğer dört sanık bulundukları şehirlerden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Sanık Azize Zehra Ö. savunmasında “Olay anında İstiklal Caddesi’nde para dağıtanlar arasındaydım, görüntülerin sosyal medyada yayınlanacağını bilmiyordum. Sosyal deney dediler, ben de katıldım” dedi. Sanık Azra Nur A. ise para dağıtanlar arasında olduğunu kabul edip “Marka tanıtım amaçlı reklam olduğu söylediler. Sosyal deney olduğu söylendi. Suç olduğunu bilseydim yapmazdım. Sosyal medyada da paylaşılacağını bilmiyordum” diye konuştu.

Sanık Kadir Can D. modellik yaptığını belirterek “İşim bu. Ticari amaçlı sosyal deneydi. Paylaşımdan haberim yok, suç olduğunu bilmiyorum” dedi. Sanık Mehmet T. de modellik yaptığını, çekim olduğu söylenince gittiğini, diğer sanıkları tanımadığını, kendisine sosyal deney olduğunun söylendiğini ifade etti. Sanık Taha A. “Olay günü oradaydım. Ben de para dağıttım, sosyal deney için gitmiştim. Sosyal medyada paylaşılacağından haberi yoktu. Daha sonradan pişman oldum” dedi.

‘Deney yapıyorduk’

Sosyal deneyin yaratıcısı ve videoyu kaydedip yayınladığı iddia edilen sanık Serhat G. olay günü İstiklal Caddesi’nde olduğunu belirterek “Para dağıtanlar arasında değildim. Videoyu ilk halk paylaştı. Sosyal medyada viral olunca biz de reklam ajansı olarak akşam paylaştık. Buradaki amaç halkı aşağılamak değildi. Sadece sosyal deney yaptık. ‘Halkı dolara karşı ezdirmeyeceğiz’ yazılı paylaşımı reklam ajansı yapmıştı. Ama benim de haberim vardı, avukatımıza danışmıştık sıkıntı yaşar mıyız diye. Yok denin ce de paylaştık. Markamızı nasıl değerlendiririz diye düşündük, böyle bir deney yapmaya karar verdik. Olay patladıktan sonra reklam ajansının sayfasında paylaştık” dedi.

Mahkeme yurt dışı çıkış yasağı bulunan sanıkların adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına ve dosyanın mütalaasını hazırlaması için savcıya gönderilmesine karar verdi. Duruşma ertelendi.

Sahte dolar verip gerçeğini isteyen iki kişiden biri öldü, öteki yaralıSahte dolar verip gerçeğini isteyen iki kişiden biri öldü, öteki yaralı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.