Onu izleyenler nadir görülen bir sanat olayına tanıklık ediyor: Hofesh Shechter huzurlarınızda
O gün geldi çattı, sonbaharın müjdecisi İstanbul Tiyatro Festivali başlıyor. 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek festival için 10Haber'in "Ne yapın edin, bu oyunları kaçırmayın" listesi ise burada.
O gün geldi çattı, sonbaharın müjdecisi İstanbul Tiyatro Festivali başlıyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu sene 27. kez düzenlenen festival, bugün perdelerini açıyor. Festival geçen sene küratörlük sistemine geçmiş ve ilk küratör de tiyatro yönetmeni Işıl Kasapoğlu olmuştu. 27. Tiyatro Festivali yine Kasapoğlu’ na emanet. Festival bu sene, yurtiçi ve yurtdışından 20 tiyatro, performans ve dans gösterisine ev sahipliği yapacak. Türkiye’den 11, Almanya, İngiltere, Danimarka, Fransa, Gürcistan, İrlanda, İsrail ve Yunanistan’dan dokuz yapım izleyiciyle buluşacak.
Türkiye tiyatrosundan genç kuşak yazar, yönetmen ve oyuncuları ile özgün ve yeni metinlerin öne çıkacağı festivalde, Ercan Kesal, Nesrin Kazankaya, Bülent Emin Yarar, Çiçek Dilligil, Okan Bayülgen, Deniz Türkali ve Meral Çetinkaya’nın da aralarında olduğu pek çok usta oyuncu sahne alacak.
Biletleri satışa çıkan festival programının tamamı İKSV’nin web sitesinde, https://tiyatro.iksv.org/tr/program adresinde. 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek festival için 10Haber’in “Ne yapın edin, bu oyunları kaçırmayın” listesi ise burada. 10Haber’in seçkisine baktıktan sonra bilet almak isteyenler için de adresi şöyle bırakalım.
Festival, dansı yeniden tanımlayan ve dans tiyatrosunun yeni bir tür olarak kabul görmesini sağlayan Pina Bausch’un başyapıtı ‘Café Müller’ ile açılacak. 2009’da hayatını kaybeden dansçı ve koreograf Pina Bausch’un 1978 tarihli bu eseri, sanatçının başyapıtı kabul ediliyor. Oyun bugün saat 21.00’de Zorlu PSM Sahnesi’nde. Detaylı bilgi ve bilet almak için tıklayınız.
Biri Kanada’dan biri Lübnan’dan gelen, birbirinden farklı coğrafyalarda farklı gerçekliklerde yetişmiş iki kadının yolları, tarumar haldeki bir otel odasında kesişirse ne olur? İki kadının dostluğunu, tek kişilik performansıyla Kanadalı usta Annick Bergeron sahneye taşıyarak bu sorunun cevabını veriyor. 20 dile çevrilen oyunları Türkiye’de de sahnelenen Wajdi Mouawad yazıp yönettiği oyunda, kızkardeşi Nayla Mouawad’dan ilhamla bir sürgün kadın öyküsü anlatıyor. Oyun 21 Kasım Salı saat 20.00’de Zorlu PSM Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. Detaylı bilgi ve bilet almak için tıklayınız.
İstanbul Tiyatro Festivali’ne 2019’da da konuk olan Anestis Azas, bu kez sürreal bir komediyle festivale konuk oluyor. Cem Yiğit Üzümoglu, Katerina Mavrogeorgi, Giorgos Katsis, Gary Salomon’un kadrosunda yer aldığı ‘Baklava Cumhuriyeti’nde Türk-Yunan bir genç çift ile tanışıyoruz. Sahnede Fatih ve Sophia’nın çağdaş Yunan toplumunun çelişkileriyle, ulus kimliğinin sorunsallarıyla ve küresel ölçekte dijital tek bir ulustan oluşacak olası bir geleceğin ütopik gerçeğiyle yüzleşmesi anlatılacak. Oyun 17 ve 18 Kasım’da saat 20.00’de DasDas’ta. Detaylı bilgi ve bilet almak için tıklayınız.
İrlandalı topluluk Brokentalkers ve New Yorklu sanatçı Adrienne Truscott’un birlikte yarattığı ‘Ustalık Sınıfı’, metin, müzik ve hareket tiyatrosunu bir araya getiren bir yapım. Feidlim Cannon, Gary Keegan, Adrienne Truscott’un kaleminden çıkan oyun, günümüz dünyasında cinsiyet ve güç yapılarını sorguluyor. Oyun 23 ve 24 Kasım’da, saat 20.00’de İş Kuleleri Salonu’nda. Detaylı bilgi ve bilet almak için tıklayınız.
Londra’da yaşayan ve üreten İsrail asıllı ve bol ödüllü koreograf, dansçı ve besteci Hofesh Shechter ve topluluğu da festivalin ‘ilklerinden’. İngiliz tiyatro yayını The Stage’in ‘tiyatronun en etkili 100 ismi’ listesinde (2016’dan beri) yer alan Shechter ‘Palyaçolar’ ve ‘Çözüm’ başlıklı iki bölümden oluşan bir gösteri sunacak. Oyun 14 ve 15 Kasım’da saat 20.00’de Zorlu PSM’de. Detaylı bilgi ve bilet almak için tıklayınız.
Geçen yıl 25. yıldönümünü kutlayan, Türkiye’de Indie müziğin en önemli temsilcilerinden Peyk, ilk müzikalini festivalde izleyicilerin beğenisine sunuyor. Peyk’in solisti İrfan Alış’ın öyküsünden ilham alan bu müzikalde, İstanbul dışındaki bir işçi mahallesinde iki çocuğuyla yaşayan Hamiyet’in 12 Eylül darbesiyle mahvolan hikayesi sahneleniyor. Oyun 10 ve 11 Kasım’da, saat 20.00’de Fişekhane’de. Detaylı bilgi ve bilet almak için tıklayınız.
Yaklaşık 30 yıl önce, Işıl Kasapoğlu tarafından tasarlanan ‘İstanbul Mon Amour’, ilk kez geçen yıl festivale konuk olmuş, tiyatroseverlere İstanbul’a başka bir gözle bakma fırsatı sunmuştu. ‘İstanbul Mon Amour’ bu yıl Ahmet Sami Özbudak’ın araştırmaları, hayalleri ve çeşitli sanatçılarla yaratıcı işbirlikleri neticesinde kurguladığı, tiyatro büyüsüyle sarmalanmış bir İstanbul’a götürüyor. Meral Çetinkaya, Deniz Türkali, Bülent Emin Yarar, Okan Bayülgen, Çiçek Dilligil gibi ustaların yanı sıra Fehmi Karaarslan gibi genç kuşağın başarılı temsilcileri de bu deneyime eşlik edecek isimler. Oyun 25 Kasım Cumartesi 11.00’de ve 14.00’te Notre Dame de Sion, Galatasaray ve Saint Benoit Fransız Liselerinde. Detaylı bilgi ve bilet almak için tıklayınız.
Ferdi Çetin’in kaleminden çıkan dumanı üstünde metni Kayhan Berkin yönetiyor. Metrohan’ın tarihi dokusunun içinde, Nişantaşı’nda bir eve, bir anne-kızın öyküsüne ışınlanacağız. Mekana özgü performatif bir enstalasyon olan oyun, bir rüya atmosferinde anların, imgelerin ve duyguların peşinden gidiyor. Karşımızda deneyimli oyuncular Nergis Öztürk, Okan Urun, Ayşe Lebriz Berkem ve Kayhan Berkin olacak. Oyun 2 ve 3 Kasım’da 20.00’de, 4 ve 5 Kasım’da 18.00’de Hope Alkazar’da. Detaylı bilgi ve bilet almak için tıklayınız.
Bin yıllardır yaşayan, çirkin bir mahluk Şiva. Kendisiyle birlikte lanetlenerek ölümsüzlük cezasına çarptırılan tavuk ile beraber geçmiş ve bugün arasında geziniyor. Firuze Engin’in kaleme aldığı ‘Çirkin’, Anadolu’nun gelenek ve masallarından ilham alan gerçeküstü bir ihanet hikayesi. Nihal Yalçın ve Onur Berk Arslanoğlu oynuyor, Güray Dinçol yönetiyor. Oyun 2 ve 3 Kasım’da 20.00’de, 4 ve 5 Kasım’da 18.00’de Hope Alkazar’da. Detaylı bilgi ve bilet almak için tıklayınız.
Presnyakov Kardeşlerin en bilinen ve sahnelenen oyunlarından ‘Terörizm’, toplumsal olaylara duyarsızlaştığı ölçüde kendi başına gelenlere hassaslaşan günümüz insanı üzerine karanlık bir komedi. Bilgesu Akın, Defne Koldaş, Derya Şahan, Fatih Sevdi, Semih Ali Aksoy, Sezer Arıçay, Tansu Biçer, Tolga Güneş, Tülin Özen, Zeynep Çötellioğlu’nun kadrosunda yer aldığı oyun, mağdurlar, failler ya da vahşice eylemlerle ilgili değil; korku ve şüphenin sıradanlaştığı dağılmış bir toplumdaki bireylerin nasıl birbirine düştüğüne, birbirini ötekileştirdiğine dair bir anlatı. Oyun 15 ve 16 Kasım’da saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde. Detaylı bilgi ve bilet almak için tıklayınız.
Gösteriler bir ay boyunca Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy, Atlas 1948 Sineması, Büyük Zarifi Apartmanı, Caddebostan Kültür Merkezi, DasDas, Fişekhane, Galatasaray Lisesi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Hope Alkazar, İş Kuleleri Salonu, Metro Han, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, Saint Benoit Fransız Lisesi, Süreyya Operası ve Zorlu PSM olmak üzere 15 farklı mekanda gerçekleşecek.