Allianz Trade: Küresel ticari iflaslar 2024’te yüzde 10 artacak

Veri tabanında 85 milyon şirketin finansal bilgilerinin bulunduğu Allianz Trade'in 'Küresel İflas Raporu'na göre, küresel ticari iflasların ivmesi hız kazanırken, iflaslar bu yıl yüzde 6, 2024 yılında ise yüzde 10 artacak.

Ekonomi 24 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Rapora göre 2023 yılının ikinci çeyreği itibarıyla, şirket gelirlerindeki düşüşün, 2020 yılının ortalarından bu yana "ilk kez", tüm bölgelerde geniş bir tabana yayıldı.
Dünyanın ticari  alacak ve kefalet sigortası lideri Allianz Trade, yeni Küresel İflas Raporu’nu yayımlayarak 2023 ve 2024 için güncellenmiş tahminlerini açıkladı. Ülke risk analizi, sektör risk analizi ve iflas analizi gibi konulara odaklanan ve veri tabanında 85 milyon şirketin finansal bilgilerinin yer alan Allianz Trade’e göre 2022’deki yüzde 1’lik çok az toparlanmanın ardından, küresel iflaslar 2023’te yüzde 6, 2024’te ise yüzde 10 artacak. Küresel ticari iflas ivmesinin hız kazanmasının ardında, şirket gelirlerindeki düşüş, fiyatlandırma gücünün azalması ve zayıflayan küresel talep yatıyor.

2025’ten önce iyileşme beklenmiyor

Raporda ayrıca, 2023 yılının ikinci çeyreği itibarıyla, şirket gelirlerindeki düşüşün, 2020 yılının ortalarından bu yana “ilk kez”, tüm bölgelerde geniş bir tabana yayıldığına dikkati çekiliyor. Bu durumun, devam eden yüksek maliyetlerle birleşerek kârlılığı azalttığı ve sonuç olarak da likidite pozisyonlarının hızla kötüleştiği, 2025’ten önce de iyileşmesinin beklenmediği belirtiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Allianz Trade Küresel CEO’su Aylin Somersan Coqui, 3,4 trilyon avroyla Avro Bölgesi’nde ve 2,5 trilyon dolarla ABD’de şirketlerin hala önemli miktarda nakit fazlası bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ancak, bu nakit fazlası teknoloji ve tüketici ürünleri gibi belirli sektörlerdeki büyük şirketlerin elinde yoğunlaşmış bulunuyor. Düşük ekonomik büyümenin daha uzun süreceği bu konjonktürde çoğu şirket nakit pozisyonunu operasyonlar yoluyla artıramıyor.”

Allianz Trade: Türkiye'de iflaslar 2023'te yüzde 50 artacakAllianz Trade: Türkiye’de iflaslar 2023’te yüzde 50 artacak

ABD’de iflaslar yüzde 57 artacak

Raporda yer verilen bilgilere göre 2023 sonunda, ticari iflaslardaki normalleşme çoğu gelişmiş ekonomide tamamlanmış olacak ve ülkelerin yüzde 55’inde iflaslarda çift haneli büyük artışlar görülecek.

Bu ülkeler arasında yüzde 47’lik artış ile ABD, yüzde 36 ile Fransa, yüzde 59 ile Hollanda, yüzde 35 ile Japonya ve yüzde 41’lik artış ile de Güney Kore bulunuyor.

Küresel olarak, ABD ve Almanya gibi büyük pazarlar da dahil olmak üzere, her beş ülkeden üçünün, 2024 sonuna kadar salgın öncesi ticari iflas seviyelerine ulaşacağı da raporda yer alıyor. Rapora göre, Atlantik’in her iki yakasında da iflas rakamlarının istikrara kavuşması için GSYH büyümesinin iki katına çıkması gerekiyor ki bu da 2025’ten önce gerçekleşemiyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.