Mucize doktor bu: Aynı aileden dört kişiyi kadavradan böbrek nakliyle hayata bağladı
Yaklaşık bir ay önce genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakledilen Marylandli Faucette'in durumunda herhangi bir kötüye gidişe, organ reddine ya da enfeksiyona rastlanmadı. Ancak tehlike geçmiş sayılmaz.
58 yaşındaki Lawrence Faucette daha bir ay öncesine kadar ölümüne sebep olabilecek bir kalp hastalığından muzdaripti. Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorları tarafından durumu incelenen Faucette, tarihte kendisine domuz kalbi nakledilen ikinci insan oldu.
Doktorların anlattığına göre Faucette’ye insan kalbi takılmasını engelleyen birtakım sorunlar vardı. ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) onaydan geçmemiş ilaç ve prosedürler için uyguladığı “insani amaçla kullanım programı” kapsamında bu prosedüre izin vermesinin ardından Faucette bu deneysel işlem için uygun hale geldi.
Ameliyattan sonra Faucette’nin yeni kalbi ekstra hiçbir işleme gerek kalmadan tıkır tıkır çalışmaya başladı. Şimdi ameliyatın üzerinden bir ay geçti ancak Faucette henüz tehlikeyi atlatabilmiş değil.
CNN International’a göre Faucette’in durumu doktorlar tarafından yakından takip ediliyor. İlk ay yeni kalbine destek olsun diye kullandığı ilaçları da artık bırakmış. Şimdilerde yeniden yürüyebilmek ve gücünü kazanabilmek için fizik tedavi görüyor.
Sonuç her ne olursa olsun geçen ayki ameliyat ve sorun çıkmadan geçirilecek her ay, organ nakli bekleyen milyonlarca kişi için bir umut kaynağı olmaya devam edecek.
Faucette’in ameliyatında kullanılan domuz kalbi, dünyadaki organ sıkıntısını gidermek için genetiği değiştirilmiş domuzlar yetiştiren Revivicor adlı biyoteknoloji şirketinden geldi. Bilim insanları bu özel olarak yetiştirilen domuzların insan vücudundaki organları, dokuları ya da hücreleri reddetmeyecek şekilde düzenledi.
Ancak domuz organlarıyla ilgili bir başka sorun, bu domuzların özel tesislerde yetiştirilse bile gizli parazit, bakteri ve virüs taşıyabilmeleri. Faucette’in ameliyatından önce bilim insanları organın içinde kötü huylu zararlı bir maddenin olmadığından emin olmak için kalbi baştan sona dikkatlice taradı. Ancak neyin ne olacağı belli olmaz.
2022’de yapılan ilk ameliyatın yapıldığı kişi, domuz kalbi naklinden iki ay sonra çeşitli nedenlerden hayatını kaybetti. Ortada çeşitli nedenler olması önemli çünkü söz konusu hastanın vücudunda organın kabul edilmediğine yönelik herhangi bir bulgu yoktu. Ancak nakledilen organda fark edilememiş bir domuz virüsü olduğuna dair kanıtlar bulunmuşu. Yine de doktorlar o kişinin ölümüne bu virüsün sebep olup olmadığından o kadar da emin değil.
Faucette’in eşi Ann, ameliyattan sonra üniversite çalışanlarına, Faucette ile beraber daha fazla zaman geçirmeyi ummaktan başka bir beklentileri olmadığını söyledi ve, “Verandamızda oturup beraber kahve içmek gibi basit bir şey bile yeter” dedi.
Günün sonunda sağlık alanında deneylerin amacı da işte tam olarak bu: Bir zamanlar hiç umut yokken o umudu bir şekilde yaratabilmek.