Baltimore’da sulara gömülen işçilerden umut kesildi: Hepsi göçmendi

ABD'de Dali isimli yük gemisinin çarpmasının ardından yıkılan Francis Scott Key Köprüsü'nden denize düşüp hâlâ bulunamayan altı kişi için umutlar tükendi. Öldüğüne inanılan altı kişinin çalışmak için Latin Amerika'dan ABD'ye geldiği söylendi.

Dünya 27 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Maryland eyaletindeki Baltimore’da Dali isimli kargo gemisinin çarpması sonucu Francis Scott Key Köprüsü yıkılmıştı. Köprünün üstünde kaç araç ya da insan olduğuna ilişkin ilk etapta kesin bir bilgi verilemezken sonrasında sekiz kişinin arandığı belirtilmişti. ABD saatiyle sabaha karşı yaşanan kaza sırasında köprüde yoğunluk yoktu. Kazadan kısa süre sonra başlayan arama kurtarma çalışmalarında kaybolanlardan ikisi kurtarılmış, kalan altı kişi için de çalışma devam etmişti.

O altı kişi hala bulunamadı, kaza esnasında liman çevresindeki hava sıcaklığı -1, çöken köprünün olduğu yerdeki su sıcaklığı ise dokuz derece olarak açıklanmıştı. Uzmanlara göre bu soğuğa bir insanın bir ila üç saat dayanabileceği ifade edilmişti. Dolayısıyla altı kişi için umutlar tükendi.  The Guardian aranan altı kişinin Latin Amerika ülkelerinden çalışmaya gelen işçiler olduğunu yazdı.

Guatemala, Honduras, El Salvador ve Meksika’dan

Baltimore köprüsünün çökmesi sonucu hayatını kaybeden altı kişinin Latin Amerika ülkelerinden gelen inşaat işçileri olduğu bildirildi ve aralarında El Salvadorlu üç çocuk babası Miguel Luna da var. Salı sabahı erken saatlerde bir konteyner gemisinin elektrik arızasıyla Francis Scott Key Köprüsü’ne çarpmasının ardından eyalet yetkililerine göre köprüdeki çukurları doldurmak için çalışan ekipten altı kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Kâr amacı gütmeyen göçmen hizmetleri kuruluşu We Are Casa 40 yaşındaki Luna’nın en az 19 yıldır Maryland’de yaşadığını doğruladı.

We Are Casa’nın direktörü Gustavo Torres “O bir eş, üç çocuk babasıydı. 19 yılı aşkın bir süredir Maryland’i evi olarak görüyordu” dedi. Luna’nın oğlu Marvin de Washington Post’a babasının köprüde çalışan ekibin bir parçası olduğunu bildiğini, kazadan ancak tanıdıkları kendisini aradığında haberdar olduğunu açıkladı.

Guatemala Dışişleri Bakanlığı ölen işçilerden ikisinin vatandaşı olduğunu doğruladı, ancak isim vermedi. Bakanlık Guatemala başkonsolosunun kurbanın aile üyeleriyle görüştüğünü açıkladı. Associated Press de (AP) ölenlerden Maynor Yassir Suazo Sandova’nın Honduraslı olduğunu bildirdi.

Bir inşaat işçisi olan Jesús Campos kaybolan altı kişiyi tanıdığını ve Guatemala, Honduras, El Salvador ve Meksikalı olduklarını söyledi. Çevirmen aracılığıyla konuşan Campos “Bu zor bir durum. Arkadaşlarım o köprüde çalışıyordu” dedi.

Campos kaybolan altı işçinin de Brawner Builders adlı inşaat şirketinde çalıştığını ve bir ay önce gündüz vardiyasına aktarılana kadar gece vardiyası a dahil kendisinin de sekiz ay boyunca orada çalıştığını söyledi. İşçilerin düşük gelirli göçmenler olduğunu ve maaşlarını destek olmak amacıyla ABD’deki ve yurtdışındaki ailelerine gönderdiklerini söyledi.

Üst düzey bir yönetici salı günü yüklenici firmanın Baltimore merkezli olduğunu söyledi. Jeffrey Pritzker adlı yönetici New York Times’a “Onlar harika aile bireyleriydi. Çok ama çok kötü bir gün” dedi. Baltimore belediye meclisi üyesi Phylicia Porter CNN’e bir ceset bulunduğunu, ancak sahil güvenliğin bunu henüz teyit etmediğini açıklamıştı.

Maryland’de olağanüstü hal devam ediyor.

Ulaştırma idaresi olay anındaki ses kayıtlarını yayımladı

Geminin kontrolü kaybettiği anlaşılmasının hemen ardından Maryland Ulaştırma İdaresinin devreye girdiği belirtildi. Al Jazeera ulaştırma dairesi yetkililerin ses kayıtlarını yayınladığını yazdı. Maryland Ulaştırma İdaresi Dali gemisinin kaptanının geminin köprüye yaklaştığı uyarısının ardından trafiği durdurmaya çalışan görevlilerin ses kaydını yayınladı. Ses kaydında ilk müdahale ekiplerinin kaptan geminin kontrolünü yeniden ele alana kadar trafiğin durdurulması gerektiğini söylediği, köprüde çalışan olup olmadığını sorduğu duyuluyor: “Eğer trafiği durdurabilirsek köprü üstünde kimsenin olmadığından emin olun. Şu anda yukarıda işçi olup olmadığından emin değilim. Onları geçici olarak köprüden indirip indiremeyeceğimizi görmek için ustabaşı kimse ona haber vermeliyiz.” Ancak yetkililer önlem alamadan kaza oldu. Konuşmalardan birkaç saniye sonra bir yetkili köprünün çöktüğünü duyurdu.

İkisinin cesedi bulundu

Maryland Emniyet Müdürü Roland L. Butler Jr. kayıp işçilerden ikisinin cesedine ulaşıldığını açıkladı. Dalgıçların yaklaşık 25 fit aşağıda kırmızı bir kamyonet bulduklarını açıklayan Butler, aracın içinde iki kurbanın sıkışmış halde bulunduğunu belirtti.

Butler bulunan kişilerin Meksikalı Alejandro Hernandez Fuentes ile Guatemalalı Dorlian Ronial Castillo Cabrera olduğunu belirtti. Hernandez ve Cabrera’nın ikisi de inşaat şirketinde çalışıyordu.

Soruşturma devam ediyor

Köprünün çökmesinin yol açacağı ekonomik ve ticari aksamalar da gündemde. Birçokları bunun ABD ekonomisine olumsuz etkileri olacağı görüşünde. Kargo gemisinin çarpmasıyla yıkılan Francis Scott Key Köprüsü uzun zamandır Washington, Baltimore, Philadelphia ve New York’u birbirine bağlayan kritik bir geçişti. Maryland Liman İdaresi’nin verilerine göre 2023 yılında 750 binden fazla aracın geçtiği köprü ABD’de araba sevkiyatı için de kritik bir güzergahtı. Köprünün çökmesi kasım ayındaki seçimler yaklaşırken ABD Başkanı Joe Biden’ın karşısındaki Cumhuriyetçilere koz da vermiş oldu.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Nancy Mace Baltimore köprüsünün çökmesinden Başkan Biden’ın altyapı tasarısını sorumlu tuttu.  Mace, Newsmax’te Biden’ın altyapı tasarısının bir sonucu olarak yol ve köprülere yeterince harcama yapılmadığını iddia etti. Temsilci Biden tarafından verilen 1.2 trilyon dolarlık altyapı bütçesinin yalnız 40 milyar dolarının köprülere ayrıldığını söyledi, “Kıyı şeridinde yaşıyorsanız, paslanan, değiştirilmesi ve yenilenmesi gereken çok sayıda köprümüz olduğunu bilirsiniz” dedi.

Francis Scott Key Köprüsü’nden “pek çok kez geçtiğini” söyleyen ABD Başkanı Joe Biden da köprünün yeniden açılması için seferber olacakları sözünü vermişti. Biden ihtiyaç duyulan federal kaynakları kullanarak limanın yeniden inşa edileceğini de söylemişti.

Dev konteyner gemisi Dali, Francis Scott Key Köprüsü olayından önce de gündeme gelmişti. Vessel Finder’a göre gemi 2016 yılında Belçika’nın Antwerp Limanı’nda başka bir çarpışma yaşamıştı. O olaya ilişkin yaralanma veya ciddi hasar bildirilmemişti. ABD'de geminin çarptığı köprü kibrit çöpü gibi kırılıp suya gömüldüABD’de geminin çarptığı köprü kibrit çöpü gibi kırılıp suya gömüldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.