Okyanus ötesi iddianame: Zindaşti Türkiye’de hapisten çıktıktan sonra Amerika’da suikast planlamış

İranlı uyuşturucu baronu Zindaşti Ak Partili Burhan Kuzu’yla ilişkileri ve Türkiye’ye soktuğu uyuşturucuyla tanınmıştı. Yargılandığı davada sırra kadem basan Zindaşti’nin gizli mesajlaşma uygulaması üzerinden ABD’de suikast planladığı ortaya çıktı.

Gündem 16 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Naci Şerif Zindaşti. İranlı ünlü bir uyuşturucu baronu ama muhtemelen İran’da olduğundan daha çok Türkiye’de tanınıyor. Baronlar arasındaki kanlı rekabetle. Talimat verip yaptırdığı, kendisine ve yakınlarına çevresine yapılan suikastlerle. Ak Parti’nin ve Beştepe’nin önde gelen ismi anayasa hukukçusu Burhan Kuzu’yla tuhaf ilişkisiyle. Ve hapisten tuhaf, “hayatın doğal akışına aykırı biçimde” tahliye olup bir anda sırra kadem basmasıyla.

Altı yıldır bir sır Zindaşti’nin böyle aniden buharlaşması. Kilit isimlerden olduğu anlaşılan Burhan Kuzu’ya da sorulamıyor, çünkü Kuzu da artık yaşamıyor.

Ama şimdi bir umut belirdi sırrın çözülmesi için; ABD Adalet Bakanlığı Zindaşti’nin ABD’de yaşayan iki İranlı’yı kiralık katil tutup öldürtmek istediğine ilişkin delillere, kayıtlara ulaştı pek bilinmeyen bir teknikle. Şifreleri çözdü ve Naci Şerif Zindaşti’nin de sanığı olup Maryland eyaletinde yargılanacağı iddianame bile hazır…

2018’den bu yana buralarda bulunamayan Zindaşti oralarda bulunup yargılanabilecek mi belirsiz…

11 Ekim 2018’de organize suç davasından yargılanan İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti aniden, anlaşılmaz biçimde tahliye edildi. Bilinen, dönemin Cumhurbaşkanlığı danışmanlarından Prof. Dr. Burhan Kuzu’nun hakime telefon ederek Zindaşti’nin tahliyesi için telkinde bulunduğu.  Sonradan tekrar tutuklama kararı çıksa da o tarihte sırra kadem bastı Zindaşti.  

Yıllarca Türkiye’den milyarlarca dolarlık uyuşturucu trafiğini yöneten Zindaşti’nin yargı çevresine etkileri ve ilişkileri suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarıyla da ivmelenerek tartışıladursun, Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı da ilgileniyordu Zindaşti ve adamlarıyla. Sonunda ABD makamları kritik adımı attı. 

Şubat 2024’te açıklama yaptı ABD Adalet Bakanlığı: Zindaşti ve adamları kiralık katil olarak tuttukları 43 yaşındaki Damion Patrick John Ryan ve 29 yaşındaki Adam Richard Pearson’la Aralık 2020’den Mart 2021’e kadar plan yapıyor, görüşüyor ve Maryland eyaletindeki iki muhalif İranlıyı öldürtmeye çalışıyordu. Bu iki cinayetin masrafları için Kanadalı Ryan’a önce 20 bin dolar göndermişti Zindaşti. Ryan’dan gelen “Biz hazırız” mesajının ardından ise cinayetlerin ana bedeli olarak 350 bin dolarda anlaşılmıştı 

Pekiyi nasıl öğrendi bütün bunları ABD Adalet Bakanlığı?

Uluslararası suç örgütlerinin gizli mesajlaşma uygulaması Sky ECC’i deşifre ederek. İddianamede Zindaşti ve suikast ekibinin bu uygulamayla haberleştiği belirtiliyor. 

Sky ECC Kanadalı bir şirketin satışa çıkardığı, özel şifreli mesajlaşma hizmetiyle donatılmış, çok pahalı özel telefonlarda kullanılan bir uygulama. Telefonla gönderilen mesajlar otuz saniye sonra otomatik olarak, kullanıcının ‘acil durum’ şifresi girmesi durumunda ise anında siliniyor bu uygulamayla.

Kameralar, mikrofonlar ve GPS devre dışı bırakıldığında telefonların takip edilmesi neredeyse imkansız bu uygulamayla ve mesajların kırılması da imkansız. Öyle ki Sky ECC polis ve adli makamlarla işbirliğini reddedip konuşmalardaki şifrelemeyi kırabilen herkese beş milyon dolar ödül teklif etti.

Ama öyle olmadı… Şubat 2021’de Belçika polisi bir uyuşturucu operasyonunda yakaladığı kişilerden ele geçirdiği telefonlardan yola çıkarak Sky ECC’in şifrelerini çözdü… Uluslararası yeraltı örgütlerine üye 100 bini aşkın kişi bu uygulamayı kullanıyordu. ABD Adalet Bakanlığı’nın başlattığı soruşturmadan anlıyoruz ki onlardan biri de Zindaşti’ydi… 

İddianame hazır ama FBI, Kanada Güvenlik İstihbarat Servisi, Kanada Kraliyet Polisi araştırmayı sürdürüyor. Muhtemelen çok ilerilere, çok diplere uzanacaklar çünkü gazeteci Timur Soykan Baronlar Savaşı adlı kitabında Sky ECC’in deşifre edilmesiyle nelerin çözüldüğünü anlatmıştı: 

Bazı mafya grupları ise Kanada merkezli Sky ECC şirketinin şifreli haberleşme programını kullanıyordu. Sky ECC’nin CEO’su, yazılım şifresini kırana milyonlarca dolar ödül vereceğini açıklayacak kadar kendine güveniyordu. Sky ECC kısa sürede 100 binden fazla aboneye ulaşmıştı. Takip edilmekten korkan ünlüler ve iş insanlarına hizmet vermeyi hedeflediklerini söyleyen şirketin asıl müşteri profilini tahmin etmek zor değildi. Özellikle Balkan mafya grupları arasında Sky ECC programı hızla yayılmıştı. Onlar da en vahşi cinayetlerinin fotoğraflarını bile bu şifreli sistemde mesaj olarak göndermekten çekinmiyordu.

Mesajlardaki kravatlı kirliler

EncroChat ile eş zamanlı olarak Sky ECC’nin de şifreleri kırılmış ve polis yüz milyonlarca mesaja ulaşmıştı. Skaljari ve Kavac çeteleri de Sky ECC’yi kullanıyordu. İki çetenin kokain ticareti, cinayetleri, para trafiği, siyaset ve devlet bağlantıları konusundaki bilgilere Sky ECC’nin şifresinin kırılmasıyla ulaşıldı. Avrupa polisinin tahmin ettiğinden çok daha büyük suç örgütleriydiler. Mesajlarındaki vahşet ise kan donduruyordu.

Sky ECC mesajları incelendiğinde Karadağ’da ekonomik suçlarla mücadele daire başkanının Skaljari Klanı ile işbirliği içinde olduğu anlaşıldı. Önemli bürokrat bu şifreli haberleşme sistemini kullanıyordu. Karadağ’daki bazı polisler ise doğrudan Kavac Çetesi’nin adamıydı ve sürekli bilgi veriyor, cinayetlere yardım ediyorlardı. Ayrıca aralarında yüksek yargıçların da olduğu yargı mensuplarının çetelerle bağlantısı deşifre olmuştu. Mesajlardan cezaevinde bulunan Kotor Çetesi’nin kurucusu Darko Sariç’in telefon kullandığı anlaşılıyordu. Sky ECC’den gönderdiği mesajlarda kokain sevkiyatına dair talimatlar vardı. Ayrıca yıllarca birlikte hareket ettiği bir adamının öldürülmesi emrini vermişti.

Hiç bilinmeyen cinayetler mesajlardaydı

Skaljari Çetesi’nin lideri Jovan Vukotiç’in cinayet ve uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili talimatları da milyonlarca mesajın arasındaydı. Mesajlarında Kavac Klanı liderleri Slobodan Kascelan ve Radoje Zvicer’i öldürmek için yaptığı hamleler yazılıydı.
Sky ECC’nin şifresinin kırılması sayesinde Kavaclar ve Skaljarilerin savaşında karanlıkta kalmış çok sayıda cinayetin bilgisine ulaşıldı. Yukarıda anlattığımız cesetlerin bile yok edildiği olaylar bu sayede aydınlatıldı…

Karadağ uyuşturucu çeteleri böyle çözülmüş; Sky ECC şifrelerinin kırılması sayesinde.  Naci Şerif Zindaşti’nin şifresi kırılan telefon görüşmelerinde de kim bilir neler var, neler çıkacak ortaya yargılama başladığında.

Düşünsenize burada hapisten kaçırdılar ve dünyanın her yanında kim bilir kaç suç işledi bu suç makinesi…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.