ABD Bağdat’ı vurdu, Kataib Hizbullah’ın üst düzey komutanı öldürüldü

ABD gece geç saatlerde Bağdat'ta bir aracı hedef aldı. Saldırıda İran destekli gruplardan Kataib Hizbullah'ın üç üyesinin öldüğü, bunlardan birinin üst düzey bir komutan olduğu bildirildi.

Dünya 8 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Saldırıda hedef alınan araç. Fotoğraf: Reuters

Irak’ın başkenti Bağdat bir kez daha patlama sesleriyle sarsıldı. ABD’ye ait insansız hava araçlarının Bağdat’ta bir araca düzenlediği saldırıda aralarında üst düzey bir komutanın da olduğu üç Kataib Hizbullah savaşçısı öldürüldü. Kataib Hizbullah ABD’nin Irak ve Suriye’deki askeri üslerine saldırı düzenleyen Irak İslami Direniş hareketinin içindeki en güçlü milis örgütlerinden biri. ABD Ürdün’de üç Amerikan askerinin öldürüldüğü saldırıyı da yine bu grubun düzenlediğini düşünüyor.

Saldırı dün gece geç saatlerde Bağdat’ın doğusundaki Mashtal mahallesinin ana caddesinde meydana geldi. Protestocular ABD elçiliğini basma çağrılarıyla bir araya gelirken Bağdat’ın siyasi ve diplomatik yerleşkesi Yeşil Bölge sıkı koruma altına alındı.

ABD Merkez Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada öldürülen komutanın “Amerikan askerlerine saldırılara karşılık olarak hedef alındığını” bildirdi. Söz konusu üst düzey komutanın bölgedeki Amerikan güçlerine düzenlenen saldırıları planlamaktan sorumlu Kataib Hizbullah komutanı” olduğu belirtildi. CENTCOM sivillere zarar verilmediğini söyleyerek eylemini savundu.

Açıklamanın devamında “ABD halkımızı korumak için gerekli adımları atmaya devam edecektir. Kuvvetlerimizin güvenliğini tehdit eden herkesi sorumlu tutmaktan kaçınmayacağız” dendi.

Irak’taki İran destekli gruplardan iki kişi öldürülen üç kişiden birinin Kataib Hizbullah’ın Suriye’deki operasyonlarından sorumlu Vissam Muhammed “Ebu Bekir” el Saadi olduğunu söyledi.

Irak’ın düzenli ordusuna entegre olan İran yanlısı paramiliter Haşdi Şabi de el Saadi’nin ölümünü teyit etti.

Komutanın ölümüne tepki gösteren İran yanlısı El Nuceba hareketi “bu suçların cezasız kalmayacağını” söyleyerek misilleme sözü verdi. Hareket Irak hükümetinden “net tutum” gelmezse Amerika’nın “egemenlik ihlalleri”nin sona ermeyeceğini de sözlerine ekledi. Hamas da Irak’ın egemenliğinin ve güvenliğinin ihlal edilmesini kınadı.

Irak saldırının ardından ABD’yi uyardı. Ortak operasyon Komutanlığı Sözcüsü Tahsin El Kafacı saldırının Irak ile ABD arasındaki “tüm anlayış noktalarını baltaladığını” belirtti.

Amerikan askerlerinin bölgeden gitmelerini istiyorlar

Bu arada Irak İslami Direniş hareketi pazartesi günü bir kez daha Suriye’nin doğusunda bir ABD üssünü dron saldırılarıyla hedef almıştı. Saldırılarda YPG bağlantılı Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) altı askeri öldü. Grup şimdiye kadar ABD üslerine 165’ten fazla saldırı düzenledi.

Irak İslami Direniş hareketi ABD’nin Suriye ve Irak’taki askeri varlığına karşı çıkan İran yanlısı savaşçıların oluşturduğu grupların oluşturduğu bir ittifak. Bu hareketin içindeki en etkili grup Kataib Hizbullah. ABD iki hafta önce pazar günü Ürdün’de ABD’ye ait ileri karakola düzenlenen ve üç Amerikan askerinin ölümüne neden olan saldırıdan da bu grubu sorumlu tutmuştu. Kataib Hizbullah Irak hükümetinin çağrılarının ardından “hükümeti utandırmamak için saldırılarına geçici olarak ara vereceğini” söylemişti. Ancak grup bu duraksamanın “geçici” olduğunu belirtmişti, dolayısıyla bu saldırıya verilecek karşılık merak konusu.

El Ömer Irak ve Suriye’nin büyük bir kısmında hakimiyet kuran IŞİD ile savaşmak üzere ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye’de kurduğu en büyük askeri üs oldu. Doğal Kararlılık Harekâtı adı altında bölgeye getirilen Amerikan askerlerinin 2500’ü Irak’ta, 900’ü ise Suriye’de konuşlanmış durumda.

ABD Ortadoğu'da 85 hedefi vurdu, Bağdat, Şam ve Tahran sert çıktı: IŞİD-ABD ittifakıABD Ortadoğu’da 85 hedefi vurdu, Bağdat, Şam ve Tahran sert çıktı: IŞİD-ABD ittifakı

Diplomasinin böylesi: 'Bağdat hatırına' silahlara araDiplomasinin böylesi: ‘Bağdat hatırına’ silahlara ara

İran destekli grupların yeni hedefi Deyrizor: ABD üssüne saldırıda 6 SDG üyesi öldüİran destekli grupların yeni hedefi Deyrizor: ABD üssüne saldırıda 6 SDG üyesi öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.