ABD’nin Demokrasi Zirvesi’ne Türkiye yine çağırılmadı

Geçen yıl ilki düzenlenen Demokrasi Zirvesi, bu yıl yine Türkiye olmadan yapılacak. Bosna Hersek, Liechtenstein, Fildişi Sahili, Gambiya, Moritanya, Mozambik, Tanzanya ve Honduras'ın eklendiği 120 ülkelik listeye Türkiye giremedi.

Dünya 24 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Dijital zirvede ABD Başkanı Joe Biden'ın katılacağı oturumlar da olacak.

ABD, ilkini 2021’in aralık ayında düzenlediği Demokrasi Zirvesi’ni bu yıl da 29-30 Mart’ta gerçekleştirecek. Güney Kore, Kosta Rika, Hollanda ve Zambiya liderlerinin ortak ev sahipliğinde yapılacak zirveye ilk yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye davet edilmedi.

Voice of America’dan Dilge Timoçin’in haberine göre Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Demokrasi ve İnsan Hakları Direktörü Robert Berchinski, Timoçin’in sorusuna, “Türkiye, ABD’nin önemli bir NATO müttefiki ve son derece önemli bir ortağı olmaya devam etmektedir ABD hükümeti, ülkedeki demokrasi ve insan haklarının durumuna ilişkin değerlendirmelerimiz konusunda oldukça net olmuştur. Ancak Türkiye’nin ikinci zirveye davet edilmediğini sizin için teyit edebilirim” cevabını verdi.

Türkiye, Finlandiya’nın NATO üyeliğini onayladı: İsveç’ten netice görmemiz gerekiyor

ABD’nin demokratik kurumların güçlendirilmesi, insan haklarının korunması ile yurt içi ve dışında yolsuzlukla mücadelenin hızlandırılması ihtiyacına odaklanmak amacıyla başlatılan buluşmalara bu yıl 120 ülkeden üst düzey ve hükümet yetkilileriyle aktivistler bir araya gelecek. Bu yıl, geçen yıla ek olarak 8 ülke daha katılıyor: Bosna Hersek, Liechtenstein, Fildişi Sahili, Gambiya, Moritanya, Mozambik, Tanzanya ve Honduras. Zirveye, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in de katılması bekleniyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.