Zelenski 60 milyar dolara çok sevindi: Dünya Amerikan liderliğini arıyor

Ukrayna lideri Zelenski Kiev'e 60 milyar dolardan fazla askeri yardımı da içeren yeni destek paketini onaylayan ABD Senatosu'na teşekkür etti. Zelenski "Amerikan yardımı Ukrayna'da adil barışı daha da yakınlaştırıyor" dedi.

Dünya 14 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna lideri Volodimir Zelenski. / Fotoğraf: AA

ABD Senatosu Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki tartışmaların gölgesinde uzun süredir Kongre’de tıkanıp kalan Ukrayna yardımına onayı verdi. Top artık Temsilciler Meclisi’nde. Meksika sınırında güvenliğin tesisi ve İsrail’e yardımı da içeren 95.3 milyar dolarlık destek paketine en çok sevinenlerden biri Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski oldu. Zira Ukrayna’nın bu paketten payına düşen savunma yardımı 60 milyar doların üzerinde.

Sosyal medya platformu X’teki hesabından ABD Senatosu’na, özellikle de Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ve Cumhuriyetçi Parti’nin Senato lideri Mitch McConnell’a teşekkür eden Zelenski paylaşımında şöyle dedi:

“Özgürlük, demokrasi ve hepimizin gözettiği değerler için verdiğimiz mücadelede Ukrayna’ya sürekli yardımda bulunan her ABD senatörüne minnettarım.

Bizler için Ukrayna’da ABD yardımının devam etmesi insan yaşamının Rus teröründen kurtarılmasına yardımcı oluyor. Bu şehirlerimizde yaşamın devam edeceği ve savaşı alt edeceği anlamına geliyor.

Amerikan yardımı Ukrayna’da adil barışı daha da yakınlaştırıyor ve küresel istikrarı yeniden sağlıyor. Bu da tüm Amerikalılar ve özgür dünyanın tamamı için artan güvenlik ve refahla sonuçlanıyor.”

‘ABD güven ve motivasyona katkı sağlıyor’

Daha sonra paylaştığı bir videoyla kamera karşısına geçen Ukrayna lideri dünyanın Amerikan liderliğine ihtiyaç duyduğunu savunarak şöyle dedi:

“Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’nun ülkemize ve savaşçılarımıza desteği sürdürme kararı sadece bizim değil, başta Avrupa olmak üzere birçok ülke tarafından da bekleniyordu. Dünya; istikrarı sağlaması, hayatların korunmasına yardımcı olması ve özgürlüğü muhafaza etmesi için Amerikan liderliğini arıyor. Bu gerçekten güven ve motivasyona katkıda bulunuyor.”

Aylar süren kavga ve ABD Senatosu’nun onayı

ABD Senatosu Cumhuriyetçi Parti içinde yurtdışındaki faaliyetler ve Meksika sınır güvenliği hakkında aylar süren tartışmaların ardından Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a yardımları da barındıran 95.3 milyar dolarlık destek paketini onayladı.

Cumhuriyetçilerin tasarıya karşı temel argümanı yurtdışına yapılacak yardımlar yerine ülkenin kendi sınır güvenliğini kontrol altına alması gerekliliğiydi. Oylama öncesinde de bir grup Cumhuriyetçi senatör Ukrayna’ya 60 milyar dolarlık yardım yapılmasına karşı çıktı ve ABD’nin yurt dışına fon aktarmak yerine yerine kendi ulusal sorunlarıyla ilgilenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Oylamada, 70 senatör “evet,” 29 senatör “hayır” oyu kullanırken tasarıya neredeyse bütün Demokrat senatörler ve 22 Cumhuriyetçi senatör “evet” demiş oldu.

Destek paketi Kiev’e Rusya’ya karşı mücadelesi için 60 milyar dolar, İsrail’e güvenlik yardımı olarak 14 milyar dolar, Asya-Pasifik bölgesindeki Tayvan ve diğer ABD müttefiklerine destek için ise 8 milyar dolar yardımı öngörüyor.

Tasarının yasalaşması için artık iki aşama kaldı. İlki ABD Kongresi’nin diğer ayağı Temsilciler Meclisi’nde yapılacak kritik oylama. Sonra da Başkan Biden’ın atacağı ıslak imza.

ABD Senatosu onayladı: Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a 95,3 milyar dolar yardımABD Senatosu onayladı: Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a 95,3 milyar dolar yardım

Kremlin'den Ukrayna'nın Rusya doğumlu yeni Genelkurmay Başkanı'na: HainKremlin’den Ukrayna’nın Rusya doğumlu yeni Genelkurmay Başkanı’na: Hain

İngiltere Başbakanı Sunak: Putin'in Ukrayna Savaşı için Batı'yı suçlaması gülünçİngiltere Başbakanı Sunak: Putin’in Ukrayna Savaşı için Batı’yı suçlaması gülünç

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.