Pentagon Sözcüsü: ABD Savunma Bakanı ‘gizlilik gereği’ yoğun bakıma alındı

Beyaz Saray'a haber verilmeden hastaneye kaldırılan ABD Savunma Bakanı Austin'in sağlık durumuna ve Washington'daki bürokratik krize ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı.

Dünya 9 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin. / Fotoğraf: AA

ABD’nin 70 yaşındaki Savunma Bakanı Lloyd Austin’in 22 Aralık’ta geçirdiği bir ameliyattan sonra hastaneye kaldırılması ve bundan en yetkili kişilerin dahi haberdar edilmemesi ABD’de bürokratik krize neden olmuştu. Pentagon nihayet pazar günü Austin’in hastanede yatmaya devam etmesiyle ilgili yeni ayrıntıları paylaşarak Austin’in 22 Aralık’ta tıbbi bir işlem geçirip bir gün sonra evine gittiğini ve şiddetli ağrılar yeniden başlayınca 1 Ocak’ta yoğun bakıma alındığını açıklamıştı.

Kongre’deki her iki partinin üyeleri Austin’in hastanede kalış süresinin gizliliği ve Başkan Joe Biden ile diğer üst düzey liderlerin günlerce bu konuda bilgilendirilmemesi konusunda ciddi endişelerini dile getirirken duruma ilişkin son bilgiler de geldi.

Açıklama ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Hava Kuvvetleri Binbaşı General Pat Ryder’dan geldi. Ryder CNN’e Bakan Austin’in 1 Ocak’ta hastaneye kaldırılması ve bu durumdan uzun süre Biden dahil üst düzey yetkililerin haberdar edilmemesi konusunda yeni detaylar paylaştı.

Bakan Austin’in 22 Aralık’ta geçirdiği operasyonun ardından hastaneye yatırıldığını ve ertesi gün eve döndüğünü belirten Ryder, ağrılarının artması sonucunda Austin’in 1 Ocak’ta ambulansla başkent Washington yakınlarındaki Walter Reed Askeri Hastanesi’ne kaldırıldığını anlattı.

Görevi devralan Bakan Yardımcısı bile bilmiyormuş

Ryan Austin’in tıbbi ihtiyaçları nedeniyle hastanenin yoğun bakım ünitesine yerleştirildiğini, daha sonra mahremiyet nedeniyle burada kalmaya devam ettiğini söyledi.

Savunma Bakan Yardımcısı Hicks’in 2 Ocak’ta bakanlık görevini geçici olarak devraldığını belirten Ryder bu sırada Porto Riko’ya resmi ziyaret yapan Hicks’in Austin’in durumundan haberdar olmadığını belirtti. Sözcünün aktardığına göre Hicks olaydan ancak 4 Ocak Perşembe günü haberdar olmuş.

Aktarılana göre Hicks de haberdar edilir edilmez Kongre’ye yapacağı açıklamaları hazırlamaya başlamış ve Washington’a dönme planları yapmış. Zira izinli olarak Porto Riko’da bulunan Bakan Yardımcısı 2 Ocak Salı günü vekalet düzeyinde görevlendirilmişti. Fakat Hicks Austin’in Cuma günü görevinde tam kontrolü yeniden ele alacağı bilgisini aldıktan sonra ABD’ye geri dönmemeye karar vermiş.

Öte yandan Pentagon Hicks’e Salı günü Austin’in bazı görevlerini üstlendiğine dair bir açıklama yapmamıştı. Ancak ABD bürokrasisinde geçici yetki devirleri olağandışı değil ve genellikle ayrıntılı açıklama olmadan yapılıyor.

Pentagon’un Austin’in hastaneye kaldırıldığını Başkan Joe Biden, Ulusal Güvenlik Konseyi ve üst düzey Pentagon liderlerine bile günlerce açıklamaması hastalığın ciddiyeti ve ne zaman taburcu edilebileceği konusunda çarpıcı bir şeffaflık eksikliğini yansıtıyor. ABD’nin sayısız ulusal güvenlik kriziyle boğuştuğu bir dönemde böylesi bir gizlilik, Başkan ve diğer üst düzey yetkililer için “normal uygulamalara ters” görünüyor.

Sağlık durumuna ilişkin Pentagon’dan ek açıklama

Pentagon’dan Austin’in sağlık durumuna ilişkin yapılan ek açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

“Savunma Bakanı Lloyd J. Austin, Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’nde yatmaya devam etmektedir ancak durumu iyi ve morali yerindedir. Cuma akşamı görevine yeniden başladığından bu yana Bakan operasyonel güncellemeleri almış ve ekibine gerekli yönlendirmeleri yapmıştır. Gerekli güvenli iletişim olanaklarına tam erişimi vardır ve Savunma Bakanlığı’nın dünya çapındaki günlük operasyonlarını izlemeye devam etmektedir. Bakan dün Başkan Biden ile görüşmüştür.

Ayrıca Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks, Genelkurmay Başkanı Orgeneral CQ Brown, Jr. ve üst düzey personeli ile de temas halinde olmuştur. Şu anda taburcu olması için belirli bir tarih olmamakla birlikte bakanın durumuyla ilgili güncellemeler elimize ulaştıkça paylaşmaya devam edeceğiz.”

Austin’in savunması: Daha iyisini yapabilirdim

Hastanede olduğunun ortaya çıkmasından ardından açıklama yapan Austin yatış sürecinde iletişim eksikliği yaşandığını kabul ederek “Kamuoyunun uygun şekilde bilgilendirilmesini sağlayarak daha iyi bir iş çıkarabileceğimin farkındayım. Daha iyisini yapacağıma söz veriyorum” demişti.

Austin “Şunu söylemek isterim ki bu benim tıbbi prosedürümdü ve açıklama konusundaki kararlarımın tüm sorumluluğunu üstleniyorum. İyileştiğim için çok mutluyum ve Pentagon’a dönmeyi dört gözle bekliyorum” diye eklemişti.

ABD'yi karıştıran olay: Savunma Bakanı sessiz sedasız hastaneye kaldırılmışABD’yi karıştıran olay: Savunma Bakanı sessiz sedasız hastaneye kaldırılmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.