Japon politikacılar çağrıda bulunmuştu: Biden, Hiroşima’daki G7’de atom bombası için özür dilemeyecek

ABD Başkanı Joe Biden, G7 Zirvesi'na katılacağı Japonya'nın Hiroşima kentinde, 78 yıl önce ABD'nin kullandığı atom bombası için özür dilemeyecek. Biden, tarihe ve Japonya Başbakanı Kişida'ya saygısından dolayı anma törenine katılacakmış.

Dünya 19 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

ABD Başkanı Joe Biden’ın G7 Liderler Zirvesi için gittiği Japonya’nın Hiroşima şehrinde, ülkesinin 78 yıl önce kullandığı atom bombasına dair özür dilemeyeceği açıklandı.

Independent gazetesinin haberine göre, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden’ın katılacağı etkinlikte böyle bir jest için uygun bir ortamının olmayacağını vurgulayarak “Başkan, Hiroşima Barış Anıtı Parkı’nda bir açıklama yapmayacak. Diğer G7 liderleriyle birlikte çelenk koyma ve diğer birkaç etkinliğe katılacak” dedi.

Jake Sullivan ayrıca Biden’ın söz konusu etkinliğe hem tarihe hem de Hiroşima’nın Birinci Bölgesi’nden Japonya Temsilciler Meclisi (Şuugiin) üyesi olan Japonya Başbakanı Kişida Fumio’ya duyduğu saygıdan dolayı katılacağını belirtti.

Obama da özür dilememişti

ABD’nin 6 Ağustos 1945’te atom bombasıyla hedef aldığı Japonya’nın Hiroşima şehri, 2023 G7 Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanırken bu organizasyonda ABD Başkanı Biden’ın da katılacağı törende G7 liderleri, Hiroşima Barış Anıtı Müzesi’ni ziyaret ederek çelenk koyacak ve ağaç dikecekler.

Bazı Japon politikacılar, ABD’nin İkinci. Dünya Savaşı’nın sonlarına yaklaşılırken Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine atom bombası atmasından dolayı resmi bir özür dilenmesi çağrısında bulunmuştu.

Kente gerçekleştirdiği ziyaretle Biden, “1945’teki atom bombası saldırısı sonrası Hiroşima’ya gelen görevdeki ikinci ABD Başkanı” oldu. Barack Obama, 2016’da Hiroşima’yı ziyaret etmişti. 2016’da anıt alanını ilk ziyaret eden dönemin ABD Başkanı Barack Obama da bu ziyaretinde nükleer silah kullanımı için özür dilememişti.

Biden, Kişida ile görüştü

Japonya’ya gelen ABD Başkanı Joe Biden, ev sahibi Japonya Başbakanı Kişida Fumio’yla görüştü ve iki lider, iki ülke arasındaki ve bölgesel ilişkileri ele aldı. Biden, görüşmede, Kişida’nın ocak ayındaki Washington ziyaretinde kendisine söylediği “dünyanın son dönemde en karmaşık güvenlik ortamıyla yüz yüze olduğu” ifadesini aktararak, sözlerinin haklılığını hissettiğini belirtti.

ABD Başkanı Biden, “Ülkelerimiz bir arada olduğunda biz daha güçlüyüz ve inanıyorum ki, bunu yaptığımızda tüm dünya daha güvenli olacak” dedi. Biden’ın beraberinde seyahat eden ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, zirvenin gündeminde, Çin’e yönelik politikaların koordine edilmesinin yer alacağını aktardı. Sullivan, “Çin’in politikaları ve uygulamalarıyla ilgili müşterek endişeler ve sorunlar gündeme gelecek. Zirveden çıkarken, yaklaşımımızın temel ilkeleri etrafında uyum ve yakınlaşma göreceğinizi düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Biden'ın Asya turuna borç limiti kıskacı: Quad zirvesi iptal edildiBiden’ın Asya turuna borç limiti kıskacı: Quad zirvesi iptal edildi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.