İngiltere Başbakanı Sunak: Putin’in Ukrayna Savaşı için Batı’yı suçlaması gülünç

İngiltere Başbakanı Sunak, Rusya lideri Putin'in Ukrayna'daki savaşın suçlusunun Batı ve NATO olduğu yönündeki ifadelerini "açıkça gülünç" olarak nitelendirdi.

Dünya 10 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak / Fotoğraf: AA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Puıtin’in Eski Fox News sunucusu Tucker Carlson’a verdiği röportaj büyük yankı uyandırdı. Carlson’a verdiği demeçte Putin, Kiev ve müttefiklerinin “kışkırtılmamış bir saldırı eylemi” olarak nitelendirdiği Ukrayna Savaşı’nın, ülkede Rusça konuşanları korumak ve Ukrayna’nın NATO’ya katılarak Rusya’ya tehdit oluşturmasını önlemek için gerekli olduğu iddiasını tekrarladı.

Putin’e yanıt ise İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’tan geldi. Sunak yaptığı kısa açıklamada Putin’in Ukrayna’daki savaş için Batı’yı ve NATO’yu suçlamasının “açıkça gülünç” olduğunu söyledi ve ekledi:

“Rusya Ukrayna’ya karşı yasadışı ve kışkırtılmamış bir işgal gerçekleştirdi. İngiltere’nin başından beri Ukrayna’nın yanında güçlü bir şekilde durmasından gurur duyuyorum.”

“Bu yılın başlarında oradaydım, (2024’te) Ukrayna’yı ziyaret eden ilk yabancı liderdim. Bu benim Ukrayna’ya önemli bir askeri destek ve aynı zamanda Kiev’le daha geniş bir güvenlik ilişkisi gerekliliğini ilan ettiğim yılın ilk ziyaretiydi” diyen Sunak şöyle devam etti:

“Bu tür davranışların (Rusya’nın saldırıları) kontrolsüz kalmasına izin veremeyiz. Bu hepimizin güvenliğini etkiler. Bunun herkesin enerji faturaları üzerindeki etkisini zaten gördük. İşte bu nedenle Ukrayna’ya Rus işgalini püskürtmesi için gereken süre boyunca ihtiyaç duyduğu desteği vermek üzere sadece ABD ile değil, dünyanın dört bir yanındaki müttefiklerimizle yakın işbirliği içinde çalışıyoruz.”

Putin’in savaşın başından bu yana Batı medyasına ilk demeci

Carlson’la yaptığı ses getiren röportajda Putin, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın savaşı sona erdirmeyi amaçlayan bir anlaşmanın engellenmesine yardımcı olduğu iddiasını tekrarladı. Johnson daha önce bu iddiayı “tamamen saçmalık ve Rus propagandası” olarak nitelendirirken, Ukraynalı üst düzey isimler de daha önce bu iddiayı reddetmişlerdi.

Putin ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Kremlin ile görüşmeyi reddetmesine işaret ederek, Ukrayna’ya silah tedarikini durdurmanın ve ABD’nin “uydusu” olarak nitelendirdiği Kiev’i müzakerelere oturmaya ikna etmenin Washington’a bağlı olduğunu savundu.

Putin “Biz hiçbir zaman müzakereleri reddetmedik. Mevcut Ukrayna yönetimine durmasını ve müzakere masasına gelmesini söylemelisiniz” dedi.

Rus lider, Batı’nın Ukrayna’da Rusya’yı “stratejik bir yenilgiye” uğratmayı asla başaramayacağını söylemiş ve Rusya’nın Polonya ya da diğer NATO ülkelerine saldırma planları yaptığı iddialarını reddetti.

Bu, Putin’in iki yıl önce Ukrayna’da başlattığı savaştan bu yana Batı medyasına verdiği ilk röportajdı.

Tucker Carlson'dan unutulmayacak söyleşi: Putin ılımlı ve diyaloğa hazır bir portre çizdiTucker Carlson’dan unutulmayacak söyleşi: Putin ılımlı ve diyaloğa hazır bir portre çizdi

Rusya seçimleri: Putin bir rakibini daha harcadıRusya seçimleri: Putin bir rakibini daha harcadı

Putin Ankara'ya gelmiyor, erteleme gerekçesi ise kafa karıştırdıPutin Ankara’ya gelmiyor, erteleme gerekçesi ise kafa karıştırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.