Zelenski’yi Trump endişesi sardı: Savaşı durdurma açıklaması tehlikeli

Rusya ve Ukrayna savaşı ikinci yılına yaklaşırken Trump'ın savaşı 24 saat içinde bitirebileceği iddiası, Ukrayna lideri Zelenski'yi endişelendirdi. Zelenski, "korkunç" dedi.

Dünya 20 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), tarihinin en çetin seçimlerinden birine hazırlanıyor desek, abartmış olmayız. ABD tarihinin ilk sabıka fotoğrafı olan eski Başkanı Donald Trump’ın oval ofise olası geri dönüşü, birçok ülkede olduğu gibi Ukrayna’da da endişe yaratıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Trump’ın seçimleri kazanmasından endişeli. Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilişkileri düşünüldüğünde bu endişe pek de yersiz değil. Ancak endişesini dile getirme şekli ise bir hayli “garip”. Çünkü Ukrayna lideri, Trump’ın “savaşı durdurma” iddiasının tehlikeli olduğunu düşünüyor. İşin esprisi bir yana Zelenski, Rusya ile devam eden savaşın 24 saat içinde bitebileceği iddiasının Moskova’ya bir takım imtiyazlar vererek gerçekleşmesinden korkuyor.

İngiltere’nin TV kanalı Channel 4 News’e bir röportaj veren Zelenski, kaygılarını da burada dile getirdi. Donald Trump’ın seçimlerden zaferle çıkması halinde Ukrayna’daki savaşı 24 saat içinde bitireceği iddiasını yorumlayan Ukrayna lideri, “Eski Başkan eğer seçimleri kazanırsa, sözkonusu kararları kendi başına verecek. Taraflar olmadan. Taraflar olmadan derken Rusya’yı kastetmiyorum. Biz olmadan” dedi.

Zelenski, Trump’ın bu sözleri kamuoyu önünde söylemesinin çok daha endişe verici olduğunu da ifade etti. Hatta şöyle bir kıyas dahi yaptı: “Bunu herkesin önünde söylediyse bu, biraz korkutucu. Çok fazla kurban gördüm ama asıl bu beni gerçekten biraz strese sokuyor.”

Zelenski’ye göre Trump, savaşı sona erdirme fikrini hayata geçirmek için -Ukrayna’nın çıkarlarını gözetmeden- elinden gelen her şeyi yapacak.

Ukrayna lideri, Trump’ı Ukrayna’ya davet edeceğini, ancak bunun ancak eski başkanın savaşı durdurma sözünü yerine getirmesi durumunda yapacağını söyledi. Şöyle konuştu: “Donald Trump, sizi Ukrayna’ya, Kiev’e davet ediyorum. Eğer savaşı 24 saat içinde durdurabilirseniz gelmeniz yeterli olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

Trump ne demişti?

Ukraynalı liderin bu sözleri, Cumhuriyetçilerin öne çıkan adayı Trump’ın, neredeyse iki yıldır devam eden savaşı sona erdirmek için iyi bir konumda olduğunu iddia etmesini takip etti. Eylül ayında Trump, yeniden başkan seçilmesi halinde savaşı 24 saat içinde durduracağını açıklamış ancak planının ana hatlarını açıklamayı reddetmişti. Şöyle demişti: “Eğer planımı tam olarak söylersem tüm kozumu kaybederim. Demek istediğim, tam olarak ne yapacağını söyleyemezsin. Ama Putin’e de Zelenski’ye de birtakım şeyler söyleyeceğim.”

Zelenski en büyük müttefiki ABD’nin şu anki yönetimi nedeniyle bazı hayal kırıklıkları yaşıyor. Cumhuriyetçilerin, iç güvenlik konularına harcanmasını talep ettikleri paraların Ukrayna yardımlarına gitmesini önlemek adına uyguladıkları engel, Kiev’in elini kolunu bağlamış durumda. Ukrayna, ihtiyacı olan yardımlar için ABD’den haber beklerken mühimmatı da bitmek üzere. Bazı yorumcular, ABD’nin yardımları sağlayamaması durumunda Rusya’nın savaşı haftalar içinde kazanabileceğini ifade ediyor.

Zelenski Rusya’nın dondurulan varlıklarını istiyorZelenski Rusya’nın dondurulan varlıklarını istiyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.