Kremlin’den Ukrayna’nın Rusya doğumlu yeni Genelkurmay Başkanı’na: Hain

Ukrayna savaşın ortasında Genelkurmay Başkanı değiştirirken, Rusya cephesinden ülkenin yeni Genelkurmay Başkanı Sırski'ye "hain" suçlaması geldi.

Dünya 10 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Ukrayna'nın yeni Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırski / Fotoğraf: Dnipropetrovsk Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Serhiy Lysak / Telegram

Ukrayna cephesi Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin ordunun tepesinde yaptığı değişimle çalkalanıyor. Rusya ile olan savaşta ikinci yıl dolmak üzereyken Zelenski, Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni’yi görevden alarak yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Aleksandr Sırski’yi atadı.

Üst düzey Rus güvenlik yetkilisi Dmitri Medvedev yeni ordu liderine ilişkin konuştu. Yaptığı açıklamada Medvedev, Ukrayna’nın Rusya doğumlu yeni ordu komutanının bir hain olduğunu söylerken, Kremlin bu atamanın Rusya’nın Ukrayna’daki özel askeri operasyonu olarak adlandırdığı operasyonun sonucunu değiştirmeyeceğini belirtti.

Rus yetkililer, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin ülkesinin popüler ordu komutanını kara kuvvetleri komutanıyla değiştirmesinin ardından, Rus güçlerinin iki yıldır devam eden savaşta üstünlüğü ele geçirdiği bir dönemde “büyük bir kumar oynandığı” yorumunda bulundu.

Sırski Temmuz 1965’te o zamanlar Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) bir parçası olan Rusya’nın Vladimir bölgesinde doğdu. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ndeki yaşıtı pek çok kişi gibi o da Moskova’da Yüksek Askeri Komuta Okulu’nda, o zamandan beri Rus komutanlar olan akranları arasında eğitim gördü. Beş yıl boyunca Sovyet Topçu Birliği’nde görev yapan Sırski 1980’lerden bu yana Ukrayna’da yaşıyor.

‘Yeminini bozan ve Nazilere hizmet eden adam…’

Şu anda Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan eski Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Sovyet sonrası Rusya ordusunda görev yapmayan Sırski’yi subaylık yeminini çiğnemekle suçladı.

Medvedev resmi Telegram kanalından yaptığı paylaşımda “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin yeni başkomutanı Sırski’nin biyografisine bakınca insan nefret ve iğrenme duygusu hissediyor” diye yazdı ve şöyle devam etti:

“Sovyet Rus subayı iken Bandera haini olan, yeminini bozarak Nazilere hizmet eden ve sevdiklerini yok eden bir adamdan iğreniyorum. Toprak ayaklarının altında yansın!”

Burada Bandera, Kızıl Ordu’ya karşı savaşmak için Nazi Almanyası ile işbirliği yapan İkinci Dünya Savaşı dönemi Ukraynalı milliyetçisi Stepan Bandera’ya bir gönderme. Bazı Ukraynalılar tarafından bir “özgürlük savaşçısı” olarak görülen Bandera, pek çok kişi tarafından da bir “hain” olarak görülüyor.

Peskov: Gidişatı değiştirmeyecek

Kremlin ayrıca Ukrayna’nın askeri liderliğinin tepesindeki bir değişikliğin çatışmanın sonucunu değiştireceğine inanmadığını söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov gazetecilerle yaptığı görüşmede Moskova’nın Ukrayna’daki harekatı için tercih ettiği “özel askeri operasyon” terimini kullanarak “Bunların özel askeri harekatın gidişatını değiştirebilecek faktörler olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

Ukrayna’nın yeni Genelkurmay Başkanı Sırski kimdir?

Yeni Genelkurmay Başkanı Sırski, 2019’dan bu yana Ukrayna’nın kara kuvvetleri komutanlığını yapıyor. 58 yaşındaki Sırski’nin her gün gençliğindeki gibi idman yaptığı belirtiliyor. 2014’te Donetsk bölgesinin doğusundaki çatışmalara aktif bir şekilde katılan Sırski’nin yeni görevini açıklayan Zelenski, 58 yaşındaki komutanın “en deneyimli Ukraynalı komutan” olduğunu söyledi. Ukraynalı lider ayrıca yeni ordu komutanının 2022’de Harkov’un kuzeydoğusunda sadece birkaç gün içinde 1600 kilometre kareden fazla alanın Rusların elinden alınmasında oynadığı rol için de övdü.

Savaşın doğu cephesinde görev alan üst düzey komutanlardan Mıyahlo Koval, geçen yıl verdiği bir röportajda Sırski için “Ukrayna böyle bir generale sahip olduğu için çok şanslı” demişti. Koval’a göre Sırski, Harkov operasyonu sırasında “düşmanın zayıf noktasını” bulmuş, Rusların birbirleriyle iletişim kurmasının önüne geçerek askerlerin paniğe kapılıp kaçışmasına ve zırhlı araçlarının çoğunu geride bırakmalarına neden olduğunu sözlerine eklemişti.

Ne var ki Ukraynalı general son zamanlarda Bahmut çevresindeki operasyonları yönetiyor ve bu son zamanlardan kasıt Rusların Bahmut’u ele geçirebildiği zamanı da kapsıyor. WSJ’nin haberine göre doğuda savaşan bazı askerler Sırski’nin taktiklerini eleştiriyor ve göstermelik stratejik kazanımlar için kendi adamlarını feda etmeye hazır olduğunu söylüyor.

Ukrayna cephesinde deprem: Zelenski 'Demir Generali'ni görevden aldıUkrayna cephesinde deprem: Zelenski ‘Demir Generali’ni görevden aldı

Rusya seçimleri: Putin bir rakibini daha harcadıRusya seçimleri: Putin bir rakibini daha harcadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.