Ukrayna’dan Rusya’ya 18 saatin rövanşı: Belgorod’da dumanlar yükseldi

Ukrayna'da 39 kişinin ölümüyle sonuçlanan 18 saatlik Rus saldırının rövanşı için Kiev atağa geçti. Ukrayna ile sınır kenti olan Belgorod'da ölü ve yaralı sayısı tırmanıyor.

Dünya 31 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Rusya’nın son zamanlarda Ukrayna’ya yönelik düzenlediği ve 18 saat boyunca devam eden saldırıların ardından Kiev yönetimi de “intikam” için atağa geçti. Uzun zamandır İsrail’in Gazze’de işgali nedeniyle gözlerden ırak kalan bu savaş da 2023’ün son günlerinde dikkatleri yeniden üzerine topladı, manşetlerde birinci sırayı aldı.

Ukrayna genelinde 18 saat süren hava bombardımanında en az 39 sivilin ölmesinin ardından, Rusya’nın sınır kenti Belgorod’a yönelik art arda saldırılar düzenlendi. The Guardian’ın Rus kaynaklarından aktardığına göre, Belgorod’da ölü sayısı 14’e yükseldi, 108 kişi de yaralandı.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, Belgorod yollarında yanan arabalar ve üzerlerinden siyah dumanların yükseldiği hasar görmüş binalar göze çarptı.

Belgorod’un Ukrayna sınırına arabayla yarım saat kadar uzaklıkta olması, onu Rus tedarik hatları için hayati bir durak haline getiriyor. Şehir bu sebeple aylardır, yetkililerin Ukrayna’yı suçladığı yoğun bombardıman ve insansız hava aracı saldırılarına maruz kalıyor. Aylardır maruz kalsa da son yaşana saldırı bu zamana kadar görülen en büyüğü oldu.

Sağlık Bakanına Belgorod talimatı

Kremlin, Belgorod’a yapılan saldırılar hakkında Vladimir Putin’e bilgi verildiğini söyledi. Sözcü Dimitri Peskov, Putin’in sağlık bakanına Belgorod’a gitmesi için talimat verdiğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Kiev’in Belgorod’a yönelik saldırısı sırasında parça tesirli mühimmat savaş başlıklarına sahip Ukrayna yapımı Olkha ve Çek yapımı Vampir roketlerini kullandığını öne sürdü.

Savunma Bakanlığı açıklamasında, “Bu, cezasız kalmayacak” dedi ve ekledi, “Bu suçu işleyen Kiev rejimi, dikkatleri cephedeki yenilgilerden uzaklaştırmaya çalıştığı gibi bizi de kışkırtmak istiyor.”

Ukrayna ise saldırılara yönelik bir açıklama yapmadı. Bu da aslında pek alışık olunmayan bir durum değil. Çünkü Kiev, Rusya topraklarına yönelik saldırılar hakkında nadiren açıklama yapmayı tercih ediyor. Ancak saldırı ve kayıp sayıları doğrulanırsa bu, savaş boyunca Rusya’da gerçekleşen en ölümcül saldırılardan biri olacak.

Ukrayna makamlarından bir açıklama gelmese de saldırı ülkenin medyasında geniş yer buldu. Ukrayna medyası kolluk kuvvetlerine atıfta bulunulan haberlerde saldırıların “yalnızca askeri hedefleri” vurduğunu ve cuma günü Ukrayna şehirlerine yönelik bombardımana “misilleme olduğunu” yazdı.

Cuma günü Rusya’nın 100’den fazla SİHA ile gerçekleştirdiği saldırı Ukraynalı yetkililer tarafından Moskova yönetiminin bugüne kadar ülkeye yönelik en büyük hava saldırısı olarak nitelendirilmişti. 39 kişinin ölmesi nedeniyle Ukrayna’da 1 Ocak ulusal yas olarak ilan edildi.

Rusya’nın cuma günkü saldırıları, Kiev’de ve batıda uzun süredir devam eden, Moskova’nın büyük bir füze stoğu oluşturduğu ve bu kış Ukrayna’nın enerji sistemini hedef almak için kullanmayı planladığı yönündeki korkuları da yeniden canlandırmış oldu.

Cuma akşamı, Birleşmiş milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) acil toplantısı, Rusya’nın Ukrayna’daki son saldırılarının da kınanmasıyla sona erdi. BM’nin Ortadoğu, Asya ve Pasifik’ten sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Khaled Khiari, konseye saldırılarla ilgili brifing verdikten sonra, “Ukraynalılar bir kez daha yeni yılı dondurucu soğukların ortasında sığınacak bir yer arayarak, molozları temizleyerek ve ölüleri gömerek geçirmek zorunda kalıyor” dedi.

Rusya’nın hava saldırıları Ukrayna’nın komşularında da endişelere yol açtı. Polonya Savunma Bakanlığı, bilinmeyen bir cismin radarlardan kaybolmadan önce ülkenin hava sahasına girdiğini ve tüm göstergelerin bunun bir Rus füzesi olduğuna işaret ettiğini açıklamıştı. (Polonya kriziyle ilgili ayrıntılı haberimiz için tıklayınız.)

Rusya’da gerilim Cuma gecesi yükseldi

Ölü ve yaralı sayısının bu denli artmasından hemen önce Rus yetkililer, Moskova, Biryansk, Oryol ve Kursk bölgelerinde 32 Ukrayna insansız hava aracının vurulduğunu bildirmişti. Ayrıca yetkililer, bombardımanın Rusya’da iki kişiyi öldürdüğünü açıklamıştı. Rusya’nın 18 saatlik saldırısının gerçekleştiği cuma akşamı da Belgorod hedef alınmıştı. O saldırıda insansız hava aracı bir eve isabet etmiş, bir kişi ölmüş, dört kişi de yaralanmıştı. Biryansk bölgesinde meydana gelen ayrı bir olayda ise dokuz yaşında bir çocuk hayatını kaybetmişti.

Savaşta gerilim yine Polonya'ya sıçradı: Güçlü kanıt yoksa, açıklama yokSavaşta gerilim yine Polonya’ya sıçradı: Güçlü kanıt yoksa, açıklama yok

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.