Erdoğan’ın Hamas çıkışına İsrail ve İtalya’dan ağır tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP Grup Toplantısı'nda yaptığı, "Hamas terör örgütü değil, mücahitler topluluğudur" sözlerine hem İsrail Kültür Bakanı Miki Zohar'dan hem de İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini'den tepki geldi.

Dünya 26 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Erdoğan'ın açıklamalarının ardından, İsrail Kültür Bakanı Miki Zohar tepki gösterdi. Fotoğraf: Shutterstock

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşma sırasında Gazze’de yaşanan insani krize değinip İsrail’in savaştaki tutumunu sert sözlerle eleştirirken Hamas’ın ‘terör örgütü olmadığını’ söylemesi İsrail ve İtalya’dan tepki aldı. İsrail Kültür Bakanı Miki Zohar “Erdoğan’ın terör örgütü desteklediğini” söylerken, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni cumhurbaşkanının açıklamalarını “iğrenç” olarak nitelendirdi.

Erdoğan konuşması sırasında “Tüm Batı, Hamas’ı bir terör örgütü olarak görüyor. Ey İsrail, sen bir örgüt olabilirsin. Çünkü bu Batı’nın sana borcu çok ama Türkiye’nin sana borcu yok. Hamas bir terör örgütü değil topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur” dedi. NATO üyelerinin büyük çoğunluğu Hamas’ı terörist örgüt olarak kabul ediyor, ancak Türkiye o ülkelerden biri değil.

Erdoğan: Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudurErdoğan: Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur

Hamas lideri İsmail Haniye ile zaman zaman bir araya gelen Erdoğan, Haniye’yi en son temmuz ayında Ankara’da resmi makamında ağırlamıştı. İkili savaş başladığından beri de telefonda görüşerek bilgi alışverişinde bulunuyor.

‘İlişkileri gözden geçirmenin vakti geldi’

Erdoğan’ın açıklamasının ardından İsrail Kültür Bakanı Zohar sosyal medya platformu X’ten “Erdoğan terörü destekliyor, nokta. Türkiye ile ilişkilerimizi yeniden tartmanın zamanı geldi” paylaşımı yaptı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat de Erdoğan’ın sözlerini reddettiklerini söyledi. Haiat “Hamas bebekleri, çocukları, kadınları, yaşlıları vahşice ve kasıtlı olarak katleden, sivilleri rehin alan, kendi halkını canlı kalkan olarak kullanan, IŞİD’den daha beter alçak bir terör örgütüdür. Türkiye Cumhurbaşkanının terör örgütünü savunma girişimi ve kışkırtıcı sözleri bile tüm dünyanın gördüğü vahşeti ve kesin gerçeği değiştirmeyecektir: Hamas eşittir IŞİD” dedi.

İsrail ve Türkiye karşılıklı olarak büyükelçiliklerini geçen yıl yeniden açmıştı. Erdoğan bu yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu vesilesiyle gittiği ABD’deki Türkevi’nde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu ağırlamıştı. Erdoğan AK Parti Grup Toplantısı’nda yaptığı açıklamada Netanyahu’nun elini bir tek o zaman sıktığını belirterek “İyi niyetimiz vardı ama iyi niyetimizi suiistimal etti. İsrail’e gitme projemiz vardı, iptal, gitmeyeceğiz. Eğer iyi niyetle devam etmiş olsaydı münasebetlerimiz farklı olabilirdi ama şimdi maalesef o da olmayacak çünkü iyi niyetimizi de bunlar suiistimal ettiler” dedi.

Savaşın ikinci haftasında Gazze’deki Ehli Arap Hastanesi’ne roket düşmesinin ardından 471 sivilin ölümüyle başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede İsrail büyükelçiliği önüne yürüyüşe geçilmişti. Bunun üzerine İsrail Türkiye’deki tüm diplomatlarını geri çekme kararı almıştı. Bu diplomatlar arasında Irit Lilian’ın da olduğu bildirilmişti.

Türkiye ve İsrail arasındaki diplomatik gerginliğin geçmişini aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

İsrail, Türkiye'deki tüm diplomatlarını güvenlik nedeniyle geri çekiyorİsrail, Türkiye’deki tüm diplomatlarını güvenlik nedeniyle geri çekiyor

‘Vahim ve iğrenç bir açıklama’

Erdoğan’ın sözlerine ilk tepki İtalya’dan geldi. İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini Erdoğan’ın açıklamalarının ‘vahim ve iğrenç olduğunu’ söyledi, bu türden söylemlerin ‘gerilimi azaltmaya yardımcı olmadığını’ belirtti.

Salvini Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’den Türkiye’ye protesto notası göndermesini ve İtalya’daki Türk büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırmasını isteyeceğini duyurdu.

Borsa İstanbul tepetaklak gitti

Erdoğan’ın açıklamalarının İsrail ve Batı ile ilişkileri bozacağı ve bunun da yabancı para girişini de engelleyeceği düşüncesi Borsa İstanbul’da yoğun satışları beraberinde getirdi.

Güne 7,929 puandan başlayan BİST 100 Endeksi iyimser bir havayla saat 10.25’te 8.081 puana kadar tırmandı. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın grup toplantısındaki konuşmasıyla birlikte yönünü aşağıya çeviren endeks saat 12.20’de “İsrail’in terör örgütü gibi davrandığı, Hamas’ın ise bir mücahitler grubu” olduğu şeklindeki sözlerinin ardından hızla değer yitirmeye başladı. Saat 17.00 itibarıyla BİST 100 Endeksi yüzde 5,01’lik değer kaybıyla 7.590 puandan işlem görüyordu.

Erdoğan “Hamas mücahitler grubudur” dedi, Borsa İstanbul tepetaklak gittiErdoğan “Hamas mücahitler grubudur” dedi, Borsa İstanbul tepetaklak gitti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.