ABD’deki grevin 4 haftalık faturası 7,7 milyar dolar
ABD'de grev yapan otomotiv işçileri Ford ile 4,5 yıllık anlaşmaya vardı. İşçi ücretlerine sözleşme süresince toplam yüzde 25 zam yapılacak. GM ve Stellantis'in fabrikalarında grev devam ediyor.
ABD’de 3 büyük otomobil üreticisine karşı yaklaşık altı haftadır grev yapan Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW), Ford Motor ile 4,5 yıllık anlaşmaya vardı. UAW Başkanı Shawn Fain, yaptığı açıklamada, “Ayağa Kalk” olarak adlandırdıkları grevde “büyük bir zafer” kazandıklarını duyurdu.
Grevin sonuç verdiğini ve 40. gününde Ford ile “tarihi” bir anlaşmaya vardıklarını söyleyen Fain ve Detroit’li üç otomobil üreticisine karşı sendikanın grevi sırasında Ford ile müzakereleri yürüten UAW Başkan Yardımcısı Chuck Browning, haberi resmileştirmek için saat 20:27’de internette 10 dakikalık bir video yayınladı.
Record profits mean record contracts. We have a tentative agreement at Ford. #StandUpUAW pic.twitter.com/Z00T5CfQJN
— UAW (@UAW) October 26, 2023
Fain videoda, sendikanın Detroit’teki üç otomobil üreticisini aynı anda grev için hedef alma stratejisine atıfta bulunarak “Ayakta Grev işe yarıyor” dedi. Fain, anlaşmanın UAW Ulusal Ford Konseyince oylanacağını ve onaylanması durumunda üyelere gönderileceğini söyledi.
UAW Başkanı Shawn Fain, kimsenin mümkün olacağını düşünmediği kazançlar elde ettiklerini vurgulayarak, Ford’un grev başlangıcına kıyasla yüzde 50 daha fazlasını masaya koyduğuna dikkati çekti. “Ford’a ‘paraları sökül’ dedik ve onlar da yaptı.” diye konuşan Fain, varılan anlaşmanın üç büyük otomobil üreticisinde ve otomotiv endüstrisinde işleri düzeltmek için yeni bir yol açtığını kaydetti.
UAW Başkan Yardımcısı Chuck Browning de sendika üyelerinin, üç büyük otomobil üreticisine karşı birleşerek “rekor karların rekor sözleşme anlamına geldiğini” hatırlattığını ifade etti.
Ücret artışları, yaşam maliyeti düzenlemeleri, emeklilere yıllık ikramiyeler ve diğer ekonomik kazanımlar anlamında “kazançlı” bir anlaşma yaptıklarını anlatan Browning, yüzde 25 oranında genel ücret artışı elde ettiklerini belirtti. Browning, yaşam maliyeti düzenlemeleriyle birlikte en yüksek ücret oranının yüzde 30’dan fazla artarak saatte 40 doların üzerine çıkmasını beklediklerini söyledi.
Başlangıç ücretlerinin yüzde 68 yükseleceğini, geçici personellerin ücret artışının yüzde 150’yi aşacağını dile getiren Browning, belli fabrikalardaki bazı çalışanların ücretlerinin de anlaşma onaylandıktan sonra yüzde 85’lik bir artış göreceğini anlattı.
Browning, Ford’da çalışan UAW üyelerinin, gelecek 4,5 yılda son 22 yılın toplamından daha fazla ve genel ücret artışı alacaklarına dikkati çekerek, anlaşma onaylandıktan hemen sonra işçilerin ücretinin yüzde 11 yükseleceğini kaydetti.
Grev yapan Ford çalışanlarını işlerine geri dönmeye çağıran Browning, “Bu mümkün olan en iyi anlaşmayı elde etmek için stratejik bir harekettir. Stellantis ve General Motors (GM) üzerindeki baskıyı sürdürmek için Ford’da çalışmaya geri döneceğiz.” diye konuştu.
UAW’nin Ford, GM ve Stellantis ile yaklaşık 150 bin işçinin yeni sözleşmesine yönelik görüşmelerinden, mevcut sözleşmenin bitiş tarihi olan 14 Eylül itibarıyla anlaşma çıkmaması sonrasında yaklaşık 13 bin işçi Michigan, Missouri ve Ohio’daki 3 fabrikada greve gitme kararı almıştı. Böylece 3 büyük otomobil üreticisini hedef alan otomotiv işçilerinin grevi, 15 Eylül’de başlamış ve sendikanın 88 yıllık tarihinde ilk defa 3 otomobil fabrikasının işçileri birlikte greve gitmişti.
Ford’un UAW üyesi tahmini 57.000 saat ücretli işçisi bulunuyor ve bu rakam şirketi ABD’de otomotiv sektöründeki en büyük sendikalı işçi işvereni konumunda. Ford CEO’su Jim Farley bir açıklama yaparak anlaşmaya varılmasından memnuniyet duyduğunu ve 20,000 Ford çalışanının Michigan ve Illinois’deki fabrikalarda işlerine geri dönmeleri için sabırsızlandığını belirtti.
Ancak UAW ile anlaşmayan General Motors ve Stellantis’in fabrikalarında grev devam edecek. Farklı fabrikalar ve parça dağıtım merkezini kapsayacak şekilde grevi genişleten UAW, pazartesi günü, Stellantis’in Sterling Heights montaj tesisindeki 6 bin 800 üyesinin daha greve gittiğini duyurmuştu.
Sendika önceki gün de 5 bin üyesinin, GM’nin “büyük ve en çok para kazandıran” fabrikasında greve gittiğini açıklamıştı. Böylelikle ABD’de otomotiv sektöründe grevdeki toplam işçi sayısı 45 bini aşmıştı.
Öte yandan, Michigan merkezli ekonomik danışmanlık şirketiı Anderson Economic Group (AEG) “Ayağa Kalk” grevine ilişkin son analizinde, grevin maliyetinin 5 haftada 9,3 milyar doları geçtiğini ifade etmişti.