AYM’nin Can Atalay kararı Resmi Gazete’de yayımlandı; gözler mahkemede

Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararı 13. Ağır Ceza Mahkemesi ulaştı. 10Haber'e konuşan Atalay'ın avukatı Akçay Taşçı, "Karar çok net, mahkemenin derhal tahliye kararı vermesi gerekiyor" dedi.

Siyaset 27 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Gezi Davası hükümlüsü Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı.

AYM “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının” ihlal edildiğine ilişkin başvurunun kabulüne oybirliğiyle, “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının” ihlal edildiği yönündeki başvurunun ise oyçokluğuyla kabulüne karar verdi.

Kararda ‘hak ihlallerinin ortadan kaldırılması, başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi’ için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmedildi.

13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne kararın ulaşmasının ardından 10Haber’e konuşan Can Atalay’ın avukatı Akçay Taşçı “Karar çok net, mahkemenin derhal tahliye kararı vermesi gerekiyor” dedi.

AYM kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Gezi tutuklusu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’la ilgili gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlaline karar veren AYM ayrıca net 50.000 TL manevi tazminata hükmetti.

Karar oyçokluğuyla alınırken, Muammer Topal, Yıldız Seferinoğlu, İrfan Fidan ve Muhterem İnce karşı oy kullandı.

Karşı oy gerekçesinde ise Leyla Güven ve Ömer Faruk Gergerlioğlu kararına atıfta bulunuldu.

Bakan, ‘Okumamız lazım’ demişti

Anayasa Mahkemesi, Gezi Davası’ndan tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı vermişti. AYM kararına ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Gerekçeli kararı bir okumamız lazım. Gerekçeli karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır” demişti.

 

AYM, 'Can Atalay serbest bırakılsın' dedi, bakalım mahkeme ne yapacak?AYM, ‘Can Atalay serbest bırakılsın’ dedi, bakalım mahkeme ne yapacak?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.