Biden’a 7 bin kişilik ölüm listesiyle cevap

ABD Başkanı Biden'ın Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine güvenmediğini açıklamasının ardından Bakanlık 212 sayfalık bir ölüm listesi paylaştı.

Dünya 27 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Filistinli örgütler ve İsrail arasındaki savaş tüm şiddetiyle devam ediyor. İsrail, dün gece düzenlediği Gazze’ye “sızma” operasyonunun kara harekatının öncülü olduğunu ifade etti. Hamas 7 Ekim’den bu yana elinde tuttuğu rehinelerden 50’sinin İsrail bombardımanı sırasında öldüğünü açıklarken 7 bin Filistinlinin öldüğünü de açıkladı.

Ancak bu sefer sayıları açıklamakla yetinmeyen Hamas bir de isim listesi paylaştı. 212 sayfadan oluşan dokümanda İsrail bombardımanı nedeniyle ölen 7 bin Filistinlinin isimleri yer alıyor. Hamas’ın listeyi paylaşması akla Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’ın açıklamalarını getirdi.

Biden önceki gün Filistin’de masumların öldüğünden emin olduğunu, ancak Gazze’deki Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan sayılara güvenmediğini söylemişti. Hamas’ın söz konusu dokümanı bu cümlelerin ardından paylaşması “Biden’a cevap” olarak nitelendirildi.

Hamas’ın yönetiminde bulunan Gazze’deki Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan belgede tespit edilen her bir kurbanın ismi ve yaşı yer alıyor. 212 sayfa uzunluğundaki belgede 6 bin 747 kayıtlı isim 281 teşhis edilemeyen cesede dair bilgiler yer alıyor.

Belgede bulunan teşhis edilemeyen cesetlerin çoğunun da çocuklardan oluştuğu ifade ediliyor. Sağlık Bakanlığına göre 7 Ekim’den bu yana İsrail tarafından düzenlenen saldırılarda 2 bin 665 çocuk öldürüldü.

Biden ne demişti?

ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray’da, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile görüşme sonrası ortak basın toplantısında “Filistinlilerin kaç kişinin öldürüldüğü konusunda doğruyu söylediğine dair hiçbir fikrim yok” demiş, masumların da öldürüldüğünden “emin” olduğunu eklemişti.

İsrail’in saldırıları nedeniyle Gazze’deki sivil kayıplarla ilgili “Bu savaş açmanın bedeli” diyen Biden İsrail’i propagandalara karşı dikkatli olmaya çağırmaktan geri durmamıştı. ABD Başkanı “Filistinlilerin kullandığı bu rakama güvenmiyorum” demişti.

Savaşta son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlattı. İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırıya başladı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 309’u asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 2 bin 913’ü çocuk ve 1709’u kadın, 397’si yaşlı olmak üzere 7 bin 28 kişiyi öldürdüğünü, 18 bin 484 kişiyi de yaraladığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 105 Filistinlinin öldüğü belirtildi.

Çatışma bölgelerinde, çoğu İsrail bombardımanında 25 gazeteci yaşamını yitirdi. İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim’den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 45 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketi’nden 6, Hamas’tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından 2 kişi öldü, 1’i gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti. Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

 

Rusya'da diplomasi trafiği: Hamas Moskova'da, Abbas yoldaRusya’da diplomasi trafiği: Hamas Moskova’da, Abbas yolda

Biden: Masumlar ölüyor ama Filistin'in açıkladığı sayılara güvenmiyorumBiden: Masumlar ölüyor ama Filistin’in açıkladığı sayılara güvenmiyorum

İsrail ordusu Gazze'ye sızma operasyonu düzenlediİsrail ordusu Gazze’ye sızma operasyonu düzenledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.