Öğrencilerden KYK isyanı, KYK’lardan ise yeni skandallar…

Öğrenciler Aydın'daki KYK yurdundaki ‘asansör kazasında’ bir öğrencinin can vermesini birçok ilde protesto etti. Gözlerin çevrildiği KYK’lardan ise yeni skandallar türedi: Kurtlu yemekler, yer yatakları…

Gündem 27 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı (KYK) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda önceki gece meydana gelen ve can alan asansör kazası, gözleri KYK yurtlarına çevirdi.

Ölümlü asansör kazasının yaşandığı yurtta, daha bir hafta önce verilen yemeklerde çıkan böceklerin öğrenciler tarafından sosyal medyada paylaşıldığı ortaya çıktı.

Dün diğer illerdeki KYK öğrencileri de bu paylaşımların altına kendi yurtlarında verilen yemeklerden çıkan böceklerin fotoğraflarını paylaştı.

Yer yatağı açıklaması: İdare edin

Kocaeli Gazi Süleymanpaşa KYK Erkek Öğrenci Yurdu da dün gözlerin çevrildiği diğer bir yurt oldu. Yurtta dönem başında kapasite artırımına gidildi. Öğrencilerin iddiasına göre, 4 kişilik odaların 6 kişi yapılması için yurt yönetimi harekete geçti. Öğrencilerin sosyal medyadan paylaştığı fotoğraflara göre, odalardaki bazaları ver ranzaları çıkardıkları, yalnızca yatakları bıraktıkları görüldü.

Söz konusu mağduriyetle ilgili yurt yönetimi ile görüşen öğrenciler, ranzalar gelene kadar idare etmeleri, ranzalar geldikten sonra yerde yatmalarına gerek kalmayacağı yanıtını aldı.

Cumhuriyet’in ulaştığı öğrenciler, kendilerine “bir günlük idare edin” denildiğini aktardı.

Yer yatakları ‘planlıymış’

Konu hakkında sosyal medyadan bir açıklama yapan Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kocaeli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, yer yataklarının ‘planlı’ olduğunu söyledi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Konu ile ilgili gerekli araştırma yapılmıştır. Gazi Süleymanpaşa erkek öğrenci yurdumuzda kapasite artışı yapılmaktadır fakat planlı ve programlı bir şekilde süreç yürütülmektedir. Öğrencilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için ranza kurulumu yapılan odalardaki öğrenciler diğer odalara geçici olarak alınmışlardır, hiçbir öğrenci yerde yatırılmamıştır.”

Bir asansör iddiası da Gebze’den

Aydın’da yaşanan facianın ardından Kocaeli Gebze KYK Yurdu’nda da asansörlerin ‘kullanıma uygun değil’ anlamına gelen kırmızı etiketli olduğu iddia edildi. Öğrencilerin aktardığına göre yurt yönetimi tepkilerin ardından asansörü kapattı.

BirGün’de yer alan habere göre; yurtta kalan bir öğrenci şunları söyledi: “Aydın’da yaşanan olaydan sonra her yurtta olduğu gibi bizim yurtta da öğrenciler tedirgindi. Yurda geldiğimizden beri asansörlerde kırmızı etiket var. Yurdun öğrencilerinin olduğu gruplardan birinde asansörlerde kırmızı etiket olduğu konusu tartışıldı. Bakımların yapıldığı ama Makina Mühendisleri Odasından etiket beklendiği söylendi. Bir arkadaşımız yetkililere öğrencilerin tepkisini aktardı. Önce bakımların tam olduğu söylendi. Ardından asansörler kullanıma kapatıldı. Asansörler çalışırken de asansörde kalan arkadaşlarımız vardı.”

Yurt çapında KYK protestoları

Öğrenciler dün neredeyse her ilde Aydın’daki ölümü ve KYK’lardaki koşulları protesto etmek için alanlardaydı. Bazı illerdeki protestolara polisin sert müdahale etmesi, sosyal medyada büyük tepki çekti.

Aydın'da öğrenci yurdunda asansör faciası, bir kişi öldü... Yurt ayağa kalktı, kıl payı kurtulanlar anlattıAydın’da öğrenci yurdunda asansör faciası, bir kişi öldü… Yurt ayağa kalktı, kıl payı kurtulanlar anlattı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.